Tarım sigortasının kapsamı genişledi

Tarım sigortasının kapsamına kuraklığında girdiğini vurgulayan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Çitçiler kurak geçen dönemlerde devletin verdiği imkanlardan faydalanabilmesi için Tarsim Sigortası yaptırması gerekiyor” dedi

Tarım sigortasının  kapsamı genişledi
Yayınlanma:

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, tarım sigortası kapsamının genişlediğini belirterek Konyalı çiftçilere sigorta yaptırmaları için çağrıda bulundu. Kuraklığın Tarsim Sigortası kapsamına girdiğini vurgulayan Kavuneker, “Tarsim, bu yıldan itibaren kuraklık olduğu zaman çiftçinin tazminatını verecek” dedi. Bu konu için daha önce girişimlerinin olduğunu hatırlatan Kavuneker, “Devletin tarıma ayırdığı havuz payı arttıkça çiftçinin de faydalanacağı alanlar genişliyor. Konya havzasından kuraklıkla ilgili büyük sorunlar yaşıyoruz. Bu nedenle kuraklığın sigorta kapsamına alınması için adımlar atmıştık. Yaşanan kuraklık sonucu banka ve kredi borcu gibi ertelemelerden faydalanabilmek için Tarsim sigortası yaptırılması gerekiyor. Bu sigortası olmayan çiftçiler, tarım kredi kooperatiflerinden, Ziraat Bankası’ndan veya devletin herhangi bir kurumundan tohum ve gübre gibi ürünler aldığı zaman sigortası yoksa, yıl kurak geçse bile bu imkanlardan faydalanamayacak” diye konuştu.

VERİM SİGORTASININ KAPSAMI BELİRLENECEK

Yüzde 30 ve üzerinde yaşanan kuraklığın sigorta kapsamına girdiğine değinen Kavuneker, bu kapsamda geçen sene yapılan uygulamanın son olduğunu kaydetti. Kavuneker, sigorta için Tarım Kredi Kooperatifi yetkililerinin çiftçileri uyardığını ama kendilerine yazılı bir bilgi verilmediğini aktardı. Çitçilere verimlilik sigortası müjdesi de veren Kavuneker, “Yarın yapılacak bir toplantı ile verimlilik sigortasının kapsamı belirlenecek. Verimlilik yüzde 50’nin altına indiği zaman geri kalan kısmı sigorta karşılayacak. Devlet bu uygulamadan bir gelir beklemiyor ve tarımdaki zararı buradan karşılatıp havuzu büyütmek istiyor. Bu konu çiftçinin faydasına olacak” ifadelerini kullandı. Tarım sigortası yaptırmaları için çiftçilere çağrıda bulunan Kavuneker sözlerini şu şekilde tamamladı: “Çiftçilerimizin tarım sigortası yaptırması gerekiyor. Bu konuda bir mecburiyet yok ama hangi yılın nasıl geçeceğini bilemeyiz. Sigorta kapsamında dolu, yangın, su baskını, kuraklık gibi doğal afetler var. fiyatlar pahalı değil ve yarısını devlet karşılıyor”  (İlyas Şen)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.