Uykuyu kaçış olarak görüyoruz

Türkiye ortalama 8.5 saat ile birçok ülkeden daha fazla uyumasına karşın uyku problemi çekiyor.

Uykuyu kaçış olarak görüyoruz
Yayınlanma:

Uykusuzluk günümüzde neredeyse her insanda görülebilen bir rahatsızlık oldu. Türkiye, diğer ülkelere göre daha fazla uyku süresi olmasına karşın sorun yaşamaya devam ediyor. Psikolog Cüneyt Kaya uykusuzluğu değerlendirdi.

ABD’DE DE ÇOK UYUYOR
Yapılan araştırmaya göre ülkelerin ortalama uyku süreleri şu şekilde; Japonya 7.3, Kanada 8.3, Belçika 8.2, Meksika 8, ABD 8.7, Almanya 8.1, Kore 7.2, İngiltere 8.1ve Türkiye 8.5 saat.

“DERTLERİ YATAĞA TAŞIMAYIN”
Psikolog Cüneyt Kaya, uyku düzenimizin dengeli olması gerektiğini vurguladı. Kaya, ““İnsan sağlığı için beden sağlığı ne kadar önemliyse ruh sağlığı da o kadar önemlidir. Ancak gündelik yaşamda birçok temel ihtiyaçlarımızı ihmal ettiğimiz gibi ruh sağlığımızı da ihmal ediyoruz. Atalarımız ‘Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur’ der. Bedenimizin en temel ihtiyaçlarından birisi elbetteki uykudur. Nasıl ki bedenimiz aç kaldığında zayıf düşer ve hastalıklara açık hale gelir, dengeli ve düzenli uyku almamakta bizi tehlikelere karşı açık hale getirir. Bu nedenle sağlıklı uyku düzeni çok önemlidir. Uykumuza dikkat ediyoruz ancak neden verimli bir uyku olmuyor, neden saatlerce de uyusak dinlenmiş bir şekilde kalkamıyoruz? Çünkü uyku tek başına yeterli değil. Dertlerimizi sıkıntılarımızı kaygılarımızı da yatağa taşıyorsak o uykudan verim beklememeliyiz”dedi.

ÖZGÜVEN, SEVGİ, SAYGI
Huzurlu uyku için sorunlarımızla yüzleşmemiz gerektiğini söyleyen Cüneyt Kaya, “Dünya istatistiklerine bakıldığında uyku zamanı olarak üst sıralarda yer alıyoruz. Ancak fazla uykunun bizlere bir faydası yok. Biz toplum olarak daha çok korku ve kaygılarımızdan kaçmak adına uyumayı tercih ediyoruz. Fakat gerçeklerle yüzleşerek onları alt edip sorunlarını yenen bir toplum olmalıyız. Netice de sağlıksız bir yaşam ve düşünce biçimi insanın hem bedenini hem de ruhsal dengesini olumsuz etkiler. Bu sebeple bunun yansımalarını gündelik yaşamımızda ve uyku düzenimizde görüyoruz. Maalesef toplum olarak sağlıklı düşünebilen ve dengeli bir hayat süren bir toplum değiliz. Bizler özgüvenimizi tekrar kazanıp, sevgi ve saygı içerisinde yaşabilirsek yatağımıza daha huzurlu gidebilirz” diye konuştu.
Ufuk Kendirci / Anadolu'da Bugün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.