Mehmet Gündoğdu

Mehmet Gündoğdu

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YAYIMLADIĞI KİTAPLAR

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YAYIMLADIĞI KİTAPLAR

Meraklılarının haberi olsun, bir süredir ciltler halinde yayımlanmakta olan Konya Ansiklopedisi’nin beşinci cildi yayımlandı. Kadı Sicilleri Işığında (1650- 1910 yılları arasında) Konya’da yapılan Vakıflar, Mesnevi, D. Mehmet Doğan tarafından hazırlanan Büyük Türkçe Sözlük, Gençlere Sefahat, Konya Kadı Sicilleri, Konya Semt ve Mahalleleri isimli kitaplar ile kartlar halinde Mevlana’dan güzel sözler ve Seyit Küçükbezirci’nin yazdığı Konya Folkloru isimli kitabı yayımlandı. İlgilenenlere buradan duyurmayı borç bilirim. Meraklıları bu kitaplardan mutlaka edinip yararlansınlar. Bu kitaplar düne ışık tutup yarını aydınlatacak kitaplardır.

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Kültür AŞ. Cumartesi günü kuşluk vaktinde bu kitaplar için kahvaltılı bir tanıtım toplantısı yaptı. Eli kalem tutan, parmağı klavye tuşlarına değen yazarlar, gazeteciler, televizyoncular, bu kitaplara emeği geçen yazarlar ve akademisyenler aceleye gelmiş bir davet üzerine Japon Parkı’nda bir araya geldiler.

Öncelikle belediyelerin sonra da Kültür İl Müdürlüğünün yapacakları en iyi kültürel hizmet; dünden haber veren ve yarınlara kalıcı olan kitaplar yayımlamak olmalıdır. Son yıllarda Kültür İl Müdürlüğü’nün kitap yayımladığını duymadım. Sanırım gerekçeleri her zaman olduğu gibi “Ödenek yok” bahanesidir. Konya’da hiç yazılmamış, kitaba deftere girmemiş önemli konuları yazanların kitaplarını yayımlamak yerine; hemen- hemen her yıl Mevlana Anma törenlerinde Mevlana kitapları dağıtılıyor. Ancak benim gibi özgün kitaplar yazıp bir yayımlayan çıksın diye bekleyenler de var. Neyse suyu üstten alıp altını bulandırmayalım. Bu konuyu şimdilik kapattık.

Büyükşehir belediyesi bu işleri iyi yapıyor. Özellikle Seyit Küçükbezirci’nin Konya Folkloru isimli oylumlu kitabı şimdiye kadar folklor üzerine yazılmış en kapsamlı kitaplardan biridir. Kuşkusuz ki bu kitap Konya folkloru meraklıları için arayıp da bulunamayan bir başvuru kitabı olacaktır.

Editörlüğünü Muhammet Ali Orak’ın yaptığı Konya Semt Ve Mahalleleri isimli kapsamlı kitaptan da çok fazla meraklının yararlanabileceğini düşünüyorum. Konya’nın en eski ve önemli semt ve mahallerini her yönüyle bu kitapta bulabilirsiniz. Tarihçeler, söylenceler, yaşayanlar, ölenler, mekânlar, ayakta duranlar, çeşitli bahanelerle yıkılıp yok edilen tarihsel yapılar, unutulup yeniden anımsanan yalnızca izleri kalmış anılar… Hepsi bu kitapta var. Onun için gerçekten yarınlara kalıcılığı olan bir kitap hazırlanmış. Elbette Konya Mahalle ve semtleri bu kadar değil. Yazılmamış öteki mahalle ve semtleri de (eğer yazabilecek birileri bulunabilirse) yazılacak. Bana kalırsa hiç zaman öldürmeden, “alıvırıyım, satıvırıyım” diye bahaneler bulmadan bir an önce yazılıp yayımlanmalıdır.

Ne yazık ki yerimiz doldu. Günlük siyaset yazılarından fırsat bulabilirsem, öteki kitapları da sizlere tanıtmaya çalışacağım. Benim önerim; ismini yazdığım bu kitapları mutlaka bulup okuyunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Gündoğdu Arşivi
SON YAZILAR