Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık: Bugün düşeni kaldırma yaraları sarma günüdür

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, Irak-İran sınırındaki depremle ilgili "Bugün düşeni kaldırma, yaraları sarma, dostluğumuzu, insanlığımızı insanlara, buradaki kardeşlerimize gösterme günüdür." dedi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık: Bugün düşeni kaldırma yaraları sarma günüdür
Yayınlanma:

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Irak-İran sınırındaki depremin ardından yaraları sarmak için yola çıkan yardım konvoyu ile Irak'a geçmek için Habur Sınır Kapısına geldi.

Habur Sınır Kapısı önünde açıklama yapan Kınık, depremin meydana geldiği bölgede yaklaşık 1 milyon 840 bin kişinin yaşadığını söyledi.

Kızılay ekiplerinin depremin ardından bölgeye hareket ettiğini vurgulayan Kınık, Erbil, Süleymaniye ve Halepçe kent merkezlerinde büyük çapta hasar tespit edilmediğini bildirdi.

Kınık, Süleymaniye ve özellikle Halepçe'nin çevresinde büyük hasar oluştuğuna işaret ederek, İran'da özellikle Kirmanşah bölgesinde ciddi hasarın olduğunun gece kendilerine iletildiğini aktardı.

33 tır insani yardım malzemesi

Kesin bir değerlendirme alamadıkları için kötü senaryoya göre hazırlık yaptıklarına dikkati çeken Kınık, "33 tır insani yardım malzemesini akşam yükledik. Önce araçlarımız çıktılar Habur'dan. Biz de biraz sonra Habur Sınır Kapısı'ndan tırlarımızla çıkacağız. Tırlarımızda 3 bin çadır, 3 bin ısıtıcı, 10 bin battaniye, 10 bin yatak ve gıda malzemesi bulunuyor. Biraz önce Irak Kızılay Başkanı ile de görüştük. Yaptığımız koordinasyon çerçevesinde malzemelerin Süleymaniye'ye indirilmesi konusunda bir mutabakata vardık." ifadelerini kullandı.

Kınık, bölgedeki gerçek hasar tespitine ulaşıldıkça ve bu bilgiler kendilerine iletildikçe ilave yardım malzemelerine ihtiyaç halinde göndereceklerini vurguladı.

AFAD, UMKE, Sağlık Bakanlığı ekiplerinin bir askeri kargo uçağıyla Süleymaniye'ye geçtiklerini hatırlatan Kınık, bu ekiplerin orada arama kurtarma faaliyetlerinde bulunacaklarını belirtti.

"Kırsalda hasarın fazla olduğunu düşünüyoruz"

"Bölge kırsal ve yoksul, yapı stokunun çok iyi olmadığı bir bölge. Dolayısıyla özellikle kırsalda hasarın fazla olduğunu düşünüyoruz. Buralara ulaşıldıkça da özellikle can kaybı ve yaralı sayısıyla ilgili bu anlamda, inşallah artmaz ama artma ihtimalinin olduğunu düşünüyoruz." diyen Kınık, hazırlıkları bu doğrultuda yaptıklarını anlattı.

Kınık, İran Kızılay'ı ile de temaslarının sürdüğünü, şimdilik bir yardım talebinin olmadığını dile getirdi.

Kızılay olarak faaliyet yürütürken vatandaşlardan da destek talep ettiklerini dile getiren Kınık, vatandaşların Kızılay'ın 2868 kısa mesaj hattına "bağış" yazarak gönderecekleri mesajlarla 10 liralık bir katkı sunabileceklerini söyledi.

Kınık, "Bugün düşeni kaldırma, yaraları sarma, dostluğumuzu, insanlığımızı insanlara, buradaki kardeşlerimize gösterme günüdür. Gerçekten burada komşuluğun ötesinde akrabalık bağları olan insanlarız. Dolayısıyla ihtiyaç sahibi olan insanlar önce bizleri de görmek istiyorlar. Biz de elimizden geldiği kadar kardeşlerimizin yanında olacağız." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.