Yalnız uçmalarına izin verilmeyince "yerli planör" yaptılar

Planör kiralayıp yalnız uçmalarına izin verilmeyen bir grup girişimci, 80 kilogramın altında olduğundan yönetmeliklere göre tescil gerektirmeyen tek kişilik hava aracı üretti- Planörün üretiminde görev alan Boztepe:- "4-5 ay süren çalışma sonucu, tamamıyl

Yalnız uçmalarına izin verilmeyince "yerli planör" yaptılar
Yayınlanma:

ESKİŞEHİR (AA) - DENİZ AÇIK - İstanbul'da, planör kiralayıp yalnız uçmalarına izin verilmeyen bir grup girişimci, gökyüzünde dolaşmanın keyfini yaşamak için bu aracın yerli üretimini yaptı.

"Goat (keçi)" adını verdikleri planörün üretiminde görev alan Göktuğ Sportif Havacılık Kulübü İkinci Başkanı ve Rota Jet Havacılık AŞ Üst Yöneticisi Gökçe Boztepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, planörün Türkiye için önemli hava araçlarından olduğunu söyledi.

Planörle uçmanın keyfini herkesin yaşaması gerektiğini belirten Boztepe, bu aracı satın almanın zorluğuna işaret etti.

Kiralansa dahi aracın yalnız kullanılmasına izin verilmediğini anlatan Boztepe, "Bu nedenle Selim Demirhan, Akın Çakır, Zafer Çömlekçi, Burak Etyemez ve Gürsel Kaya ile yalnız uçmak için bir planör yapmaya karar verdik. Planörün üzerindeki alüminyum, '6061T6' adıyla anılıyor. Sadece ABD ve Kanada'da üretilen bu metali ithal ettik" dedi.

Planörün dizaynını internetten buldukları telifsiz bir şemadan esinlenerek yaptıklarını bildiren Boztepe, şunları kaydetti:

"4-5 ay süren uzun çalışma sonucu, tamamıyla el emeği olan, ülkemizde 60 yıl aradan sonra üretilen ilk planör 'goat'u 12 bin dolara mal ettik. Hafif bir planörümüz var. 80 kilogramın altında. Bu yüzden uluslararası havacılık yönetmeliklerine göre tescil gerektirmiyor. Bu planörle uçmak isteyenlerin, planör pilot B brövesine sahip olması gerekiyor."

Tek kişilik modelini ürettikleri 16 metre kanat açıklığına sahip planörün 30-35 mil sürate ulaştığını belirten Boztepe, bununla 100 kilometre yol kat edilebildiğini söyledi.

Boztepe, tamamen yerli üretim iki kişilik planör için çalışmalara başladıklarına değinerek, "Bunun için kendi dizaynımızı geliştiriyoruz. O da 100 kilogram olacak" diye konuştu.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.