Adana nerede - Adana ne demek - Adana'da ne yenir

Adana nerede, hangi bölgede? Adana ne demek? Adana ismini nereden aldı? Adana ne zaman nasıl kuruldu? Osmanlı zamanında Adana nasıldı? Adana’nın kaç ilçesi var? Adana’ ya nasıl gidilir? Adana’nın sembolü nedir?

Adana nerede - Adana ne demek - Adana'da ne yenir
Yayınlanma:
Güncelleme:

BEREKETLİ TOPRAK ADANA

Adana ne demek? Adana ismini nereden aldı? Adana ne zaman nasıl kuruldu? Osmanlı zamanında Adana nasıldı? Adana nerede, hangi bölgede? Adana’nın nüfusu kaç? Adana’nın kaç ilçesi var? Adana’ya nasıl gidilir? Adana’nın sembolü nedir? Adana’da ne yenir, ne içilir? Adana’da gezilecek turistlik yerler nelerdir? Hepsi yazımızda.

ADANA NE DEMEK ? ADANA İSMİNİ NEREDEN ALDI ?

Adana ilinin tarihi M.Ö. 3000 yılına dayanmaktadır. Adana’ya ait en eski tarihi kayıtlar ilk defa Anadolu’nun en köklü medeniyetlerinden olan Hititlerin Kava Kitabelerinde rastlanmıştır. Bulunan bir yazıtta Adana ve çevresinden URA ADANİA ( Adana Belediyesi) olarak bahsedilmektedir. Efsaneye göre Uranüs’ün Adanus ve Sarus adında iki oğlu savaşarak Adana civarına gelip Adanus adını kendi kurdukları şehre vermişlerdir. Seyhan nehri de Sarus adını almıştır.

OSMANLI ZAMANINDA ADANA

20. yüzyılda Osmanlı Devleti büyük değişikliklerin başlamasıyla 1908 yılında Ermeni, Taşak ve Hınçak komitelerinin gayreti ile Adana’da büyük baskınlar ve kaçışlar yaşanmıştır. Tüm bu olaylar sürerken 1. Dünya savaşı patlak vermiş, 30 Ekim 1918’de Adana Fransız işgaline, Ermeni terörüne maruz kalmıştır. Adana halkının bir bölümü silahlanıp dağlara çekilmiş bir bölümü de şehir içinde çete harbine başlamış.

Mustafa Kemal 1919’da Samsun’ a çıkıp Sivas kongresinde alınan kararlar uyarınca birlik çağrısında bulunmuş, Çukurovalı Mahalli Kuvvetler Mustafa Kemal’in çağrısına uyarak milli kurtuluş cephesine katılmış, Pozantı’da kurulan Milli Cephede önemli başarılar kazanmış.7 Mart 1920’de Kadirli, 30 Mart 1920’de Karaisalı, 2 Haziran 1920’ de Kozan, 18 Ekim 1920’ de Saimbeyli işgalden kurtarılmıştır. Düşmanlar 4 Ocak 1922’de Adana’yı boşaltmış, 5 Ocak 1922’de bu tarih kurtuluş günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

osmanli-zamani-adana-taskopru.jpg

ADANA NEREDE, HANGİ BÖLGEDE, NASIL GİDİLİR?

Türkiye’nin Güney bölgesinde bulunan Adana: Doğu’da Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Batı’da Mersin Kuzeybatı’da Niğde Güneydoğu’da Hatay ili Güney’de Akdeniz’ e olan sınırları ile Akdeniz bölgesinde ki Adana Türkiye’nin en kalabalık 6. büyük şehri olma özelliğini taşımaktadır. Adana’nın şehir merkezi yerleşkesi Seyhan Nehri üzerine kurulu bulunmaktadır.

Adana ili 2.274.106 nüfusa sahiptir. Adana’da 15 ilçe bulunmakta ilçelerin en ünlüsü ve en kalabalık ilçesi Seyhan’dır. Adana’ya kara hava demir ve deniz yoluyla ulaşım mümkündür. D-400 karayolu ile uluslar arası TEM otoyolu ile Adana’ya karayolundan ulaşım sağlanabilir. Ankara’dan Aksaray, Pozantı üzerinden 472 km, İzmir’den Afyon- Konya- Ereğli üzerinden 873 km, İstanbul’dan Bolu- Ankara-Aksaray-Pozantı 909 km yol aldıktan sonra Adana’ ya ulaşılır. Adana Seyhan şehir merkezine uzaklığı 5km olan otogardan , Türkiye’nin her bölgesine otobüs seferi bulunmaktadır.

Adana demiryolu ile İç Anadolu, Antep ve Mersine bağlıdır. Adana garının şehir merkezine uzaklığı 1 km’dir.

Adana’ya hava yolu ulaşımı Şakirpaşa Havaalanından sağlanmaktadır. Adana şehir merkezine uzaklığı 3,5 km’ dir. Uluslar arası trafiğe açık olan Adana Şakirpaşa Havaalanı tarifli ve düzenli seferlerle direkt olarak Almanya, KKTC ve Arabistan’a İstanbul üzerinden de tüm dünya ülkelerine dış hat seferleri yapılmakta.

Adana’ya deniz yolu üzerinden ulaşım Adana il sınırları içerisinde bulunan uluslar arası petrol ve yük taşımacılığına açık BOTAŞ ve Toros Gübre Fabrikalar limanı ile sağlanmaktadır.

ADANA’NIN SEMBOLÜ NEDİR?

Adana’nın sembolü Demirköprüdür. Vardar köprüsü ile birlikte Demirköprü, Sultan Abdülhamid’in hatırasıdır. İstanbul Bağdat demiryolu projesinin bir parçası olduğundan Demirköprü, İslam Birliği Anıtı özelliğini taşımaktadır.

ADANA’DA NE YENİR, NE İÇİLİR?

Adana mutfağı sadece Adana’da değil Türkiye’nin birçok bölgesinde adını duyurmayı başarmış bir mutfaktır. Adana’ da güne börek ve ciğerle başlanır. Öğlen vaktinde tercih edilebilecek yemekler arasında kaburga, halka tatlısı; yanına buz gibi bici bici ya da muzlu süt, şalgam eşlik edebilir. Akşam menüde olmasa olmaz Adana kebap, şırdan, kaymaklı kadayıf ile gün bitirilir.

ADANA’DA GEZİLECEK TURİSTİK YERLER NERELERDİR?

Adana ili tarihi ve doğal güzellikleriyle doludur. Adana’da çok sayıda uygarlık kendi kültürünü bırakarak bir sonraki kültüre aktarmıştır. Hititler, Romalılar, Araplar, Selçuklular, Osmanlılar, Türkmen ve Yörük aşiretleri yöre kültürünün çeşitlenmesinde katkıları bulunmuştur.

Adana’da çok sayıda tarihi kale vardır. Adana kalesi, Ayas Kalesi, Yılanlı Kale, Anavarza Kalesi, Toprak Kale ve Kozan Kalesi önemli kalelerdendir. Hasan Ağa ( Kethuda) Camii, Yağ Camii ve Medresesi, Ulu Camii ve Medresesi Adana’da önemli camiler olup Ramazanoğulları döneminde yapılmıştır.

Taş Köprü, Gastabala, Şar, Kaplıcalar, Mesire yerleri, Anavarza, Kartepe ve Adana’nın Pozantı, Nemrun, Horzum ve Börücek yaylaları gezip görmek için adeta cennetten bir köşe.

adana-nerede-merkez-camii.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.