Aydın Nerede - Aydın Gezilecek Mekanlar - Aydın'a Özgü Yemekler

Aydın Nerede, Hangi Bölgede? Aydın’a Nasıl Gidilir? Aydın Adını Nasıl Almıştır? Aydın’ın Sembolü Nedir? Aydın’da Neler Yenilir? Aydın’da Nereler Gezilmelidir? Detayları yazımızda.

Aydın Nerede - Aydın Gezilecek Mekanlar - Aydın'a Özgü Yemekler
Yayınlanma:
Güncelleme:

Aydın Nerede, Hangi Bölgede? Aydın’a Nasıl Gidilir? Aydın Adını Nasıl Almıştır? Aydın’ın Sembolü Nedir? Aydın’da Neler Yenilir? Aydın’da Nereler Gezilmelidir? Detayları yazımızda.

AYDIN NEREDE, HANGİ BÖLGEDE?

Aydın, Türkiye’nin güneybatısında yer alan bir ilimizdir. Şehrin batı sınırında Ege Denizi bulunmaktadır. Kuzeydoğu sınırında Manisa, Kuzey sınırında İzmir, Doğu sınırında Denizli, Güney sınırında ise Muğla ilimiz yer almaktadır. Efeler, Bozdoğan, Buharkent, Çine, Didim, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar ilçeleri olmak üzere toplam 17 ilçesi bulunmaktadır.

AYDIN’A NASIL GİDİLİR?

Aydın’a direkt ulaşım için karayolu ve demir yolu başta olmak üzere havayolu ulaşımı da bulunmaktadır.

Aydın’a havayolu ile ulaşım sağlamak için 120km uzaklıkta bulunan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan ulaşım sağlanmaktadır.

Aydın’a karayolu ile ulaşım Türkiye’nin dört bir yanından tercih edilmekte olup, İstanbul’dan 5-6 saat, Ankara’dan 6-7 saat, İzmir’den 1,5 saat yolculuk sürmektedir.

Aydın’a demiryolu ile ulaşım, İzmir-Aydın-Denizli arasında düzenlenen hızlı tren seferleri bulunmaktadır. İzmir’den ve Denizli’den hareketle günde 6 sefer düzenlenmektedir. İzmir’den Aydın’a 2 saat 30 dakika, Denizli’den Aydın’a 2 saat 15 dakika trenle ulaşım mümkündür.

AYDIN ADINI NASIL ALMIŞTIR?

Aydın’ın Türk egemenliğinde bir yönetim birimi statüsü kazanması 1390 yılında Yıldırım Beyazıt’ın şehzadesi Ertuğrul Bey’in vali olarak Aydın’a atanmasıyla başlamıştır. Aydınoğulları zamanında şehrin adı Aydın Güzelhisar’ı olmuş daha sonra AYDIN adını almıştır. Şehir XIV. Yüzyılda bugünkü yerine kurularak idare kademelerinde sırayla 1390 yılında eyalet, 1426 yılında sancak, 1811’de İzmir Saruhan, Menteşe, Antalya, Isparta sancaklarını kapsayan eyaletin merkezi oldu. Aydın’ın 1919 yılına kadar sancak şeklinde devam eden bu yönetim şekli 25 Mayıs 1919- 7 Eylül 1922yılları arasında 40 aya yakın süren işgalden sonra Kurtuluş Savaşının kazanılmasıyla birlikte 1923 yılında değişmiş, vilayet olmuştur.

aydin-eski-fotograf.jpg

AYDIN’IN SEMBOLÜ NEDİR?

Her ilin bir sembolü olduğu gibi Aydın ilinin de bir sembolü bulunmaktadır. Aydın İnciri, Aydın ili ile özdeşleşmiş bir meyvedir. Ünü ülke sınırlarını aşmış, ülkemizin ihraç ettiği Aydın İnciri’nin % 65’i Aydın’da üretilir. Kapasite üstünlüğü ile Türkiye incir üretiminde ilk sırada yer alır.

AYDIN’DA NELER YENİLMELİDİR?

Aydın sadece turizmi ile değil mutfağı ile de öne çıkan yemeklerle birçok kişinin damak zevkine hitap etmektedir.

• Keşkek
• Yuvalama
• Paşa Böreği
• Yaş incir
• Çine Köftesi
• Kırlı Kızartması
• Isırganotu Böreği
• Pelvizi Tatlısı
• Zerde
• Çingene Pilavı
• Börülce
• Ayran Böreği
• Etli Enginar
• Arapsaçı
• Tahinli Pide
• Turunç Reçeli
• Deve Sucuğu
• Gelin Turşusu
• Kedirgen Kavurma
• Acılı Güveç

AYDIN’DA NERELER GEZİLMELİDİR? AYDIN GEZİLECEK YERLERİ

Aydın, Türkiye’de görülmesi gereken turistik şehirlerin başında yer alan bir ilimizdir. Verimli topraklarından dolayı onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı medeniyetlerin izlerini hala içerisinde barındırmaktadır. Bu nedenle her yıl yerli ve yabancı olmak üzere yüz binlerce turist ağırlamaktadır.

ARAPAPIŞTI KANYONU

Arapapıştı Kanyonu, 2017 Nisan ayında Aydın Belediyesi tarafından ziyaretçilere açılan kanyon su ve doğa sporları seven tatilciler için tam bir cennet niteliğindedir. Kanyonun üst tepesinden manzaraya kuş bakışı bakabileceğiniz, tekne turu yapabileceğiniz bu kanyonun mutlaka gezilmesi gerekir.

ZEUS MAĞARASI

Zeus Mağarası, Kuşadası Milli Parkı’nın içerisinde yer almaktadır. Denizin tuzlu suyu ve dağdan gelen tatlı suyun birleşiminden oluşan mağaranın suyu dört mevsim boyunca 5 derecedir. Zeus mağarasının çamuru ve suyu hakkında şifa kaynağı olduğu söylenmektedir.

AFRODİSİAS ANTİK KENTİ

Afrodisias Antik Kenti, M.Ö. 1. yüzyıl sonlarına doğru inşa edilmiştir. Afrodit tapınağı, Sebastion, Tiyatro, Meclis Binası ve Stadyum bulunan bu antik kentte uzun yıllar boyunca farklı hükümdarlıklar tarafından kullanılmıştır. Denizden yaklaşık 600 metre yükseklikte bir plato üzerine kuruludur.

MİLET ANTİK KENTİ

Milet Antik Kenti, bilim felsefe ve sanat alanlarında öne çıkan önemli ticaret merkezidir. Antik kent sınırları içerisinde 15.000 kişilik tiyatrosu, MS 1. yüzyılda inşa edilen Delphinion’u, Güney Agora ve Fautsina Hamamı görülmesi gereken yerlerdendir. Antik kent çevresinden çıkarılan tarihi eserler ise Milet Müzesi içerisinde sergilenmektedir.

GÜVERCİNADA

Güvercinada, Aydın’a bağlı Kuşadası ilçe merkezinde yer almaktadır. Liman üzerinden gelebilecek saldırıları bertaraf etmek amacı ile yalpan adanın içerisinde 3 metre uzunluğunda sıra sıra dizilmiş surlar ve iç kale bulunmaktadır. Güvercinada zamanla Kuşadası’nın sembolü haline gelmiştir.

TRALLEİS ANTİK KENTİ

Tralleis Antik Kenti, Aydın şehir merkezinden 1km uzaklıkta yer alır. Kestane dağı yamacına kurulan üç gözlü yapı olarak bilinen bu antik kentin hamam, tiyatro, agora ve stadyum yapıları bulunmaktadır.

AYDIN ARKEOLOJİ MÜZESİ

Aydın Arkeoloji Müzesi’nde Aydın ili çevresinde çıkartılan tarihi eserlerin birçoğu bu müzede sergilenmektedir. Müzenin yapımında taş, cam, pişmiş toprak ve sikkeler kullanılmıştır.

KURŞUNLU MANASTIRI

Kurşunlu Manastırı, 11. yüzyıla ait tarihi yapılardan biridir. Manastırın Bizanslılara ait olduğu düşünülmektedir. Manastırın içerisinde keşiş odaları, mutfak, kiler, yemekhane, mezarlık, sur mahzeni ve savunma odaları bulunmaktadır.

ALABANDA ANTİK KENTİ

Alabanda Antik Kenti, Hitit, Roma, Aka uygarlıklarının yaşamını sürdürdüğü bu antik kentte bilinmeye daha farklı uygarlıklar uzun yılar yaşamını sürdürdüğü tahmin edilmekte. Antik kent içerisinde tiyatro, Melis binası, iki tapınak ve agora bulunmaktadır.

SAPLI ADA

Saplı Ada, Didim ilçesinde bulunmaktadır. Ege bölgesinde meydana gelen volkanik patlama sonrasında etrafa saçılan lav akıntıları ile oluşan bu ada doğal sit alanı olarak kabul edilmiştir. Deniz seviyesi düşük olduğu zamanlar kıyı şeridinden adaya doğru yürüyerek geçmek mümkündür.

DİLEK YARIMADASI

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Aydın’a bağlı Kuşadası ile Söke ilçeleri arasında yer almaktadır. Hem ulusal hem de uluslararası önemli bir konuma sahip olan bu park kuş türü, sualtı zenginlikleri, tarihi ve kültür zenginlikleri bakımından doğa harikasıdır.

BAFA GÖLÜ

Bafa Gölü, Ege bölgesinin en büyük gölü olmasının yanı sıra bölgenin en önemli kuş gözlem alanlarında biridir.

Ayrıca Aydın ilinin şifa dağıtan kaplıca suları Germencik, İmamköy, Buharkent, Ortakçı ve Söke gibi birbirinden farklı noktalarda yer almaktadır. Günübirlik gezi planınıza ekleyip sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.