Eskişehir Nerededir, Eskişehir de Gezilecek Yerler

Öğrenci şehri Eskişehir nerede bulunur? Eskişehir'in yöresel yemekleri nelerdir? Eskişehir'de gezilecek yerler hakkında bilgiler bu yazımızda.

Eskişehir Nerededir, Eskişehir de Gezilecek Yerler
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖĞRENCİ ŞEHRİ ESKİŞEHİR NEREDE HANGİ BÖLGEDE? ESKİŞEHİR ADINI NEREDEN ALMIŞTIR? ESKİŞEHİR'İN SEMBOLÜ NEDİR? ESKİŞEHİRDE NE YENİR? ESKİŞEHİR'DE NERELER GEZİLMELİDİR?

EŞKİŞEHİR NEREDE, HANGİ BÖLGEDE?

İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında yer Eskişehir, doğu sınırında Ankara, güneydoğu sınırında Konya, güney sınırında Afyon, batı sınırında Kütahya, kuzeybatı sınırında Bilecik, kuzey sınırında ise Bolu ili ile sınır komşuluğu bulunmaktadır. Odunpazarı, Tepebaşı, Sivrihisar, Çifteler, Seyitgazi, Alpu, Mihalıççık, Mahmudiye, İnönü, Beylikova, Günyüzü, Sarıcakaya, Mihalgazi, Han olmak üzere toplamda 14 ilçesi bulunmaktadır.

EŞKİŞEHİR ADINI NEREDEN ALMIŞTIR?

Eskişehir, eski ve Orta Çağlarda Yunanca Dorylaion, Latince Dorylaeum ismi ile tanınan bir kentti. Şehrin kurucusu olarak Eretrialı Doryleos gösterilir. Dorylaion - Şarhöyük, Bizans'ın Selçuklular'a karşı korunmasında büyük rol oynamış ancak 1176'da Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan'ın Bizans İmparatoru Manuel Komnenos'u mağlup etmesinden sonra kent, Selçuklular'ın egemenliği altına girmiştir. Bundan sonra uzun bir zaman yıkık ve terkedilmiş olan Dorylaion-Şarhöyük'ün yakınında, harabenin güneyinde yeni bir yerleşme kurulmuştur. W. M. Ramsay'in bildirdiğine göre, büyük olasılıkla Dorylaion harabelerine Eskişehir adı verilmiş ve bu ad o zamandan günümüze uzanmıştır.

EŞKİŞEHİR’İN SEMBOLÜ NEDİR?

Bayatçık Deresi ile Kızıltaş Suyu'nun birleşmesiyle doğan ve en uzun kolu olduğu Sakarya Irmağı'na dökülen Porsuk Çayı, Eskişehir’in sembolü olarak bilinmektedir.

EŞKİŞEHİR’DE NE YENİR?

  • Pırasalı Arnavut böreği
  • Dızmana
  • Kalakay
  • Kıvırma böreği
  • Ağzı açık
  • Kelem sarma
  • Ciğer sarması
  • Kökrek dolma
  • Düğü köfte çorbası
  • Göceli tarhana çorbası
  • Gözleme
  • Abista
  • Acı-gıcı
  • Balaban
  • Bamya çorbası
  • Bıt bıtı çorbası
  • Boza
  • Halkalı şeker
  • Met ve Nuga helvası
  • Mihalıtçık kirazı
  • Kalabak suyu

EŞKİŞEHİR’DE NERELER GEZİLMELİDİR?

KARACAHİSAR KALESİ

Karacahisar Kalesi'nin en önemli özelliğinden biri Osmanlı’nın İlk fethettiği kale olmasıdır. 1288 yılında Osman Gazi tarafından fethedilen ve 1299 yılında Osman Gazi adına sikke basılarak ilk hutbenin okutulduğu yönünde dönem kaynaklarında geçmektedir. Karacahisar ve batısında yer alan Bizans yerleşimlerinde önceleri Selçuklu, sonrasında Osmanlı tehdidi karşısında surlarının onarıldığı, yeni kale kentlerin oluşturulduğu bilinmektedir. 13 ve 14'üncü yüzyıllarda Anadolu’da bulunan ve kırsal alanda yaşayan Bizans halkının büyük kısmının kalelere yerleştikleri yönündeki tanımlamalar bulunmaktadır.

MİDAS ANITI

İlk olarak 1800 yılında W. M. Leake ve arkadaşları tarafından incelenerek kabataslak çizimi yapılan Midas Anıtı bir diğer adıyla Yazılı Anıt, Frig kaya fasadlarının en görkemli örneğidir. 1834’de Ch. Texier, anıtı inceleyerek gravürünü yapmıştır. Bu, anıtın aslına uygun ve tüm görkemini yansıtan ilk ve tek gravürdür. Doğuya bakan anıt 17 metre yüksekliğinde, 16.5 metre genişliğindedir. Yerden yüksekliği, 1.20-1.80 metredir. Tepe akroteri karşılıklı iki daire parçasından oluşur. Alınlık ve cephe duvarı geometrik motiflerden oluşan zengin bir bezeme ile süslüdür. Anıtın merkezinde kapıyı simgeleyen büyük bir niş yer alır. Burası dinî törenler sırasında içine tanrıça Matar’ın heykelinin yerleştirildiği en kutsal bölümdür.

PESSİNUS ÖREN YERİ

Pessinus Antik Kenti Friglerce "Tanrıça Kybele" diye adlandırılan ana tanrıçanın bulunduğu en önemli tapınma yerlerinden biri olarak bilinmektedir. Eski Kral Yolu üzerinde olan antik şehrin üzerinde bugün Ballıhisar Köyü kurulmuştur. Pessinus’tan geçen Kral Yolu güvenilir ve kestirme olduğundan Roma ve Bizans çağlarında da kullanılır. Antik kentin yakınlarında yol kalıntıları günümüzde de görülebilir. Hellenistik Çağ'da şehirdeki tapınak onarılmıştır.

DAĞLIK FRİGYA YAZILIKAYA VADİSİ

Friglerin dini merkez olarak seçtikleri Yazılıkaya Platformu, kaya anıtları ile donattıkları Yazılıkaya Vadisi'nde yer almaktadır. Yazılıkaya, Kibele İnanç Merkezi ve çevresi askeri soylu sınıfın yaşadığı Frig Kaleleri ile koruma altın alınmıştır. Yazılıkaya Frig İnanç Merkezi, Eskişehir Han İlçesi Yazılıkaya Köyü'nde yer alır. Frigler için başkent Gordion; devletin en güçlü politik merkezi, Midas şehri de krallığın başlangıcından itibaren en önemli dini merkez konumundadır.

GERDEKKAYA MEZAR ANITI

Gerdekkaya Mezar Anıtı; Doğanlı Vadisi’nde, büyük bir kaya kütlesinin doğu yüzüne oyulmuştur. Dor düzeninde, üçgen alınlığı ve saçaklığı iki sütun tarafından taşınan bir tapınak cephesi biçiminde bir görsele sahiptir. Anıtsal giriş holünün arkasında, iki ayrı kapıdan girilen yan yana iki mezar odası vardır. Odaların yan ve arka duvarlarında kemerli mezar tekneleri yer alır. Hellenistik Çağ’a ait olduğu saptanan mezar, Roma ve Bizans dönemlerinde bazı ilave ve değişiklikler yapılarak kullanılmaya devam edilmiştir 1991 yılında Eskişehir Müze Müdürlüğü tarafından restore edilip koruma altına alınmıştır.

NASREDDİN HOCA EVİ

13. Yüzyılda yaşayan Nasreddin hoca, 1284 yılında Sivrihisar'ın Hortu (Nasreddin Hoca Beldesi'nde) Köyü'nde doğdu. Nasreddin Hoca'nın evi; zemin ve üzeri tek kat adi kagir olarak inşa edilmiş, iç avlulu evlerden oluşmuştur. Evler bitişik nizam şeklinde olup çatısı masif tomruk üstü hasırla örtülmüştür. Sivrihisar, Nasreddin Hoca’nın hem doğumuna hem de ölümüne tanıklık eden topraklar olması bakımından önemlidir

AKHİSAR KALESİ

Akhisar Köyü'nde yüksek kayalık üzerine kurulan Frig Kalesi ve yerleşimi olan Akhisar Kale'de Frig kaya mezarları yanında Roma-Bizans kaya mezarları da bulunmaktadır

ODUNPAZARI KENTSEL SİT ALANI

Geleneksel Anadolu Türk Mimarisi örneklerini koruyan semt, Odunpazarı semti kentin güneyindeki tepelerde kurulmuştur. Kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları, ahşap süslemeli-bitişik düzenli-cumbalı evleri ile örf, adet ve geleneklerini koruyarak günümüze kadar gelmiştir. Evler, Osmanlı döneminin kent mimarisinin önemli özelliklerini içinde barındırmaktadır. Evlerin sokağa bakan cepheleri çıkmalı, konsolludur. Hem yaşam alanı hem de ailenin ekonomik faaliyetine uygun biçimde tasarlanan evlerde genellikle alt katta mutfak, ahır, çamaşırlık veya depo bulunurken aile, yaşamını üst katlarda sürdürmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.