Türkiye'nin güvenliğini Irak'ın güvenliğinin bir parçası

Irak'ın Ankara Büyükelçisi El-Alevi, "Irak bir yabancı örgütün topraklarında bulunmasına ve komşu ülkeleri tehdit amacıyla kullanılmasına izin vermez çünkü biz Türkiye'nin güvenliğini Irak'ın güvenliğinin bir parçası olarak görüyoruz." dedi.

Türkiye'nin güvenliğini Irak'ın güvenliğinin bir parçası
Yayınlanma:

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber el-Alevi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünün Ankara'da düzenlediği "Diplomasi ve Barış Seminerleri"ne katılarak, "Irak-Türkiye ilişkileri: Zorluklar, Fırsatlar ve İleriki Yol" başlıklı konuşma yaptı. 

Türkiye ve Irak'ın köklü tarihi ilişkilere sahip olduğunu söyleyen Alevi, enerji, güvenlik, turizm, eğitim ve terörle mücadele gibi birçok konuda iki ülkenin ortak çalışabileceğini kaydetti.

Alevi, Irak'ın enerji kaynakları açısından zengin bir ülke olduğunu, Türkiye'nin de her yıl birçok ülkeden petrol ve doğalgaz ithal ettiğini belirterek, iki ülkenin enerji sektörü alanında iş birliğini artırabileceğinin altını çizdi.

Irak'ın şehir ve vilayetlerinin başarılı bir şekilde terör örgütü DEAŞ'tan kurtarıldığını fakat hala uyuyan hücrelerinin ve bazı üst düzey figürlerinin bulunduğuna dikkati çeken El-Alevi, Türkiye ve Irak'a karşı ortak tehdit oluşturan DEAŞ ile mücadelede iş birliğinin artırılmasının önemini vurguladı.

Büyükelçi Alevi, Irak'ın, terör örgütü PKK'ya karşı tutumunun net olduğuna dikkati çekerek, "Irak anayasası herhangi bir yabancı örgütün Irak topraklarında bulunmasına ve komşu ülkeleri tehdit amacıyla kullanılmasına izin vermez çünkü biz Türkiye'nin güvenliğini Irak'ın güvenliğinin bir parçası olarak görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Irak bütün komşularıyla iyi ilişkilere sahip olmak istiyor"

Alevi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) geçen yıl yaptığı gayrimeşru referandumuna ilişkin, Türk ve Irak hükümetlerinin ortak pozisyona sahip olduğunu belirterek, "Türk hükümeti daima Irak'ın toprak bütünlüğünü ve birliğini destekledi." ifadesini kullandı.

Ülkesinin, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğinden yana olduğunu kaydeden El-Alevi, bu konuda Türkiye ile ortak görüşe sahip olduklarını dile getirdi ve Suriye'nin birliğinin bölgenin istikrarı açısından da önemli olduğunun altını çizdi.

Alevi, ülkesinin bütün komşularıyla iyi ilişkilere sahip olmak istediğini ve bu yönde çaba gösterdiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.