Türkiye Maraş'ı Geri Verirse AB Fasıllarına Veto Kalkabilir

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Avrupa Birliği başlıklarına ilişkin vetonun Maraş'ın yasal sahiplerine geri verilmesiyle kaldırılabileceğini belirtti.

Türkiye Maraş'ı Geri Verirse AB Fasıllarına Veto Kalkabilir
Yayınlanma:

Rumlar, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) başlıklarına ilişkin vetoyu ancak Maraş'ın iadesi konusunda ilerleme sağlaması durumunda kaldırabileceklerini açıkladı.

"HER ŞEY TÜRKİYE'YE BAĞLI"

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, daha fazla başlığın açılmasının mümkün olabilmesi için belirli faaliyetleri ileriye götürmesinin Türkiye'ye bağlı olduğunu ifade etti. 23 ve 24. fasıllar için Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anasatasiadis'in, kapalı Maraş'ın yasal sahiplerine geri verilmesi önerisinin bulunduğunu belirten Hristodulidis, "Bu da, bize iki faslın açılması ihtimalini inceleme olanağını tanıyacaktı." dedi.

Hristodulidis ayrıca katılım müzakerelerinin hükümetlerarası bir süreç olduğunu, bir başlığın açılması veya kapanması için ise 28 üyenin olur görüşüne ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

ANASTASİADİS: TÜRK LİMANLARI AÇILMALI VE GÜNEY KIBRIS TANINMALI

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ileriki günlerde bir araya geleceğini ve Türkiye'ye ilişkin katılım başlıklarının açılması konusunu görüşeceğini ifade etti.

MERKEL İLE BULUŞACAK

Katıldığı bir etkinlikte konuşan Rum lider, Merkel'in başlıkların açılmasına ilişkin açıklamalarını yorumlamasının istenmesi üzerine, Madrid'de yapılacak olan Avrupa Halk Partisi toplantısı çerçevesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geleceğini söyledi.

Anastasiadis, seçilmesinden itibaren ve ayrıca KKTC'nin 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na, güven artırıcı önlemler olarak sunduğu önerilerde, Rum tarafınca veto uygulanmasını gerektiren engellerin kalkması için, Türk limanlarının açılmasını, özünde Güney Kıbrıs'ın tanınmasını, önerdiğini ifade etti.

KASULİDİS: 23 VE 24'ÜNCÜ FASILLARA İZİN VERMEYECEĞİZ

Öte yandan, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kadulidis de 23. (Yargı ve Temel haklar) ve 24. (Adalet, Özgürlük ve Güvenlik) fasılların açılmasına onay vermeyeceklerini belirtti.

Herhangi bir ülkenin, üyelik sürecinin, AB'nin müzakere çerçevesine ve genişleme sürecini belirleyen kurumlara ve Avrupa Konseyi kararlarına bağlı olduğunu belirten Kasulidis, 23. ve 24. fasılların açılmasının mümkün olmadığını zira bu başlıkların dondurulması nedenlerinin henüz ortadan kalkmadığını savundu.

Kasulidis, Lüksemburg'daki Genel İşleri Konseyi'nde bu konuda uyarıda bulunarak, bu başlıkların açılmasına onay vermeyeceklerini dile getirdiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.