Gençler eğitim sistemi hakkında ne düşünüyor?

Son dönemlerde eğitim sistemiyle ilgili yaşanan gelişmeler hakkında gençler ne düşünüyor? AB TV bu konu hakkında öğrencilere fikirlerini sordu. İşte detaylar…

Gençler eğitim sistemi hakkında ne düşünüyor?
Yayınlanma:

Bir öğrenci: “Şu an güzel sanatlarda heykel bölümünde okuyorum. Atölye malzemelerimiz ve alanlarımız çok yetersiz. Aynı zamanda atölyede çalışma saatlerimiz de yetersiz olduğu için istediğimiz tarzda heykeller çıkartamıyoruz. Ayrıca heykel öğretmenleri de çok az sayıda. Sonuçta Türkiye’de heykele önyargıyla yaklaşılıyor. Heykel öğretmenlerinin de sayısının az olmasından dolayı pek güzel işler başaramıyoruz bu konuda. Heykel alanı da yeterli değil. Çok fazla heykel teknikleri, çeşitleri var fakat her birine yetişemiyoruz ne yazık ki. O yüzden sınırlı sayıda heykel teknikleri öğreniyoruz ve onları uygulamaya çalışıyoruz. Sonuç olarak; sanat alanında çok yeterli değiliz.” dedi.

“EĞİTİM ÇOK KÖTÜ BİR HALE GELDİ.”

Başka bir üniversite öğrencisi: “Ülke genelinde sıkıntılı durumda tek eğitim veren üniversiteler kalmıştı. Üniversitelere alınan fazla öğrenci sayısı ve kapasitelerine bakılmadan gelinen bu noktada açıkçası eğitim çok kötü bir hale geldi. Hiç kimse tam anlamıyla karşılığını alamıyor. Zaten fark ettiyseniz ülkemiz son yıllarda neredeyse beş yıllık süreçte beyin göçünü en fazla veren ülke konumuna geldi. Üniversitedeki yetersizlikler, eksiklikler belki hocalardan kaynaklıdır, verilen kaynaklardan dolayı bir problem arz ediyor. Üniversite bazında düşünecek olursak okuduğunuz bölümle bağlantılı bu durum. Ben mesela mühendislik öğrencisiyim. Mühendislikle alakalı verilen eğitimin yeterli olduğunu düşünüyorum. Çünkü dünya genelinde mühendislere belli başlı bir eğitim veriliyor. Bunun dışında kendini geliştirmek ve yapacağın şeylerle alakalı bir durum.” dedi.

“İŞ BULMA OLANAKLARI ZORLAŞIYOR.”

Bir diğer öğrenci ise: “Açıkçası eğitim sistemini iyi bulmuyorum. Bence belli projelerle düzeltilebilir. Yetersiz görüyorum. Üniversite sayıları, bölümleri ve genç nüfus çok. Genç nüfusun okuması gerekiyor ama çalışması da gerekiyor. Bu şekilde odaklanması gerekiyor. Eğitimi yetersiz buluyorum kısacası. Eğitim olmalı ama bu şekilde olmamalı. Mezun olsam, mezun olduktan sonra iş bulma olanakları zorlaşıyor. Buna bir çözüm bulunabilir aslında. Benim mücadele etmem gerekiyor. Bir de torpil meselesi var. Torpil olayı biraz çok. Bunu herkes biliyor, görüyor ama ses çıkarmıyor.” diyerek fikirlerini belirtti.

“MODERN EĞİTİME GEÇMEMİZ LAZIM.”

Başka bir üniversite öğrencisi: “Elbette ki hocalarımız bize yardım etmeye çalışıyor ama yeterli değil. Çünkü süre az. Her şeyi, bütün bilgileri bir anda çocuğa yıkmaya çalışıyorlar. Sistem ezbere dayalı o yüzden sıkıntı yaşıyoruz. Verilen eğitim tabi ki yeterli değil. Dört senede bütün dersleri vermeye çalışıyorlar. Bu zamana kadar okuduk. “Bilgi var mı?” diye soracaksın. Elbette kaldı bir şeyler ama zamana dayalı. Mesela 12 senedir okuyoruz. Zamana göre aldığımız eğitim çok az. Ben makine mühendisi öğrencisiyim. Derslerimiz zor, temel olarak veriyorlar. Teknoloji çağında olduğumuz için biraz daha gelişmeye yönelik eğitim almamız lazım bence. Buradan yetkililere sesleniyorum: Modern eğitime geçmemiz lazım. Tabi temel olacak ama hep temelde olmuyor yani biraz daha gelişim lazım.” dedi.

“OKUYANLAR İŞSİZ KALIYOR.”

Bir öğrenci ise: “Eğitimi kötü buluyorum. Çünkü çok fazla işsiz var. Okuyanlar işsiz, okumayanlar daha çok iş buluyor ve bence puanların daha da yükselmesi ya da belirli bir kontenjan konulması lazım ki işsiz kalmayalım. Yani herkesin işi olsun boşuna okumamış olsun. Eğitimler yetersiz, süreler az. Hocalar kafasına göre geliyor. Ben anlatabildiklerini düşünmüyorum.” dedi.

“YETERLİLİK KONUSUNDA DAHA İYİ OLABİLİRDİ.”

Başka bir üniversite öğrencisi: “Eğitimi şu an iyi buluyorum. Turizm rehberliği üçüncü sınıf öğrencisiyim ve turizm fakültesindeki eğitmenlerimiz oldukça yetkin, işinde tecrübeli kişiler. Bu yüzden bize sağladığı avantajlar gayet iyi. Yeterlilik konusunda daha iyi olabilirdi. Çünkü rehberlik öğrencileri olarak hala bir geziye katılamadık ve öğretmenlerimizden “Bir gezi bölgesi nasıl anlatılır?” hala dinleyemedik. Hani geziler yapılırsa bizler için daha yarar sağlayacağını düşünüyorum.” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.