‘Yaptırım gücümüz yok’

Konya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veli Baranok, bütün esnaf odalarının en büyük probleminin hiçbir yaptırımlarının olmaması olduğunu söyledi.

‘Yaptırım gücümüz yok’
Yayınlanma:

Başkan Veli Baranok’ kuaför ve berberlik mesleğinin de diğer meslekler gibi eleman sıkıntısı çektiğini ve bu konuda İŞKUR’la bazı düşünceleri olduğunu açıkladı.

BU MESLEĞE NE ZAMAN BAŞLADINIZ? 

Ben bu mesleğe 1986 yılında başladım. Okuldan çıktıktan sonra severek yaptığım bir meslekti. Okuldan sonra kuaförlüğü tercih ettim. Memnunumda 28 yıllık sanatımda ailemi 3 tane çocuğum var. Onları rahatlıkla geçindirdiğimi düşündüğüm bir meslek. Konya’da Berberler Odası 1954 yılında kuruldu. Ben 2010 yılında yönetimdeydim. 2013’ün dokuzuncu ayında eski başkanımız yurt dışına gitti ve istifasını gönderdi. Geçici olarak başkan oldum. 2014’te seçimlere gittik 3 tane adaydık. Seçimlerde ben birinci çıktım. Böylelikle başkan seçildim.

BELİRLİ BİR TATİL GÜNÜNÜZ VAR MI?

Odamızın en büyük sıkıntılarında birisi bir tatilimizin olmamasıdır. Belediyenin bu konuda bizlere destek olmalarını bekliyoruz. Sosyal faaliyetlerde çok bulunamıyoruz. Ailelerimizle ilgilenemiyoruz. Çalışma saatlerimiz belli değil. Akşamın bir vaktinde  müşteri geliyor ayıp olmasın diye dükkanı kapatıyoruz diyemiyoruz. Kuaförcülük mesleğini bırakan arkadaşlar oldu bu yüzden. Çünkü çalışma saatleri hep geç saatlere kadar olup, kendilerine ve ailelerine zaman ayıramadıkları niçindi. Buna yaptırımı olan bir kural getirilmelidir.

KURALLARA UYMAYANLARA BİR YAPTIRIMDA BULUNABİLİYOR MUSUNUZ? 

Bütün odaların ortak sıkıntısı hiçbir yaptırım gücünün olmamasıdır. Odalarda en büyük sıkıntı budur. Oda var, kurum var bunlar güzel toplumu kaynaştırmak amacıyla. Dalında eğitim veya bireysel hizmet vermek babında odaların olması gerçekten gerekli bir şey ama odalara bir yetki verilmiyor. Odalara bir yetki verilmediği için de odanın yaptırım gücü olmuyor. Mesela üyelerin düşüncesi üzerine bir tatil günü planladık ama uymayan en az yirmi tane esnaf arkadaşımız çıkıyor. Bu fırsatçılık mı çıkarcılık mı artık bilemiyorum ama böyle durumlarla karşılaşıyoruz. Bu uymayan esnaflar odanın üyesi. Belediyelerin bize destek olmasını, bizim yanımızda olmasını istiyoruz. Çünkü bizim bu gün bin 100’e yakın erkek berberimiz var, bunun içinde 20 tanesi tatil günüde açıyor. Bağan kuaförlerimiz 450-500 tane bayan kuaförümüz var onların arasından da uymayanlar çıkıyor. 

“KAÇAK İŞ YERLERİ TESPİT EDİLMELİDİR”

İkinci büyük problemimiz ise kaçarların olmasıdır. İzinsiz ve belgesiz olarak bu işi yapanlar var. Burada iş belediyeye düşüyor. Bu kaçakların tespit edilmesi ve iş yerlerinin denetlenmesi gerekirse kapatılması lazım. Çünkü bizler işimiz gereği insanlarla temas halinde olduğumuz için sürekli denetlenmemiz lazım. Sağlık açısından kontrollerin ve denetimlerin sıklaştırılmasını istiyoruz. Bu bizi hijyen ve temizlik olarak daha ileriye daha güzele götürür. Bazı iş yerlerinde bu sıkıntıları bizde görüyoruz ama dediğim gibi odaların en büyük sıkıntısı odaların elinde hiçbir yetkinin olmamasıdır. 

ELEMAN SIKINTISI YAŞIYOR MUSUNUZ?

Sektör olarak baktığımız zaman genel olarak esnafların ortak problemidir bu. Alttan eleman yetişmiyor çünkü. Artık aileler çocuğunu berbere ve ya sanayide çalışan bir sektöre ve ya terziye vermiyor. Burada okulların payı çok büyüktür. Mesleki liselerinde bu bölüme önem verilmesi ve çoğaltılması lazım. Oralara çocukların yönlendirilmeleri lazım. İŞKUR’la ortak bir düşüncemiz var, biz gerekirse eğitimi kendimiz verelim. Yuvalardaki çocukları mesleki yönlere özendirmek için onlar yönlendirilebilir. KOMEK kurslarında olduğu gibi yetiştirip yerleştirme vaadinde biz bulunalım. Odaya bu konuda gelen üyelerimiz var. Eleman sıkıntısı olduğunu söyleyip bize yönlendirin diyen birçok arkadaşımız var.

(Adnan YILDIRIM) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.