Amasya Nerede - Amasya'da Gezilecek 8 Mekan - Amasya'ya Nasıl Gidilir?

Amasya, Türkiye’de Orta Karadeniz Bölümünün iç kısmında yer almaktadır. Doğudan Tokat, Güneyden Tokat ve Yozgat, Batıdan Çorum, Kuzeyden Samsun illeri ile komşudur. Amasya'da gezilecek yerler, Amasya'ya nasıl gidilir, Amasya nerede? Detaylar yazımızda...

Amasya Nerede - Amasya'da Gezilecek 8 Mekan - Amasya'ya Nasıl Gidilir?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Amasya Nerede, Hangi Bölgede? Amasya’ya Nasıl Gidilir? Amasya Adını Nasıl Almıştır? Amasya’nın Sembolü Nedir? Amasya’da Ne Yenilmelidir? Amasya’da Nereler Gezilmelidir? Detaylar yazımızda.

AMASYA NEREDE, HANGİ BÖLGEDE?

Amasya, Türkiye’de Orta Karadeniz Bölümünün iç kısmında yer almaktadır. Doğudan Tokat, Güneyden Tokat ve Yozgat, Batıdan Çorum, Kuzeyden Samsun illeri ile komşudur. Yeşilırmak’ın Orta Karadeniz Dağları arasında oluşturduğu vadi ile çevrilidir. Göynücek, Gümüşhacıköy, Hamamözü, Merzifon, Suluova ve Taşova Amasya’nın ilçeleridir.

amasyaa.jpg

ŞEHZADELER ŞEHRİ: AMASYA’YA NASIL GİDİLİR?

Amasya ili İç Anadolu’yu Karadeniz’e ulaştıran yolların üzerinde bulunur. Amasya iline karayolu ile ulaşım rahattır. Amasya iline karayolu dışında havayolu ve demir yolu gibi ulaşım imkânları vardır.

ARAÇLA NASIL GİDİLİR?

Amasya iline İstanbul’dan özel araçla gelmek isteyebilecek ziyaretçiler sırayla Düzce, Bolu, Tosya, Merzifon rotasını izleyerek 8 saat sonucunda Amasya’ya ulaşabileceklerdir. Ankara’dan ise Kırıkkale, Çorum rotası üzerinden ulaşım sağlanabilir.

UÇAKLA NASIL GİDİLİR?

Amasya’ya ulaşmak için en sık tercih edilen araçlardan biri havayoludur. Amasya havalimanı Merzifon ilçesinde bulunur. Amasya İstanbul arası 1 saat 30 dakika, Ankara Amasya arası 1 saat sürmektedir. Amasya havayolu ile ulaşım için alternatif olan ve daha çok tercih edilen il merkezine 150 kilometre uzaklıkta bulunan komşu ili Samsun Çarşamba havalimanıdır. Samsun şehir merkezine gelerek buradan otobüsler ile Amasya’ya ulaşım sağlanabilmektedir.

TREN İLE NASIL GİDİLİR?

Amasya’ya çevre illerden ulaşım için bir diğer alternatif demiryoludur. Sivas - Samsun demiryolu üzerinde bulunan Amasya, demiryolu ile Samsun’a 134 kilometre Sivas’a ise 260 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

OTOBÜSLE NASIL GİDİLİR?

Amasya iline otobüs ile gitmek isteyen gezginler kent merkezinde bulunan Amasya Otogarından Türkiye’nin birçok şehrine otobüs seferleri bulunmaktadır. Otobüsle İstanbul’dan Amasya iline 10-11 saat, Ankara’dan Amasya iline 6-7 saat, İzmir’den Amasya iline 15-16 saat yolculuk sürmektedir.

AMASYA ADINI NEREDEN ALMIŞTIR?

Amasya, Anadolu coğrafyasının en eski yerleşim yerlerinden biridir. Amasya doğumlu ünlü tarihçi Strabon, sadece bir şehir olmaktan öte bulunduğu vadi konumu sayesinde korunması kolay bir savunma merkezi olan bu şehri, Hz. İsa’nın doğumundan binlerce yıl önce Amazon kraliçesi Amasis’in kurduğu söylenmekte. Mitridates Krallığı Dönemindeki adı Amessseia alan Amasya’nın ismi Ana Tanrıça Ma’nın şehri anlamına geliyor. Tarih boyuca Hititlerden başlayarak sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Amasya birçok medeniyetin izlerini taşımakta. Hititlerden itibaren çok sayıda medeniyetin yerleştiği kentte tarih boyunca Bizanslılar, Selçuklu, İlhanlı, Beylikler ve Osmanlı İmparatorluğunun hakimiyeti bulunmuş.

amasya.jpg

AMASYA’NIN SEMBOLÜ NEDİR?

Ülkemizde elma denilince aklımıza ilk olarak Amasya gelmektedir. Amasya ili ile özdeşleşen Amasya Elması aslında 2 bin yılı aşkın süredir Amasya’nın sembolik ürünü olduğu merkeze bağlı Yavru Köyünde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan mozaiklerde elma ağacı ve elma tasvirlerinden anlaşılmaktadır.

amasya-elma.webp

AMASYA’DA NE YENİLMELİDİR?

Şehzadeler Şehri Amasya, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olduğundan mutfak kültürü de zengindir. Amasya’ya gidince mutlaka tadılması gereken yiyecekler;

  • Şıngır Kebabı
  • Topuz Kebabı
  • Amasya Çöreği
  • Helle Çorbası
  • Keşkek
  • Kuzu Kebabı
  • Baklalı Dolma
  • Çökelekli Pide
  • Amasya Tatlısı’dır.

AMASYA’DA NERELER GEZİLMELİDİR?

1- BORABOY GÖLÜ

Amasya ilini gezmeye panoramik manzarasıyla doğaseverleri kendine çeken Boraboy Gölü Tabiat Parkı Amasya’nın doğal güzelliklerinden biridir. Taşova ilçe sınırları içinde ve merkeze 60 kilometre uzaklıkta olup Aynalı Göl adıyla da bilinmektedir. Kişilere kamp yapma imkânı da sunan göl, kamp severlerin uğrak noktasından biridir.

boraboy-amasya.webp

2- YALIBOYU EVLERİ

Amasya’nın Yalıboyu Evleri bitişik nizamda bodrum üzeri tek kat ya da iki katlı olarak düzenlenmiştir. Yalıboyu Evleri “ hımış ve bağdadi” teknikleriyle yapılmış özelliğe sahiptir. Dik bir dağın yamacında sıralı bir şekilde estetik görünümüyle dikkat çekmektedir.

amasya-yaliboyu.jpg

3- AMASYA KALESİ

Harşena Dağı üzerinde bulunan Amasya Kalesi tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Amasya şehir merkezinde bulunan kalede Osmanlı zamanından kalma hamam ve mezarlar bulunmaktadır.

4- BAYEZİD CAMİİ

Amasya’da 1481-1446 yılları arasında Sultan II. Bayezid adına yaptırılan II. Bayezid Camii aynı zamanda önemli yapı topluluğunu medrese, şadırvan ve imaret alanını bünyesinde bulunduran bir külliye özelliğini de taşımaktadır.

5- AMASYA BİMARHANESİ

Amasya Bimarhanesi, hastaların tedavi edildiği bir yerdi. İlhanlılar zamanında inşa edilen Bimarhane Anadolu Selçuklu ve Osmanlı zamanında da aktif kullanılmıştır. Mimari açıdan estetik önem taşır.

6- AMASYA ARKEOLOJİ MÜZESİ

Amasya Arkeoloji Müzesi’nde Hitit, Urartu, İskit Helenistik, Bizans döneminden kalan eserler sergilenmektedir. Ayrıca müze içerisinde İslami Devire ait mumyalarda bulunmaktadır.

7- PONTUS KRALLARI KAYA MEZARLARI

Amasya’da Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları görülmesi gereken tarihi yerden biri. Pontus devletine başkentlik yapan şehirde kayaların oyularak yapıldığı, dönemin krallarının mezarı bulunmaktadır.

8- FERHAT SU KANALI

Türkiye’de Leyla ile Mecnun’dan sonra en bilinen hikâyelerden biri olan Ferhat ile Şirin hikâyesine ev sahipliği yapan Amasya’da görülmesi gereken yerlerden biri de Ferhat su kanalıdır. Bu yer Ferhat’ın aşkı Şirin için dağları delerek su getirdiği yeri ve aşk uğruna neler yapılabileceğini merak edenlerin gezebileceği yerdir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.