Murat Aytaş: NFT teknolojisine ayak uydurmamız lazım

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aytaş, NFT teknolojisine dair bilgiler paylaştı. Aytaş, “Bu teknolojilere ayak uydurmak, bunları öğrenip hayatımızda kullanmak da önem arz ediyor” dedi

Murat Aytaş: NFT teknolojisine ayak uydurmamız lazım
Yayınlanma:

Yeni iletişim teknolojileri günümüzde oldukça önemli bir seviyeye ulaştı. Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aytaş, son dönemlerde sıklıkla duyulan Non-Fungible Token (NFT) teknolojisine dair bilgiler paylaştı.

2017 yılında hayatımıza girmeye başlayan NFT teknolojisinin ne anlama geldiğine, özelliklerine, hangi alanlarda kullanıldığına, ne gibi öneminin olduğuna ilişkin Doç. Dr. Murat Aytaş şu ifadeleri kullandı:

“NFT teknolojilerinin Blockchain zinciriyle bağlantısı olduğunu söyleyebiliriz. Blockchain ise Kripto paralarla hayatımıza girmeye başladı fakat buradaki Blockchain kripto para değil, onun alt bir mimarisi oluyor. Finansal sistem ikame edilebilir fungble iken NFT’nin açılımı ise ‘Non-Fungible Token’ yani ikame edilemeyen işlem birimleri oluyor. Özetle benzersiz sanat eserleri, fotoğraflar, filmler ve benzeri NFT Blockchain zinciri içerisinde kaydedilebiliyor.

Örneğin New York’ta bir müzede olan bir tablo o ressama mı ait bilmeyiz ama NFT de o eserin sahibinden eminiz, ağ defterlerinde kayıtlı, silinmiyor, eminiz ki o kişiye ait. Blockchain olarak kaydettiğimizde sistem yöneticisi yok, o zincir bloka kaydediliyor, işlem silinmiyor, yapılan işlemleri herkes görebiliyor.

Kullanıcılar hesap açıp o sistemi kullanıyor, bu alana yönelik muazzam bir yatırım var. Merkeziyetsiz bir sistem olan Blockchain’deki bilgiler dünyada milyonlarca bilgisayarın serverlerinde bulunuyor. Önceleri bir fabrikanın verisinde bulunan bilgiler şuan aynı anda milyonlarca bilgisayar verisinde bulunuyor ve kayıp, çalıntı, saldırı gibi durumların olması çok zor çünkü her bir işlem dünyanın her yerinden görülüyor ve işlemlerin silinmesi de söz konusu değil, her şey kayıt altında.

Özetle merkezi bir kayıt yerine merkeziyetsiz her yerden gözlemlenebilen kayıtlar, veri işlem trafiği söz konusu. Burada muazzam bir teknolojiden bahsedebiliriz, daha güvenli takip edilebilir sorgulanabilir bir teknoloji. Bu teknolojilere ayak uydurmak, bunları öğrenip hayatımızda kullanmak da önem arz ediyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.