Yarım asırdır ahşaba şekil veriyor

Bartın'da, çocukken babasının yanında çırak olarak marangozluğa başlayan 65 yaşındaki Naci Gün, yarım asırdır ahşaba şekil verdiği 20 metrekarelik dükkanda fırıncı küreğinden oklavaya, merdaneden saz ve uda kadar çeşitli ürünler ortaya çıkarıyor.

Yarım asırdır ahşaba şekil veriyor
Yayınlanma:

Bartın'da, çocuk yaşlarda marangozluğa başlayan 65 yaşındaki Naci Günyarım asırdır ahşaba şekil verdiği ekmek teknesinde mutfak malzemelerinden müzik aletlerine çeşitli ürünler ortaya çıkarıyor.

Gün, 13 yaşında sanayi sitesinde motorcu çırağı olarak girdiği çalışma hayatında, bir süre sonra babasının yanında marangozluğa başladı. İlerleyen yıllarda babasından devraldığı 20 metrekarelik atölyeyi kendisi çalıştıran Gün, her sabah erken saatlerde açtığı ekmek teknesinde yarım asırdır ahşaba şekil veriyor.

Sandalye, sofra, beşik, fırın küreği, kesme tahtası, oklava, merdane gibi ahşap mutfak malzemeleri üreten Gün, aynı zamanda çaldığı saz, ud gibi enstrümanlara da hayat veriyor.

Gün, yaptığı açıklamada, marangozluk işini yapan kişi sayısının da oldukça azaldığını söyledi.

Babasının sayesinde marangoz ustası olduğunu ve yaklaşık yarım asırdır bu işi yürüttüğünü dile getiren Gün, "İlkokuldan sonra motorcu çırağı olarak bir iş yerinde başladım fakat kışları çocuk yaşta soğukta yapılacak bir iş olmadığı için babamın yanında çalışmaya devam ettim. Daha sonra burayı babam bana devretti. Buranın sayesinde çocukları okuttum. Çocuklarımın birisi eczacılık fakültesinden mezun oldu şu an bir devlet işinde istihdam ediliyor. Diğer çocuğum da liseden sonra okumayı tercih etmedi." şeklinde konuştu.

Meslek sayesinde emekli olduğunu ifade eden Gün, "Burada bir sürü ürün üretiyorum. Mesleğe ilk başladığım yıllardaki ilgi olmasa da masa, ağaç sofra, tabure, sandalye, saz, fırıncı küreği gibi ürünleri sipariş oldukça yapmaya çalışıyorum." diye konuştu.

"Mesleğimi çok seviyorum"

Marangozculuk mesleğinde çalıştıracak çırak bulamadıklarını anlatan Gün, şunları kaydetti:

"Mesleğe ilk başladığım yıllarda bu işte boş vaktimiz yoktu. Bu meslek sayesinde hayatta bazı şeyleri başardım. Dükkana kira versem belki de devam ettiremem bu mesleği ama dükkan da baba yadigarı olduğu ve emekli de olduğum için devam ediyorum. Vatandaşlardan gelen taleplere göre de burada onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz."

Atölyesindeki boş zamanlarını saz çalarak geçiren Gün, sağlığı el verdiği sürece mesleğini devam ettireceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.