Ağrı Nerede - Ağrı'da Gezilecek Yerler - Ağrı'da Ne Yenir

Ağrı, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan, il merkezi ile beraber toplamda 8 ilçeden oluşan ve kalabalık sayılmayan Türkiye'nin bir ilidir. Ağrı Nerededir, Hangi Bölgededir? Ağrı İsmini Nereden Almıştır? Detaylar yazımızda.

Ağrı Nerede - Ağrı'da Gezilecek Yerler - Ağrı'da Ne Yenir
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ağrı Nerededir, Hangi Bölgededir? Ağrı İsmini Nereden Almıştır? Ağrı Ne Zaman İl Olmuştur? Ağrı’ya Nasıl Gidilir? Ağrı’da Ne Yenir? Ağrı’da Nereler Gezilmelidir? sorularının cevapları yazımızda.

AĞRI NEREDEDİR, HANGİ BÖLGEDEDİR?

Ağrı, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan, il merkezi ile beraber toplamda 8 ilçeden oluşan ve kalabalık sayılmayan Türkiye'nin bir ili'dir. Merkez, Patnos, Doğubayazıt, Diyadin, Eleşkirt, Tutak, Taşlıçay ve Hamur ilçeleri bulunan Ağrı ili toplam nüfusu 500.000 aşmaktadır. Doğu’da İran ile sınırı olan Ağrı, Kuzeyinde Kars, Kuzeydoğusunda Iğdır, Güneyinde Van ve Bitlis, Güneybatısında Muş ve Batısında Erzurum illeri bulunmaktadır.

AĞRI İSMİNİ NEREDEN, NASIL ALMIŞTIR? AĞRI NE ZAMAN İL OLMUŞTUR?

Ağrı, Çaldıran savaşı sonrasında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde ŞORBULAK olarak anılan ilin adı, Ermeniler zamanında Karakilise olarak değiştirilmiş. Kazım Karabekir Paşa zamanında Karakilise ismi değiştirilerek Karaköse diye adlandırılmış. Nuh tufanı ile ilgisinden dolayı Tevrat’ta adı geçen Ararat Dağı ve ülkesinin , Ağrı ve çevresinin olduğu sanılması dolayısıyla Ağrı’ya Batılılar tarafından “ARARAT” da denilmektedir. 1834 Yılında bucak, 1869 yılında ilçe olan Ağrı, 1927 yılımda il merkezi olmuş. 5137 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı Dağından dolayı il Ağrı adını almıştır.

agri-eski-fotograf.jpg

AĞRI’YA NASIL GİDİLİR?

Ağrı, ülkemizin rakım açısından en yüksek ilidir. Yüksekliği ve iklimi nedeniyle kış ayları oldukça sert geçen Ağrı’ya ulaşım karayolu, havayolu ile yapılan yolculuklar daha çok tercih edilmektedir.

Ağrı şehirlerarası otobüs terminalini kullanarak Ağrı iline ulaşım sağlanabilmektedir. İstanbul’dan Ağrı iline otobüs ile yolculuk ortalama 17-18 saat, Ankara’dan Ağrı’ya otobüs ile ulaşım 12-13saat, İzmir’den Ağrı’ya ulaşım ortalama 20-21 saat sürmektedir.

Ağrı şehir merkezinde yer alan havalimanı sayesinde Ağrı’ya uçak yolculuğu mümkündür. İstanbul’dan Ağrı’ya uçak yolculuğu ortalama 3 saat, Ankara’dan Ağrı’ya uçak yolculuğu ortalama 2,5 saat, İzmir’den Ağrı’ya uçak yolculuğu ortalama 3 saat sürmektedir.

Ağrı’ya gitmek için tercih edilen özel araçlarla yolculuk ise İstanbul’dan 15-16 saat, Ankara’dan 10 saat, İzmir’den 19-20 saat süren yolculuğun ardından Ağrı iline ulaşmak mümkündür.

agri-eski-cumhuruyet-fotograf.jpg

AĞRI’DA NE YENİLMELİDİR?

Ağrı’da mutfak kültürü, Ağrı’nın dağlık bir bölge olmasından, bölge halkının ekonomik gelirinin büyük kısmı hayvancılık olması mutfağa da yansımış bu durum et yemeklerinin meşhur olmasını sağlamıştır. Aynı zamanda bakliyattan yapılan yemeklerinde şehir mutfağında önemli yeri ve katkısı vardır.

Ağrı’nın en meşhur yemekleri arasında Doğubayazıt ilçesine özgü Abdigor köftesi, Selekeli, Göşteberg, Alabalık gibi et yemekleri; Hengel, Çiriş Ketesi, Pişi ve Erdek gibi hamur işleri; Ayran Aşı Çorbası, tatlı olarakta Hasude yer almaktadır. Ağrı mutfağının popülerliğini artırmış, ünü ülke sınırlarını aşan Beyaz Bal’da burada bulunmaktadır.

AĞRI’DA NERELER GEZİLMELİDİR?

Ağrı’ya gittiğinizde biz gezmeye başlamadan önce bile bizi selamlayacak olan Ağrı Dağı, 2004 yılında milli park ilan edilmiştir. Dört mevsim kar ile kaplı, birçok din ve inanış tarafından kutsal kabul edilen Ağrı Dağı, eteklerinde bulunan sazlıklar, uluslar arası öneme sahip olup birçok göçmen kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Ağrı Dağı, 5137 metrelik zirvesiyle Türkiye’nin çatısı konumundayken Avrupa’nın da en yüksek noktası sayılmaktadır. Ağrı dağı hem tırmanış hem de doğa yürüyüşü açısından oldukça önemli turizm değeri taşımaktadır. Ağrı Dağı’na tırmanışlar Iğdır ve Doğubayazıt’tan yapılabilmektedir. Ağrı Dağı’na Nuh’un Gemisi ev sahipliği yaptığı inanılmaktadır.

Ağrı Dağı’nın hemen yanı başında Doğubayazıt ilçe merkezine yakın, yalçın dağlar arasında bulunan İshak Paşa Sarayı, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Yapımı 1865’de başlayan ve 99 yıl sonra Çıldır Valisi İshak Paşa ve oğlu Mehmet Paşa tarafından 1784’te bitirilen 116 odalı saray, 7600 m2 alan üzerine bulunup, dünyada kalorifer, su ve kanalizasyon teşkilatı olan ilk saray özelliğini taşımaktadır.

Ağrı’da Tendürek Volkanı’nın aktif döneminde püskürttüğü lav bölgesi, yeryüzünün bir mucizesi görüntülerini sergilemektedir. Lavların aktıkları ve zamanla yerleştikleri alanlarda oluşan erimiş maden cürufu ilginç şekilleriyle görsel şölen sunmakta.

Ağrı’da bulunan görülmesi gereken yerlerden biri olan Meteor Çukuru, 60 metre derinliği 35 metrelik çapı ile dünyanın ikinci büyük meteor çukuru, Doğubayazıt ilçesine 35 km doğusunda bulunup, Gürbulak sınır kapısının hemen yanı başında bulunmakta.

Ağrı Taşlıçay’ın 18 km kuzeydoğusunda bulunan Balık Gölü, 34 km2 alana yayılmış 2250 metre yüksekliği ile Türkiye’nin bu yükseklikteki en büyük gölüdür. Gölün derinliği kimi zaman 100 metreyi geçmekte olup kış aylarında tamamen donan göl yüzeyi, ilkbahar ve yaz aylarında eski halini alır. Kırmızı pullu alabalık ve sazan balıklarının yaşadığı gölden Doğubayazıt ve civar köylerin içme suyu karşılanmaktadır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.