'Türkiye referandumu öne sürerek yaptırımlar içerisine girmedi'

Kürdistan İslami Birlik Teşkilatı Genel Sekreteri Bahaddin, Türkiye'nin referandum nedeniyle somut bir yaptırım içerisine girmediğini hatırlatarak, Ankara'nın yardım ve dostluğunu kaybetmenin IKBY'nin çıkarına olmadığını söyledi.

'Türkiye referandumu öne sürerek yaptırımlar içerisine girmedi'
Yayınlanma:

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Kürdistan İslami Birlik Teşkilatı (Yekgirtu) Genel Sekreteri Salahaddin Bahaddin, yaptığı açıklamada, kısa süre önce gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti ve temasları ile edindiği izlenimler hakkında değrlendirmelerde bulundu. 

IKBY için Türkiye'nin hayati önemi olduğunun altını çizen Bahaddin, 25 Eylül'deki gayrimeşru referandumdan ötürü Türkiye'nin bilgilendirilmemesi ve dikkate alınmaması nedeniyle bazı endişeler ve tepkiler oluştuğunu belirterek, Türkiye'nin bu tepkilerinde haklı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin tüm itirazlarına rağmen referandumun yapılması karşısında IKBY halkını cezalandırma yoluna gitmediğini vurgulayan Bahaddin, "Türkiye referandumu öne sürerek yaptırımlar içerisine girmedi. Hava sahasının kapatılması Türkiye ile değil Irak merkezi hükümetiyle alakalı bir durum. Türkiye kara sınır kapısını kapatmadı. Yapılanların insani durum göz önünde bulundurularak, halk zarar görmeden dost bir ülke gibi işletildiğini görüyoruz." diye konuştu.

"Bu dostluğu kaybetmek bizim çıkarlarımızla örtüşmez"

Bahaddin, "Türkiye hükümeti ve halkı, bizimle dost kalmak istiyor. Bu dostluğu kaybetmek bizim çıkarlarımızla örtüşmez." dedi.

Türkiye ve diğer komşu ülkelerle ilişkilerin durma noktasına geldiği bir dönemde ziyaretlerin yapılmasının çok doğal olduğunu söyleyen Bahaddin, şunları kaydetti:

"Referandum nedeniyle durma noktasına gelen ilişkilerin yeniden iyileştirilmesi gerekiyor. Biz de siyasi bir parti olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmek adına, ilişkilerin düzeltilmesi için kolları sıvadık. Bu vesileyle Türkiye hükümeti ve siyasi partilerle irtibata geçip kendilerini ziyaret etme kararı aldık. Yeni bir aşamaya geçilmesi ve durumun iyileştirilmesi için memnuniyetle kendileriyle bir takım görüşmeler gerçekleştirdik." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.