‘Trafikte saygı bekliyoruz’

Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Ahmet Çal, bisiklet ve motosiklet kullanıcılarının en büyük problemlerinin trafikte sürücü olarak sayılmamaları olduğunu söyledi.

‘Trafikte saygı bekliyoruz’
Yayınlanma:

Başkan Ahmet Çal, ülke genelinde ve özellikle Konya’da trafik kültürünün oluşmadığını ve buna bağlı olarak iki tekerlekli sürücülerin trafikte saygı görmediğini ifade etti.

ODANIZDAN VE KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ BİRAZ?

Mesleğe 1963 senesinde başladım. Çeşitli ustaların yanında uzun süre çalıştım. Askerden sonra iki yıl daha unuttuklarımı tekrarlamak için ustamın yanında çalıştım. 1976 yılında kendi iş yerimi açtım. Benden kardeşime, kardeşimden oğluma geçti ustalık. Elim bir trafik kazasında oğlumu kaybettikten sonra anahtarı elimden attım. Odamız 1979 yılında kuruldu. Bende 1999 yılında da odanın başına geçtim.

GÖREVE BAŞLAYINCA İLK İCRAATINIZ NE OLDU?

Göreve geldikten sonra ben ve yönetim kurulu arkadaşlarım odayı bir yerlere getirdik. O zamanlar sıkıntılarımız vardı, kirada oturuyorduk. Ben arkadaşlarıma söz verdim, bir süre sonra kendi yerimize geçtik, kendi mülkümüze. Bir ara Konya’da plakalı motosiklet sayısı çok azdı. Zamanın trafik şube müdürüyle koordineli şekilde çalışmalarımız sonucu plakalı motosikletlerin sayısında çoğalma oldu. Sayın müdürümle, bizlerin broşür dağıtmasıyla benim üye arkadaşlarımla çalışmalarımız sonucu meyvelerini topladık.

KONYA’DA KASK KULLANIMI NE DURUMDA?

Kask kullanma oranı Konya’da yüzde 15’ti. Oda olarak kask dağıttık birkaç sefer. Yüzde 60’lara çıkardık. Sayın Valimiz ve İl Emniyet Müdürümüzle beraber bin kask dağıttık. Kask kullanma oranı sonra yüzde 75’lere çıkardık. Ama bizim hedefimiz yüzde 100’lere çıkarmak. Yönetim kurulu arkadaşlarımızla beraber odamızı bir yerlere getirdik. Arkadaşlarımız, üye esnaflarımız müşterilerini uyarıyorlar bir bilinç oluşturmaya çalışıyoruz.

OTOMOBİL KULLANICILARINDA SAYGI GÖRMÜYORUZ

Motosiklet kullanan arkadaşların en büyük şikayeti otomobil kullanıcılarından. Motosiklet kullanıcısı diyor ki, ben yolun sağından gidiyorum ama otomobil beni sıkıştırıyor kaldırıma çıkartıyor diyor. Tabi bu arada motosikletli düşmüş, isyan ediyor. Bizim suçumuz nedir, biz sürücü değimliyiz diye. Konyalı şoförlerin ilk söylediği, ‘Ya motor değil mi, bisiklet değil mi?’. Otomobil kullanıcısının neyi varsa aynı şekilde motosiklet kullanıcısının da var. Aynı şartlara sahipler. Ben trafikte herkesin birbirine saygı ve sevgi göstermesini istiyorum. Bunlar olursa trafikte problem yaşanmaz.

BÜTÜN SÜRÜCÜLERİ BİLİNÇLİ OLMALI

Bisiklet yolları çok iyi Konya’da. Belediye başkanlarımızdan Allah razı olsun. Başkanlar kask dağıttı, bisiklet kullanımını teşvik ettiler sağ olsunlar. Ama ne yazık ki bisiklet yollarının hepsi araba park yeri olarak kullanılıyor. Gereken saygı burada da gösterilmiyor. Otomobil sürücüleri vicdanen rahatsa yolu işgal etmeye devam etsinler diyorum. O yol benim bisikletlimin yolu. En büyük sıkıntılarımızdan biride bisiklet park yerlerinin işgal edilmesidir. Otomobiller orayı da kendilerine mal ediyor. Bütün sürücülerimiz kurallara uymak zorunda. Kurallar herkes için. O zaman daha huzurlu bir trafikte yol alırız. Özellikle gençlere sesleniyorum. Egzozlarını açtırmasınlar kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok. Bütün sürücüleri bilinçli olmaya davet ediyorum. Bunu çocuklarımıza aşılamalıyız.

KONYA’DA MOTOSİKLETLİLER İÇİN BİR YARIŞ PİSTİ ALANI VAR MI?

Var. Saraçoğlu’nda yapılmış olan Motograf Yarış Pisti. En büyük pay sahibi odamızdır. Bunun için çok uğraştık. Yarışacak gençlerimiz gelsin müracaat etsinler caddelerde, sokaklarda yarışıp vatandaşı rahatsız etmektense orda istediği kadar güvenle yarışsınlar. (Adnan Yıldırım) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.