Şambali tatlısı hafızalara kazınıyor! Şambali tatlısı tarifi

İrmikli ve şerbetli tarlalar arasında sıkça tercih edilen, yapımı da aşırı kolay olan Şambali tatlısı nasıl yapılır?

Şambali tatlısı hafızalara kazınıyor! Şambali tatlısı tarifi
Yayınlanma:

İrmikli ve şerbetli tarlalar arasında sıkça tercih edilen, yapımı da aşırı kolay olan Şambali tatlısı nasıl yapılır?

Şambali, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. İrmik, süt, şeker ve karbonat kullanılarak yapılan bu tatlı, genellikle soğuk olarak servis edilir.

Malzemeler:

* 3 su bardağı irmik

* 1,5 su bardağı süt

* 1 su bardağı toz şeker

* 1 kabartma tozu

* 1 çay kaşığı karbonat

Şerbeti için:

* 3,5 su bardağı toz şeker

* 3,5 su bardağı su

* 1 çay kaşığı limon suyu

Yapılışı:

1. Şerbeti hazırlayın. Şeker ve suyu bir tencereye alın ve kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 10 dakika daha kaynatın.

2. Fırını 180 dereceye ısıtın.

3. Bir kabın içinde irmik, süt, şeker, kabartma tozu ve karbonatı karıştırın.

4. Karışımı yağlanmış bir fırın kabına dökün.

5. Fırında 30-35 dakika pişirin.

6. Pişen şambaliyi fırından alın ve ılımaya bırakın.

7. Ilıyan şambaliyi şerbeti ile ıslatın.

8. Dilimleyerek servis edin.

Püf noktaları:

* Şambali yaparken irmiği çok fazla pişirmeyin. Aksi takdirde sertleşebilir.

* Şambaliyi pişirirken fırının kapağını çok fazla açmayın. Aksi takdirde şambali kuruyabilir.

* Şambaliyi ılık şerbeti ile ıslatın. Aksi takdirde şambali dağılabilir.

Afiyet olsun!

Tavsiyeler:

* Şambaliyi daha lezzetli hale getirmek için şerbetine 1 çay kaşığı gül suyu veya 1 çay kaşığı damla sakızı ekleyebilirsiniz.

* Şambaliyi servis ederken üzerine kaymak veya dondurma ile de servis edebilirsiniz.

Şambalinin farklı çeşitleri de yapılabilir. Örneğin, şerbetine 1/2 çay kaşığı tarçın veya 1/2 çay kaşığı karanfil ekleyebilirsiniz.

Şambali tarifi için adım adım talimatlar:

1. Şerbet için: Şeker ve suyu bir tencereye alın ve kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 10 dakika daha kaynatın. Şerbeti soğumaya bırakın.

2. Hamur için: İrmik, süt, şeker, kabartma tozu ve karbonatı bir kaba alın ve iyice karıştırın.

3. Karışımı yağlanmış bir fırın kabına dökün.

4. Fırını 180 dereceye ısıtın ve şambaliyi 30-35 dakika pişirin.

5. Pişen şambaliyi fırından alın ve ılımaya bırakın.

6. Ilıyan şambaliyi ılık şerbeti ile ıslatın.

7. Dilimleyerek servis edin.

Şambali yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

* Şambali yaparken irmiği çok fazla pişirmeyin. Aksi takdirde sertleşebilir.

* Şambaliyi pişirirken fırının kapağını çok fazla açmayın. Aksi takdirde şambali kuruyabilir.

* Şambaliyi ılık şerbeti ile ıslatın. Aksi takdirde şambali dağılabilir.

Şambali ile ilgili püf noktalar:

* Şambaliyi daha lezzetli hale getirmek için şerbetine 1 çay kaşığı gül suyu veya 1 çay kaşığı damla sakızı ekleyebilirsiniz.

* Şambaliyi servis ederken üzerine kaymak veya dondurma ile de servis edebilirsiniz.

Şambalinin farklı çeşitleri:

* Şambalinin şerbetine 1/2 çay kaşığı tarçın veya 1/2 çay kaşığı karanfil ekleyebilirsiniz.

* Şambalinin içine 1 adet rendelenmiş limon kabuğu veya 1 adet rendelenmiş portakal kabuğu ekleyebilirsiniz.

* Şambalinin üzerine 1/2 su bardağı rendelenmiş çikolata veya 1/2 su bardağı rendelenmiş ceviz serpebilirsiniz.

Haberlerin size WhatsApp aracılığıyla ulaşması için aşağıdaki linki tıklayıp Anadolu'da Bugün Son Dakika sistemine ve Özel Kanal'a dahil olabilirsiniz.

ANADOLU'DA BUGÜN WHATSAPP SON DAKİKA SİSTEMİNE KATILMAK İÇİN TIKLAYIN

DAHA ÇOK ÖZEL HABER İÇİN WHATSAPP KANALINA KATILIN

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.