TBMM Başkanı Kahraman: İçtüzük değişikliğinde iki yöntem benimsenebilir

TBMM Başkanı Kahraman, TBMM İçtüzüğü'nde yapılacak değişiklikte iki yöntem benimsenebileceğini belirterek, "İlk aşamada intibak düzenlemeleri yapılabilir. İkinci aşamada, 2019'a kadar olan sürede yepyeni bir içtüzük yapılabilir." dedi.

TBMM Başkanı Kahraman: İçtüzük değişikliğinde iki yöntem benimsenebilir
Yayınlanma:

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, anayasa değişikliğinin ardından TBMM İçtüzüğü'nde yapılması gereken değişikler için AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile bir araya geldi.

Toplantının başlangıcında konuşan Kahraman, Anayasa değişikliğinin, TBMM'ye, içtüzüğün değiştirilmesi için 6 aylık süre tanıdığını anımsatarak, "Bugünkü içtüzüğün değiştirilmesi konusunda daha önce de çeşitli çalışmalar başlatılmış ancak tamamlanamamıştı. Yeni bir şevk, heyecan ve gayret ile bu çalışmayı tekrar başlatmaktayız. Mecliste grubu bulunan sayın partilerimizin katılımıyla başlatılacak olan çalışmanın hayırlara vesile olmasını ve bir an önce muvaffakiyetle neticelenmesini temenni ediyorum. " diye konuştu.

"Yepyeni bir içtüzük yazılabilir"

TBMM Başkanı Kahraman, anayasa hukukçularının, içtüzükleri, parlamentoların bir çeşit anayasası olarak nitelendirdiğine işaret ederek, içtüzüklerin, yasama çalışmalarına ışık tutan sistemli kurallar manzumesi olduğunu söyledi.

İçtüzük değişikliği için önlerinde 4,5 ay gibi kısa bir zaman dilimi kaldığına işaret eden Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İçtüzük değişikliği konusunda bu yasama dönemi başında da bir mutabakat zemini oluşmuş ancak 15 Temmuz hain darbe girişimi, değişikliklerin neticelenmesine imkan vermemiştir. İçtüzükte yapılacak değişiklikte iki yöntem benimsenebilir. İlk aşamada yeni anayasanın gerektirdiği intibak düzenlemeleri yapılabilir; ikinci aşamada, 2019'a kadar olan sürede yepyeni bir içtüzük yazılabilir.

"Terzi kendi söküğünü dikemez"

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, şunları kaydetti:

"Terzi kendi söküğünü dikemezmiş misali kanun yapma yetkisine haiz olan milletvekillerinin, kendi kanunları bulunmamaktadır. Milletvekillerinin görev, hak ve sorumluluklarını ilgilendiren kanunlar, mevzuatımıza dağıtılmış vaziyettedir. Bu durumu ortadan kaldırmak gayesiyle tüm kanunlar gözden geçirilerek 25 ayrı kanunda milletvekillerinin görev, hak ve sorumluluklarını düzenleyen hükümler tespit edilmiştir. Değişik tarihlerde, ayrı ayrı kanun başlıkları altında yapılan bu düzenlemelerin tek bir kanun metnine dönüştürülmesi gerekmektedir. Böylece milletvekilleriyle ilgili mevzuat dağınıklığı da ortadan kaldırılmış olacaktır. Ayrıca mevzuat dağınıklığının uygulamada ortaya çıkardığı çelişkilerin giderilmesi ve milletvekillerinin hakları ve yükümlülüklerine ilişkin kamuoyunun şeffaf bir şekilde bilgilenmesini temin etmek için Milletvekili Kanunu yapılması elzemdir. Bu kanunun çıkarılması önemli bir eksikliği giderecektir."

Grup başkanvekilleri söz aldı

Toplantıda grup başkanvekilleri söz alarak, eleştiri ve önerilerini sundu.

İlk olarak HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu konuştu. Kerestecioğlu, "Açıkçası vekillerimiz içerideyken, Anayasa Mahkemesi kendi içtihatını uygulamazken, 217 gündür Eş Başkanlarımız içerideyken, AYM'ye ilk başvurumuzun üzerinden 203 gün geçmişken, onların olmadığı bir yerde, hangi demokratik siyaseti, bu gasp edilmiş iradeyle hem onların haklarını hem de halkımızın iradesinin gasp edildiği ortamda hangi içtüzüğü konuşmamızı bekliyorsunuz. Şu anda yaşadığımız şey hak gaspıdır. Bütün partilerin, milletvekillerinin bu konuda hassasiyet göstermesi, vekillerimizin aramıza dönmesi için çaba göstermesi gerekiyor. Bu aşamada içtüzüğü konuşabilecek durumda değiliz." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de şöyle konuştu:

"Meşru olmayan bir anayasa değişikliğinin bir hükmüne dayanarak içtüzüğü buna uygun hale getirmek de şu anda önceliğimiz değil. Önceliğimiz, Türkiye'nin normalleşmesi, OHAL koşullarından kurtulması, demokratik ortamın sağlanması, parlamentonun işler hale getirilmesi. Parlamento uzun süredir işlevsiz kılınıyor. Sayın Başkan, siz bunları görmezden geldiniz, iktidar partisinin gündemi olan konular çerçevesinde bizi topluyorsunuz. Meşru kabul etmediğimiz anayasa değişikliğinin doğal uzantısı olan içtüzük çalışmalarının, sadece anayasa değişikliğine münhasır kısımlarıyla ilgili bizim rızamız yoktur. Ancak parlamentonun etkinliğinin artırılması, Meclis TV yayınlarının serbestçe kalması, parlamentonun denetimin, etkinliğinin artırılması, iktidarın hesap verebilirliği konularında yapılacak içtüzük çalışmalarında elimizden gelen her türlü gayreti göstermeye kararlıyız. Meşru olmayan anayasa değişikliği çerçevesinde bizlere dayatılacak içtüzük çalışmalarına rıza göstermeyeceğiz."

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, anayasa değişikliğinin yüzde 51 ile kabul edilmesiyle birlikte içtüzük değişikliğinin, 6 ay içinde yapılması zorunluluğunun doğduğunu söyledi.

"Gönül isterki bütün milletvekillerinin TBMM'de görev yapmaları." diyen Elitaş, Anayasanın 83. maddesinin 3 fıkrasına işaret etti. Elitaş, şunları söyledi:

"Ancak bu hüküm hiçbir milletvekilinin, terörle müzahir bir faaliyette bulunmasını, terörle anılmasını, milletvekilliği hakkının terör faaliyetlerinde bulunma hakkını ifade etmez. Eş genel başkanların yargılanmaları, tamamen terör faaliyetleriyle ilgilidir. Çözüm merci yargıdır. Yargılanan kişiler, suçlu değil, bir milletvekili olarak, hele terörle irtibat halinde olmadan millete hizmet etmek için TBMM'ye dönerler diye ümit ediyorum.

İçtüzük konusunda gönül isterdi ki birlikte yapalım, çalışalım. Çünkü 3 Kasım 2019'dan sonra kimin iktidar olacağıyla ilgili herhangi bir garantimiz yok. 2019'dan önce ortaya çıkaracağımız içtüzük daha sağduyulu, daha uygulanabilir, biz muhalefet gibi diğer arkadaşlarımız da iktidar gibi düşünebildikleri takdirde daha orta yol olacak, verimli bir içtüzük olmasına imkan verecektir. "

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da şöyle konuştu:

"MHP Grubu olarak bugüne kadarki tecrübelerimizi, birikimleri de değerlendirmek suretiyle bir uzlaşı içinde içtüzük değişikliklerini hep birlikte gerçekleştirmek, parlamentonun güçlendirilmesi, demokrasinin daha da geliştirilmesi yolunda atacağımız adımlar bakımından büyük önem taşıyacaktır. Anayasa değişikliğinden sonra içtüzük çalışmaları, bir noktada geleceğimizi şekillendirecek önem arz ediyor."

TBMM Başkanı Kahraman eleştirilere yanıt verdi

Bu toplantı için grup başkanlarını davet ettiğini anımsatan Kahraman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin mektuplarının bulunduğunu söyledi. Kahraman'ın bu sözlerine, Kerestecioğlu, "Sayın Demirtaş'ın yok herhalde." karşılığını verdi.

Kahraman, sözlerini şöyle tamamladı:

"Anlaşılıyor ki partilerin münferit faaliyetleriyle, hareketleriyle, talepleriyle bir yola doğru yürüyeceğiz. Ortak bir araya gelelim, hepimiz, hep beraber bir araya gelip, bir değişikliğe gidelim, komisyon kuralım düşüncesi yok. Ama bir mecburiyetimizin olduğunu da unutmamalıyız. Mevcut bir anayasamız var, buna göre bir mecburiyetimiz var. Bunu yerine getirmede elimizden geleni yapalım. Partiler, 'Şunları koyalım, bunları koymayalım, şu eksiklikleri giderelim' diyebilir. Partilerin kendi kararlarıdır, ortak bir çalışma için içeride masa da hazırlamıştım. Çalışmalarınızda araştırma birimimizin bütün evrakları, altyapısı emrinize amadedir. İstediğiniz takviyeyi yapmaya hazırız. Buna ait çalışmalarımızı yürüttük. Bundan sonra siyasi partilerimiz kendi içlerinde gereken takdiri yapacaklardır. Biz Meclis olarak elimizden gelen katkıyı yapmaya hazırız. Geleceğimiz güzeldir. Enseyi karartmayalım."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.