Konya'da Gezilecek Yerler - Konya'nın Özellikleri - Konya'da Ne Yenir?

Konya Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük ilidir. İç Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Toplam yüzölçümü 40.832 km2'dir. TÜİK 2016 verilerine göre yaklaşık 2 milyon 161 bin 300 kişi yaşamaktadır. Konya haber ve Konya son dakika gezilecek yerler

Konya'da Gezilecek Yerler - Konya'nın Özellikleri - Konya'da Ne Yenir?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Konya İsmi, Anlamı ve Nüfusu:

Konya, Türkiye'nin en kalabalık yedinci şehri olma özelliği taşır. Batı kaynaklarına göre Konya ismi "tasvir" manasına gelen "ikon" kelimesinden geldiği ileri sürülmektedir. Konya demek Frikçe "Kavania'nın bozulmuş şeklidir" tarzında görüşler de vardır. Ancak Roma döneminde Romalılar "ikonium" olarak adlandırmışlardır. Bizans kaynaklarında Konya'nın ismi Tokonion olarak geçmektedir. Konya'ya zaman içerisinde verilen diğer isimler ise Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Conien, Konia olarak bilinmektedir. Arapların hakim olduğu dönemde şehrin ismi "Kuniya" olarak değiştirilmiş ancak Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetinde "Konya" olarak değiştirilmiş ve günümüze kadar gelmiştir.

Konya Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük ilidir. İç Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Toplam yüzölçümü 40.832 km2'dir. TÜİK 2016 verilerine göre yaklaşık 2 milyon 161 bin 300 kişi yaşamaktadır. Selçuklu, Karatay, Meram, Beyşehir, Akşehir, Ereğli, Yunak olmak üzere toplamda 31 ilçesi bulunmaktadır. Konya 1987 yılında "Büyükşehir" statüsüne sahip olmuştur. Romalılar döneminden öncesine dayanan tarihi ve kültürel mirasıyla Türkiye'nin önde gelen illerinden biridir.

Konya Türkiye'nin en eski yerleşim yerlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Konya'da bulunan Çatalhöyük yerleşim yeri Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeridir. Ancak, Konya'nın yerleşimi bazı tarihçilere göre Prehistorik (Tarih öncesi) çağdan başladığı düşünülmektedir.

Çatalhöyük Nerede? Nasıl gidilir?

Çatalhöyük, Konya'nın Çumra ilçesinde bulunmaktadır. Şehir merkezine 10 km uzaklıkta bulunan Çatalhöyük, 9 bin yıl önce yerleşim yeri olmuş ve Neolitik çağdan kalma antik kent olarak bilinmektedir. Çatalhöyük'te insanlığın yerleşimine, sosyal yaşamına, kültürel değişimine ve yerleşim özelliklerine rastlanabilir. Bu bakımdan Konya'nın ve Türkiye'nin en önemli kültürel miraslarından birisi olma özelliğine sahiptir.

Çatalhöyük'e Konya merkezden herhangi bir vasıta bulunmamaktadır. Çatalhöyük'e gitmek için arabanızla tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz. Bunun haricinde Konya'da Eskigaraj olarak bilinen yerden Çumra'ya gidip Çumra merkezden de Çatalhöyük'e gidebilirsiniz.

Konya'nın Tarihi:

Önemli din merkezlerinden birisi olan Konya, Roma ve Bizans dönemlerinde de imparatorluklar için önemli din merkezi olmuştur. 1071 Malazgirt savaşından sonra Türk boyları tarafından fethedilen Anadolu'da üstün hakimiyet kurulmuş ve 1074 yılında Anadolu Selçuklu Devleti kurulmuştur. Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti bir zamanlar şuan Bursa'nın bir ilçesi olan İznik'ti. Ancak, 1. Haçlı Seferi sırasında İznik kaybedilince Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti Konya'ya kaydırılmıştır. O dönemde Anadolu'nun en modern ve en gelişmiş şehri olarak bilinmekteydi. Selçukluların mimari eserleriyle süslenmiş aynı zamanda büyük ölçüde tarımın yapıldığı bu kent Anadolu'nun en büyük şehri olma özelliğini kazanmıştır. Alaeeddin Keykubat döneminde şehre birçok cami yapılmış ve büyük bir sur inşa edilmiştir.

Mevlana Celaleddin-i Rumi olmak üzere Bahaeddin Veled, Kadı Burhaneddin, Muhiddin Arabi, Nasreddin hoca gibi tarihin önemli şahsiyetleri Konya'da yaşamış ve birçok şair, mutasavvıf, düşünür, ve İslam bilginlerinin de doğup büyüdüğü yer olmuştur. Özellikle Mevlana Celaleddin'i Rumi gibi isimler şehre değerli eserler katmış ve yeni fikir akımlarına öncülük etmişlerdir.

Anadolu Selçuklu Devleti yıkıldıktan hemen sonra Karamanoğulları beyliği şehri almış ve hakimiyet kurmuştur. 1467 yılında Sultan II. Mehmed, Karamanoğulları beyliğine son vermiş ve Konya şehrini Osmanlı Devleti hakimiyetine kalıcı olarak almıştır. Konya 1. Dünya Savaşı'nda ordunun ihtiyaçlarını karşılamak adına Lojistik Bölge görevini üstlenmiştir. Mondros Mütarekesi'nden sonra İtalyanların işgaline uğrayan Konya işgalden çok uzun sürmeden kurtulmuştur. Aynı zamanda Konya milli mücadele yıllarında yaralı askerlerin tedavi edildiği yer olmuştur.

Konya'da Gezilecek Yerler - Konya'nın En Güzel Yerleri:

1. Mevlana Türbesi - Mevlana Müzesi

Konya'nın tam merkezinde bulunan Mevlana Türbesi, Konya'nın gezilecek ne gözde yerlerinden birisidir. Her sene yüzbinlerce turistin gezip gördüğü bu yerde Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin türbesi bulunmaktadır. Ayrıca, Osmanlı ve Selçuklu zamanından kalan birçok eser de bulunan Mevlana Müzesi'ne giriş ücretsizdir. Mevlana Müzesi'nin içerisinde derviş hücreleri, Hürrem Paşa Türbesi, Hamuşan Kapısı, Sinan Paşa Türbesi, Fatma Hatun Türbesi, Şeb-i Arus havuzu veya Selsebil çeşmesi de bulunmaktadır.

2. Alaaddin Tepesi

Konya'da gezilmesi gereken yerlerden birisi de Alaaddin Tepesi'dir. Konya'nın merkezinde yer alan tek tepe olma özelliği taşır. Alaeeddin Tepesi Konya'nın en yüksek tepesi olarak bilinmektedir. İnsanların ziyaret ettiği bu tepede Alaeddin Cami ve birçok kafe bulunmaktadır. Ayrıca burada çimlere oturabilir ve manzarayı seyredebilirsiniz.

3. İnce Minareli Medrese

Alaeddin tepesinin tam karşısında bulunan İnce Minareli Medrese, 1264 yılında II. İzzeddin Kaykavus tarafından Vezir Sahip Ata Fahrettin'e inşa ettirilmiştir. Selçuklu mimarisinin taş işlemeciliğine uygun en önemli örneklerden birisi olan İnce Minareli Medrese, taş ve ahşap eserler müzesi olarak faaliyet sürdürmektedir. Bu güzel yeri ziyaret edip Selçuklu dönemine ait tarihi kalıntıları görebilir ve medrese içini gezebilirsiniz.

4. Atatürk Evi Müzesi - Konya Atatürk Evi

1928 yılında Konya halkı Atatürk'e bu evi hediye etmiş. Konya merkezde Zafer adlı yerde bulunan bu yer müze olarak faaliyetini sürdürmekte ve Mustafa Kemal Atatürk'ün kişisel eşyaları, yaşadığı döneme ait belgeler, fotoğraflar, o dönemin ev düzeni, ve gazete küpürlerini barındırmaktadır. Konya Atatürk Evi aratarak bu yeri ziyaret edebilirsiniz.

5. Selimiye Cami - Mevlana Cami

Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapımına başlanan bu cami II. Selim döneminde tamamlanmıştır. Konya merkezde yer alana Mevlana Müzesi veya Türbesi'nin hemen önünde bulunan caminin adı Selimiye Cami olarak bilinmektedir. Tek şerefeli, iki minareli ve kesme taş işçiliği Osmanlı döneminin mimarisini en iyi anlatan eserlerden birisidir. Mevlana'yı gezerken Selimiye Cami'ye uğramayı unutmayın.

6. Meram Bağları

Meram bağları, Konya'nın meram ilçesine bağlı olup doğal güzellikleriyle ön plana çıkan mutlaka gidilmesi gereken yerlerden birisidir. Meram bağlarının içinden akan çay ve ağaçlık yapısıyla sıcak yaz aylarında dahi serin olmaktadır. Meram bağları içerisinde bulunan kafe ve restaurantları da ziyaret edebilir ve bu eşsiz yerin keyfini çıkarabilirsiniz.

7. Sille - Konya Sille Köyü

Sille köyü 6 bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Eski bir Rum köyü olma özelliğine sahip olan köyde tarihte Rumlar ile Türkler bir arada yaşıyorlarmış. Sille'de dünyanın en büyük ve en eski manastırı olan Ak Manastır yer almaktadır. Ayrıca, içerisinde Aya Eleni kilisesi bulunmaktadır. Aya Eleni kilisesi Hz. İsa'nın doğumundan 327 yıl sonra Bizans İmparatoru Konstantinus'un annesi Helena tarafından yaptırılmıştır. Sille tarihi ve güzelliği açısından gezmeye doyamayacağınız Konya'nın en güzel yerlerinden birisidir.

8. Tropikal Kelebek Bahçesi

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Konya'nın en gözde yerlerinden birisidir. İçerisinde birçok canlı kelebeğe ev sahipliği yapılmaktadır. Egzotik bitkiler ve tam bir orman havasıyla kelebeklere uygun yaşam alanı sağlanan bu yerde çeşitli kelebek türleri bulunmaktadır. Çocuklarınızın gezerken eğleneceği ve sizin de bilgileneceğiniz Konya'nın en güzel yerlerinden birisi olan Kelebek Bahçesini gezmeden bu şehri terk etmeyin.

9. Konya Bilim Merkezi

Konya'da gezilecek ve en güzel yerlerden birisi olan Konya Bilim Merkezi'nde birçok bilimsel aktiviteyi gerçekleştirebilir yeni bilimsel alanları keşfedebilirsiniz. Çocuklar için tematik atölyeler, dünyamız sergisi, vücudumuz sergisi gibi birçok görülecek yeri bulunmaktadır. Konya'da gezilecek yerler listesinde listenin en üstünde bulunması gereken yerlerden birisidir. Konya ziyaretinizde bu muazzam yeri çocuğunuzla birlikte ziyaret etmeyi unutmayın.

10. Konya Kyoto Japon Parkı

Japon kültürünün bir parçası olan ve Japon kültürünü tamamı ile yansıtan bu parkta Japonların da emeği geçmiş diyebiliriz. Kyoto Japon Parkı Konya'nın gezilecek en güzel yerlerinden birisidir. İçerisinde Japon balıklarının ve Japonya'ya özgü evlerinde bulunduğu bu egzotik mekanda bir adet de Japon kültürüne uygun yapılmış kafe bulunmaktadır. Konya ziyaretinizde bu kafeye uğrayıp kahvaltınızı yapabilirsiniz.

Konya'da Ne Yenir? Konya'nın Yemekleri

Konya mutfağında hamur işi yemekler önemlidir. Kültürel ve tarihi zenginliklerinin yanında Konya'nın yemekleri de oldukça lezzetlidir. Konya'da Ne Yenir? Konya'nın Yemekleri? Konya'da Etliekmek Nerede Yenir? sorularının cevabı bu başlık altında.

- Etli Ekmek

- Arabaşı Çorbası

- Bamya Çorbası

- Konya Düğün Pilavı

- Tirit Kebabı

- Sacarası

- Fırın Kebabı

- Su böreği

- Topalak

- Çebiç

Ayrıca, Konya haberlerine ve konya son dakika haberlerine bu metne tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.