Afyonkarahisar Nerede - Afyonkarahisar Gezilecek Yerler - Afyon'da Ne Yenir

Afyonkarahisar ili Türkiye’nin Ege Bölgesi ve İç Batı Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Afyonkarahisar, termal turizm başkenti olarak bilinir.

Afyonkarahisar Nerede - Afyonkarahisar Gezilecek Yerler - Afyon'da Ne Yenir
Yayınlanma:
Güncelleme:

BAL KAYMAK: AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar adını nereden aldı nasıl aldı? Afyonkarahisar tarihi? Afyonkarahisar nerede hangi bölgede? Afyonkarahisar’a nasıl gidilir? Afyonkarahisar’ın örf ve adetleri nelerdir? Afyonkarahisar’ın sembolü nedir? Afyonkarahisar’da ne yenilmelidir? Afyonkarahisar’da gezilecek yerler? Detaylar yazımızda.

AFYONKARAHİSAR ADINI NEREDEN ALDI, NASIL ALDI?

Afyonkarahisar, Hititler döneminde Hititlerin büyük ilgisini çekmiş ve savunulmaya uygun olmasına karşın aşağı yukarı ve alt sur olmak üzere üç kat surlarla çevreleyip daha da savunulmaya elverişli hale getirilmiştir.

Afyonkarahisar’a bu özelliğinde dolayı Hititler; Hapanuva, Romalılar-Bizanslılar; Akroinon, Selçuklular-Beylikler-Osmanlı Devleti; Karahisar-ı Devle, Karahisar-ı Sahip adını vermişlerdir.

Afyonkarahisar’ın şehir merkezinde ve il sınırları içerisinde M.Ö. II. Yy’dan günümüze insanların geçim kaynağı olarak yetiştirilen haşhaş bitkisinde elde edilen özsu anlamında ki OPIUM kelimesinin AFYON olarak söylenmesinden dolayı Afyon adın almıştır. Afyonkarahisar’ın adı geçmiş adları ile birleşerek günümüzdeki ismini almıştır.

afyonkarahisar-fotografi-osmanli.jpg

AFYONKARAHİSAR NEREDE, HANGİ BÖLGEDE?

Afyonkarahisar ili Türkiye’nin Ege Bölgesi ve İç Batı Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Afyonkarahisar, termal turizm başkenti olarak bilinir. Bolvadin, Sandıklı, Hocalar ve Dinar en bilindik ilçelerindendir. Eskişehir, Kütahya, Konya, Uşak, Burdur, Isparta komşu illeridir.

AFYONKARAHİSAR’A NASIL GİDİLİR?

Afyonkarahisar, demiryolu ve kara yolu ulaşımı arasında ülkemizin önemi kavşak noktalarından biridir. Afyonkarahisar, Türkiye’de dört ayrı demiryolunun birleştiği noktada bulunan tek il olma özelliğine sahiptir.

Afyonkarahisar’a hava yolu ile ulaşmak isteyenler Kütahya Zafer Bölgesel Havalimanını kullanabilirler. Zafer Havalimanı Afyonkarahisar il merkezine 55 km uzaklıkta bulunup yaklaşık 60 dakika süren yolculuk ile Afyon şehir merkezine ulaşılmaktadır. İstanbu’dan Afyonkarahisar’ a hava yolu ile ulaşım 2 saat, Ankara’dan Afyon’a havayolu ile ulaşım 3 saat, İzmir’den Afyon’a hava yolu ile ulaşım 2 saat sürmektedir.

Afyonkarahisar’a demiryolu ile ulaşım gerçekleştirmek isteyenler Isparta, Denizli, Konya, Kütahya illeri ile doğrudan, birçok ilden de aktarmalı olarak Afyon Ali Çetinkaya Tren Garına ulaşabilirler. Gar Afyon şehir merkezine 2 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Afyonkarahisar’a otobüs ile ulaşmak isteyen yolcular Afyon ilinde Afyonkarahisar otogarını kullanmaktadırlar. Afyon otogarı il merkezine 7 km uzaklıkta bulunup, Türkiye’nin bütün illerine yolcu hizmetleri ulaşımı sağlamaktadır.

AFYONKARAHİSAR’IN ÖRF VE ADETLERİ NELERDİR?

Afyonkarahisar’da örf ve adetler dini inançlar ile örtülmüş bir duvar içinde yaşanmaktadır. Tarihi geleneğini koruyabilmeyi sağlayan Afyonkarahisar’da ağıtlar oldukça yaygın bir gelenektir. Bozlak tipi usulsüz türkülerde çok söylenen Afyonkarahisar’da “ İnce Memed” türküsü en bilindik türküsüdür.

Afyonkarahisar, Ege’nin “ Zeybek”, Akdeniz’in “ Teke” ve Konya’nın “ Kaşıkçı” gibi halk oyunlarını kendi şenliklerinde de oynarlar. Afyonkarahisar’ın köylerinde yemekli toplantılar yapmak oldukça yaygındır. Bu toplantılara “ Ferfene” ya da başka bir deyişle “Arabaşı” denilmektedir.

AFYONKARAHİSAR’IN SEMBOLÜ NEDİR?

Afyonkarahisar denilince ilk aklımıza her ne kadar kaymak gelse de Afyonkarahisar’ın en az kaymak kadar ünlü olan simgesi Anıtpark'taki Büyük Utku ( Zafer ) Anıtıdır.

AFYONKARAHİSAR’DA NE YENİLMELİDİR? AFYON'DA NE YENİR? AFYONKARAHİSAR YEMEKLERİ NELERDİR?

Afyonkarahisar denince aklımıza ilk gelen yiyecek Kaymak olsa da en az onun kadar meşhur yiyecekler arasında Afyon Lokumu, Afyon Sucuğu, Çullama Köfte, Zürbiye, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Sakala Çoban Çorbası, Afyon Keşkeği, Paçık, İlibada Sarması, Emirdağ Güveci Afyonkarahisar’ın meşhur yemekleri arasında bulunmaktadır.

AFYONKARAHİSAR’DA NERELER GEZİLMELİDİR? AFYON'DA GEZİLECEK YERLER

Afyonkarahisar kültürel mirasların oldukça fazla bulunduğu şehirlerimizden biridir. Türkiye’nin termal başkenti olarak bilinen Afyon, mermercilik ve gıda alanında da gelişmiş bir şehirdir.

Afyonkarahisar’a ilk gidince gezilecek yerlerden biri olan Afyon Kalesi Afyonkarahisar’ın merkezinde yer alır. Yüksekliği yaklaşık olarak 226 metre olan kale inşası bir kayanın üzerine yapılmıştır. Afyon kalesinin tarihi M.Ö. 1350’li yıllara dayanmaktadır.

Afyonkarahisar’ın ünlü camisi olan Ulu Camii, 1273 yılında Selçuklu Veziri Sahip Ata tarafından, 40 ahşap sütun ve başlık üzerine oturtulup düz toprak damlı yapısı ile yapılmış bir eserdir. Ulu Camii, 40 Direkli Camii olarak da bilinip günümüzde en eski ahşap direkli camii olma özelliğini taşımaktadır.

Afyonkarahisar’da bulunan Sultan Divani Mevlevihanesi, Anadolu’da kurulan ilk Mevlevihanelerden biri olması nedeni ile son derce önemli tarihi miras 13. yy’da kurulmuştur. Konya’dan sonra en önemli Mevlevihane olan Sultan Divani, Hz Mevlana’nın 7. kuşaktan torunu Sultan Divani döneminde önemli hale gelmiştir.

Afyonkarahisar’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan İscehisar Peri Bacaları, Ankara ve Afyon yolu üzerinde bulunmaktadır. Volkanik kayaların aşınması ile meydana gelen peri bacaları; Bayat, Bolvadin, İhsaniye ilçelerinde de bulunmaktadır. Turizm yolu kuşağı olarak bilinen yol, söz konusu ilçeleri birbirine bağlamaktadır.

Afyonkarahisar’da bulunan Frig Vadisi, M.Ö. 750’den sonra ortaya çıkmış olan Friglerden kalma bir tarihi eserdir. Sütunlu Mezar odaları, Aslanlı Mezar odaları vadinin en önemli özelliklerini yansıtmaktadır. Günümüze binlerce yıllık eserlerin izlerini taşıyan bu vadi merkeze bağlı Sülün Köyünün sınırları içerisinde bulunmaktadır.

Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi, 1998 yılında tarihlenmiş olan en temel özelliği arkeolojinin ilk kazı bölgelerinden Sandıklı Kusura Höyük Kazısında bulunanların burada sergilenmesidir. Eski Tunç Çağın’dan günümüze kadar bulunan birçok tarihi eserin yer aldığı Afyon Arkeoloji Müzesi, Eski Tunç, Hitit, Frig, Lidya, Roma ve Bizans döneminden eserler bulunmaktadır.

Afyonkarahisar Kaplıcaları, Türkiye’de en önemli kaplıcaların bulunduğu ildir. Hüda-i Çamur Banyoları, Gazlıgöl, Ömer ılıcası, Heybeli Ilıcalar Afyonkarahisar’ın en iyi ılıcalarındandır. Yüksek dereceli suları ile ünlenmiş olan Afyon Kaplıcaları merkeze yakın konumlarda bulunmaktadır.

Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde yer alan Kırkgöz Köprüsü, 1150 yılında Bizans İmparatoru I. Manuel Kommen tarafından yaptırılmış bir köprüdür. Sultan Süleyman zamanında ise köprünün kuzeyine doğru 200 metrelik bir ekleme yapılmıştır.

Afyon’un Bolvadin ilçesinde yer alan bir diğer tarihi eser Yedikapılar Manastırıdır. Kemerkaya mevkiinde yer alan manastır, 8. yy’ın izlerini taşımaktadır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.