Baklagil unu nedir? Baklagil ununun faydaları nelerdir?

Son dönemlerde glütensiz ve bitkisel ürünlere ihtiyaç, her geçen gün artmaya devam ediyor.

Baklagil unu nedir? Baklagil ununun faydaları nelerdir?
Yayınlanma:

Son dönemlerde glütensiz ve bitkisel ürünlere ihtiyaç, her geçen gün artmaya devam ediyor.

Asrımızın sorunlarından bir tanesi olan fazla kilo, obezite ve kalp hastalıklarına sahip olan kişilerin sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Peki, son dönemlerde popüler olan baklagil unları sağlık sorunlarına çözüm olabilir mi? Baklagil unu nedir? , Baklagil ununun faydaları nelerdir? , Baklagil unu, beyaz unun yerine geçer mi? , Tüm bu soruların cevabı haberimizin detayında ..

Son yıllarda işlenmiş gıdaların hayatımıza girmesiyle birlikte, birçok sağlık sorunları yaşanabiliyor. Geleneksel unların hayatımızdaki önemi tartışılmazken, fazla miktarda tüketildiği de ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar ise bakligil unlarına yönelmenin önemli olduğunu düşünüyor.

BAKLAGİL UNU NEDİR?

Nohut, mercimek, fasulye, bezelye, kuru fasulye, lupin ve fasulye gibi bakliyat ürünlerinden elde edilen un çeşitlerine verilen isimdir. Yenilebilir baklagil tohumlarından elde edilen mahsuller, öğütülerek un halini alır. Öğütme işlemi sırasında hiçbir besin öğesini çıkarılmaz. Glutensiz olmasının yanında içerik açısından protein ve lif gibi faydalı besin içeriğine sahiptir.

BAKLAGİL UNUNUN FAYDALARI NELERDİR?

İlerleyen süreçlerde baklagillerden üretilen unların geleneksel unların yerine geçebileceğini düşünen uzmanlar, bu tür unların kalp ve damar hastalıklarını önlediği belirtiliyor. Peki, baklagillerin insan sağlığına ne gibi faydaları dokunmaktadır?

-Kandaki glikoz seviyesini dengeler

-Tip 2 diyabet veya kalp hastaları gibi bazı hastalıkların riskini azaltır

-Kronik hastalıklara karşı koruyucudur

-Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur

-Bağırsağın düzenli çalışmasını sağlar

Magnezyum, demir, çinko, potasyum ve B vitamini açısından zengin olan baklagil un ürünleri, yağ oranı açısından da oldukça düşük ve protein düzeyleri yüksektir. Geleneksel buğday ununa nohut veya mercimek gibi baklagil unları eklenmesi ile birlikte tüketilebileceğini belirten uzmanlar alternatif bitkisel proteinlerden olan bezelye fasulye ve mercimek gibi taneli baklagiller içinde taleplerin gittikçe arttığına dikkat çekiyor.

BAKLAGİL UNU, BEYAZ UNUN YERİNE GEÇER Mİ?

Yeni gıdaların popüler hale gelmesi ve tüketicinin dikkatini çekmesindeki en zorlu aşamalardan birisi "Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unların ilerleyen dönemlerde geleneksel unun yerini alabilir mi ?"sorusu olmuştur. Uzmanlar bu konuyla ilgili tadı farklı ve sağlıklı ürünlerin insanlar tarafından tercih edilmeyeceği yönünde fikirlerini beyan ederken, küresel boyutta, market raflarında sağlıklı ürünlerin tatlarını insanlar tarafından beğenilmediği sürece eskinin yerini hiç bir şeyin tutmayacağı ve kabul göremeyeceğini belirtiyor.

HABER: ALİ İSMAİL TAŞCI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.