Sultan 2. Abdülhamid Han mezarı başında anıldı

Osmanlı sultanlarından 2. Abdülhamid Han, vefatının 98. yıl dönümü. Mezarı İstanbul Çemberlitaş’ta bulunan Sultan 2. Abdülhamid Han, sevenleri tarafından dünyanın dört bir yanında anılıyor.

Sultan 2. Abdülhamid Han mezarı başında anıldı
Yayınlanma:

Sultan 2. Abdülhamid Han, padişahlığı döneminde yaptıklarıyla çok takdir topladı. Kimliğiyle çok tartışma konusu olan Sultan 2. Abdülhamid kimdir?

Osmanlı sultanlarından 2. Abdülhamid Han, tam 98 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Yaptıklarıyla Osmanlı tarihinde en önemli padişahlar arasında yer alan Sultan 2. Abdülhamid Han’ın mezarı İstanbul Çemberlitaş’ta bulunuyor. Sevenleri gerek Kuran’ı Kerim okuyarak gerekse dualar ederek Abdülhamid Han’ı anıyor.

Bir grup Saadet Partili, Osmanlı İmparatorluğu’nun 34. sultanı 2. Abdülhamid Han’ın 98. yıl dönümünde anmak için Çemberlitaş’taki mezarı başında toplandı. Anma Kuran’ı Kerim okunmasıyla başladı ve dua edilmesiyle devam etti. Fes takan partililer 2. Abdülhamit Han ve Necmettin Erbakan’ın pankartının önünde bir açıklama yaptı.

Adil düzene dayalı yeni bir dünya kuracaklarını belirten Saadet Partisi Fatih İlçe Gençlik Kolları Başkanı Muhammed Sefa Ocak, “Asırlarca dünyaya İslam’ın güzelliklerini taşıyan medeniyetin çocuklarıyız. Gelin görün ki, bu kutlu belde şimdilerde sapkın Batı medeniyetinin adeta kültürel işgali altındadır. Abdülhamid Han’ın türbesini restorasyona almaları sebebiyle kendilerine teşekkürü borç bildiğimiz idarecilere, bu türbenin etrafından başlamak suretiyle Allah’ın razı olmadığı bu rezilliklere son verecek çalışmaları başlatmaları için bir kez daha ikaz ediyor, aksi halde hem dünyada hem de ahrette karşılaşacakları zor durumu kendilerine tüm iyi niyetimizle hatırlatıyoruz.” dedi.

Abdülhamid Han’ın ne olursa olsun İslam davasından vazgeçmediğini dile getiren Ocak, vefatının 98. yıl dönümünde Abdülhamid Han’ı rahmetle andıklarını ifade etti.

SULTAN 2. ABDÜLHAMİD HAN KİMDİR?

Sultan Abdülmecid'in oğludur. Henüz 10 yaşındayken annesi Tirimüjgan Sultan ölünce, bakımını Abdülmecid'in diğer çocuksuz eşi Piristû Kadın Efendi üstlendi. Piristû Kadın Efendi, Abdülhamid'i kendi çocuğu gibi büyüttü. Babasının ölümünden sonra yerine geçen amcası Abdülaziz diğer şehzadelerle birlikte Abdülhamid'in eğitimiyle de yakından ilgilendi.

Abdülhamid 20. yüzyılın başlarındaİstanbul'daHaliç'e, dahası Boğaziçi'ne birer köprü yaptırmayı düşündü, bunun için projeler hazırlattı. Ferdinand Arnodin (1845-1924) adlı Fransız mimarın 1900 tarihinde bir, Boğaziçi Demiryolu Kumpanyası'nın iki Boğaz köprüsü projesi, gerçekleştirilememiş olsa da, en azından belgeleri, çizimleri, resimleri bulunmaktadır

Gerçekleşemeyen ama projesi çizdirilen, fizibilitesi çıkartılan ve ihalesi yapılarak inşasına başlanan projelerden birisi de Yemen Demiryolu'dur. Raporu 1898'de o zamanlar Yemen Valisi olan (sonradan Sadrazam olan) Hüseyin Hilmi Paşa vermiş ve 1913 yılında inşasına başlanmıştır. Ancak İtalyan kuvvetlerinin Yemen'deki Cibana limanını topa tutmasıyla çalışmalar durmuş ve proje iptal edilmiştir.

10 Şubat 1918'de İstanbul'da vefat etti. Mezarı, büyük babası için Divanyolu'nda yaptırılmış Sultan II. Mahmut Türbesi'nde bulunmaktadır.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.