Kefir nedir? Süt ve kefirin farkı nedir?

1 bardağında ortalama 100 kalori olan kefir, bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlığımıza önemli katkılarda bulunuyor. Peki dillerden düşmeyen faydası saymakla bitmeyen kefirin yararları nedir?

Kefir nedir? Süt ve kefirin farkı nedir?
Yayınlanma:

KEFİR NEDİR?

Kefir mayalanma yoluyla elde edilen ve kökenini Orta Asya’ya uzanan ekşimsi tadı ile bilinen bir içecektir. Bir süt ürünü olan kefir yoğurtta olduğu gibi bakteriler sayesinde mayalanır. Koyu kıvamlı ve köpüklü bir içecek olan kefirin rengi yapıldığı süt çeşidine göre değişiklik gösterebilir.

whatsapp-image-2023-04-04-at-13-30-56-1.jpeg

KEFİR VE SÜTÜN FARKI NEDİR?

Kefiri diğer fermente süt ürünlerinden ayıran özelliği sağlığa faydalı bakteri ve maya içeren kefir tanelerinden yapılıyor olması. Kefir tanesi ya da mayası jelatinimsi, beyaz ya da sarı tanelerden oluşur. Bu tanecikli yapı kefiri diğer süt ürünlerinden ayırır.

whatsapp-image-2023-04-04-at-13-30-56-2-001.jpeg

KEFİRİN FAYDALARI

Sütteki tüm besin maddeleri yer aldığı için beslenme değeri yüksektir. İşte kefirin faydaları;

• B12 vitamini ve diğer B grubu vitaminler sayesinde kan yapımına destek olur.

• Hafızayı güçlendirir.

• Kilo vermeye yardımcı olur.

• İyi bir biotin kaynağı olarak sağlıklı saçlar ve güzel bir cilde sahip olmayı sağlar.

• Vücutta fazla tuz tutumunu önleyerek böbrek hastalıkları, safra bozuklukları, sarılık, çeşitli enfeksiyonlar ve egzama tedavisinde de etkilidir.

• Kalp hastalıklarına karşı da koruyucu özellik taşır.

• Yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik ve diş sağlığını korur

• İyi bir probiyotik kaynağı olarak sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkilidir.

• Sinirleri yatıştırıcı ve depresyondan kurtulmada destektir. Tüketim sonrasında hafif bir gevşeme ve uyku hali verir.

• Saçların canlılığını kazanmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir.

• A vitamini açısından oldukça zengindir. İdeal miktarda C vitamini de içerir.

• Egzama gibi sorunların iyileşmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.

KEFİR KALORİ VE BESİN DEĞERİ

Kefir besin değeri açısından son derece zengindir:

• 100 gramında yaklaşık 120 mg kalsiyum

• 150 mg Potasyum, 0.1 mg demir

• 53 IU A vitamini

• 1 mg C vitamini bulunur.

• Kefir protein oranı 100 gram kefirde yaklaşık 2.7 gram protein yer almaktadır.

HABER: TÜRKAN TAŞCI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.