Balıkesir Nerede? Balıkesir'e Nasıl Gidilir - Yemekleri

Balıkesir Nerede, Hangi Bölgede? Balıkesir’e Nasıl Gidilir? Balıkesir Adını Nasıl Almıştır? Balıkesir’de Neler Yenilir? Balıkesir’de Nereler Gezilmelidir? sorularının cevapları yazımızda.

Balıkesir Nerede? Balıkesir'e Nasıl Gidilir - Yemekleri
Yayınlanma:
Güncelleme:

BALIKESİR NEREDE, HANGİ BÖLGEDE?

Balıkesir, Marmara bölgesinin Güney Marmara bölümünde topraklarının bir kısmı ise Ege bölgesinde yer alır. Balıkesir’in hem Ege’ye hem de Marmara’ya kıyısı bulunur. Balıkesir, Kuzeybatı Anadolu’da bulunmaktadır. Doğusunda Bursa ve Kütahya illeri, Güneyinde Manisa ve İzmir, Batısında Çanakkale ili bulunmaktadır. Ayvalık ilçesinden de Yunanistan’ın Midilli Adası ile komşudur. Altıeylül, Ayvalık, Balya, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Erdek, Gömeç, Gönen, Havran, İvrindi, Karesi, Kepsut, Manyas, Marmara, Savaştepe, Sındırgı, Susurluk olmak üzere toplam 20 ilçesi bulunmaktadır.

BALIKESİR’E NASIL GİDİLİR?

Balıkesir’e başta karayolu olmak üzere denizyolu, demiryolu ve havayolu ulaşım imkanları bulunmaktadır.

Şehirlerarası otobüs seferleri ile Balıkesir’e İstanbul’dan 5 saat, Ankara’dan 8-9 saat, İzmir’den 3-4 saat içerisinde Balıkesir’e ulaşım sağlanmaktadır.

Denizyolunu tercih edenler için İstanbul’dan 3 saat içerisinde Balıkesir’e ulaşım mümkündür.

Tren yolculukları ile İstanbul’dan Balıkesir’e yaklaşık 2 saat, Ankara’dan 4 saat içerisinde Balıkesir’e ulaşım sağlanmaktadır.

Havayolu ile Balıkesir’e ulaşım gerçekleştirmek isteyenler için İzmir’den 1 saat, Ankara’dan 1 buçuk saat, İstanbul’dan 45 dakika yolculuk sürmektedir.

BALIKESİR ADINI NASIL ALMIŞTIR?

Balıkesir, Ege ve Marmara Denizlerine kıyıları olduğu için tarihi en eski yerleşim bölgelerini kapsayan Arkaik Çağının M.Ö. 3000 yılına denk uzanır. Bu bölgenin antik çağdaki adı MYSİA’dır. Balıkesir’in adını nereden aldığı hakkında değişi rivayetler vardır. Bir rivayete göre Paleo Kastro ( Eski Hisar), bir başka söylentiye göre Bal-ı Kesr ( Balı çok), bir başka deyişe göre ise Pers devlet adamı Balı-Kisra’nın adından, ya da Balak-Hisar veya Balık-Hisar’dan geldiği söylenmektedir.

BALIKESİR’DE NELER YENİLMELİDİR, YÖRESEL YEMEKLERİ NELERDİR?

Yeşil ve mavinin buluştuğu bölgede bulunan Balıkesir, kendisi gibi renkli mutfak kültürüne sahiptir. Tatlısından tuzlusuna var olan her bir lezzet ile herkes kendi damak zevkine ait yemekleri mutlaka tatmış olacaktır.

• Sura
• Peynirli patlıcan
• Bigadiç güveci
• Düğün çorbası
• Susurluk ayranı
• Edremit köftesi
• Tirit
• Keşkek
• Balıkesir mantısı
• Börülce ekşilemesi
• Şevketi bostan
• Kabak çiçeği dolması
• Ayvalık tostu
• Saçaklı mantı
• Rabisa
• Ada köfte
• Karanfilli ekmek
• Mafiş tatlısı
• Kadayıf dolması
• Zerde
• Höşmerim
• Sakızlı dondurma
• Keşküllü Kemalpaşa
• Balıkesir kaymaklısı
• Karadut şurubu
• Koruk suyu
• Macaron çayı

BALIKESİRDE NERELER GEZİLMELİDİR?

Balıkesir, doğa güzellikleri, mesire yerleri, müzeler, ören yerleri, tarihi yapıları ile ön plana çıkan illerimizde biridir. Yaz aylarında turistlerin akın ettiği Balıkesir’de gezilecek yer oldukça çeşitlidir.

KAZ DAĞLARI

Kaz Dağları bir diğer adıyla İda Dağları, Balıkesir’in en meşhur yerlerinden biridir. 1994 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Kaz Dağı Milli Parkında 101 aileden 900 kayıtlı bitki türü bulunmaktadır. Türkiye’ye özel en az 68 nadir bitki vardır ve bunların 23’ü milli parkta endemiktir. Kaz Dağları Türkiye’nin Ege ve Marmara bölgelerini ayıran Biga Yarımadasının en yüksek dağıdır.

MANYAS KUŞ GÖLÜ

Manyas Kuş Gölü, 1959 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Tüm sazlık ve diğer otların yanı sıra yüzlerce çiçekli bitki türü bulunmaktadır. Kuş gölü günümüzde eskisi kadar çok çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yapmasa da, göçmen kuşlar için önemli durak noktasıdır. Bu özelliği sayesinde de fotoğraf tutkunlarının cazibe merkezidir.

AYVALIK

Ayvalık, Milli Adası körfezin tam karşısındadır ve 24 küçük adadan oluşan Ayvalık Takımadaları kasabayı çevrelemektedir. Ayvalık sokaklarında 18. 19. yüzyıl yaşam izleri hala sokaklarda görülebilir. Ayvalık’ın en güzel noktalarından biri olan Şeytan Sofrası çamlık ormanının üzerindeki tepede bulunur. Eski bir lav konisidir ve bölgeni geleneksel, alçak, yuvarlak yemek masasına benzemektedir. Türkiye’de günbatımının en güzel izlendiği noktalardan biri olan Şeytan Sofrası, günümüzde bir demir kafesle kaplı olan kayanın üzerinde şeytanın ayak izi bulunduğuna inanılmaktadır.

CUNDA ADASI

Cunda Adası, araç trafiğinin bulunduğu bir geçit ile Ayvalık’a bağlanır. Taş binalar ve doğa arasında uyumun bulunduğu adaya Neoklasik tarz hakimdir.

KAPIDAĞ YARIMADASI

Kapıdağ Yarımadası, turizm açısından canlı bir bölgedir. Yarımadanın en yüksek kısmında bulunan Kiraz Manastırı gün batımını izlemek isteyenlerin bir diğer uğrak noktasıdır. Ayrıca Hadrianus Tapınağı ve Kyzikos Antik Kenti de bu bölgede ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

ANTANDROS ANTİK KENTİ

Antandros Antik Kenti, 2000-2007yılları arasında Prof. Gürcan Polat liderliğindeki araştırmacı ekip tarafından Antandros’ta kazılar yaparak ortaya çıkarmışlardır. Yapının en büyük cazibesi mozaik zemin ve duvar freskleriyle süslenmiş ve özenle korunmuş Roma Evi’dir.

BALIKESİR SAAT KULESİ

Balıkesir Saat Kulesi, Balıkesir şehir merkezinde Belediye parkının içerisinde yer almaktadır. 1827 Yılında Silistre Valisi Girit-i Zade Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Galata Kulesinin benzeri olarak yaptırılan saat 1897 yılında depremden zarar görünce 1901 yılında Mutasarrıf Ömer Ali Bey tarafından tekrar yaptırılmıştır. Üst tarafında bulunan kubbeli köşküyle şehrin görüntüsüne tarihi bir hava katan saat kulesinin üst bölümünde her cephesinde olmak üzere yuvarlak kadranlı saatler bulunur.

BALIKESİR KUVA-Yİ MİLLİYE MÜZESİ

Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi, 1840 yılında inşa edilmiş konak eviydi. Kurtuluş şavaşı sırasında yerel merkez binası olarak kullanılan konak, daha sonra müzeye dönüştürülmüştür.

ZAĞNOS PAŞA CAMİİ VE KÜLLİYESİ

Zağnos Paşa Camii Ve Külliyesi, 1461 yılında inşa edilmiş oldukça iyi korunmuş bir mimariye sahiptir. 1980 depreminden sonra yeniden inşa edilen camii dört büyük sütun üzerine oturmuş kubbe ile kaplı, kare plan üzerine inşa edilmiştir. Balıkesir’in simge yapılarından olan camii görsel güzelliğinin yanı sıra tarihi önemi de Kurtuluş Savaşı sırasında Mehmet Akif Ersoy’un bu camide hutbe vermiş olmasıdır.

YILDIRIM CAMİİ

Yıldırım Camii, Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan camii 1338 yılında büyük bir avlu etrafında inşa edilmiştir. Dikdörtgen bir plan üzerine oturtulan camii 1876 yılında yaşanan depremden dolayı caminin kubbesi zarar görse de onarımı yapılarak günümüze kadar ulaşabilmiştir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.