Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

DAHA SAĞLIKLI VE FİT BİR RAMAZAN İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

DAHA SAĞLIKLI VE FİT BİR RAMAZAN İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Mis gibi kokan sıcacık Ramazan pideleri, peynir, pastırma, sucuk, zeytin ve hurma gibi rengarenk kahvaltılıkları, çeşit çeşit börekleri, zeytinyağlıları, leziz çorbaları, bol yağlı salçalı ana yemekleri, içli, sebzeli veya sade pilavları, kenarda boynu bükük bekleyen pek de rağbet görmeyen salataları ve tabi ki ayın sultanı gül kokulu güllacıyla bir başkadır Ramazan sofralarının keyfi. Ancak her Ramazan ayı kendine eşsiz bu güzelliklerinin yanında bir de istenmeyen fazla kiloları da beraberinde getirir. Her ramazan sonrası dillerde aynı sözcükler söylenir ‘Bu ramazan çok abarttık diğer ramazana kadar dikkat ederim ben’.Evet hep aynı hikayeleri siz de duydunuz demi? Bu Ramazan ayında sonradan pişmanlık duyup üzülmek yerine önlemleri önceden almaya ne dersiniz ? Bazı küçük önemli noktalara dikkat ederek aynı anda hem sağlık hem lezzet ve maneviyattan ödün vermeden bu kutsal ayı geçirmek hiç de zor değil aslında.

Ramazan ayında en önemli öğün sahur öğünüdür. Kuvvetli bir sahur ile günü daha sağlıklı ve açlıktan en az etkilenecek şekilde geçirirsiniz.  Proteinler sindirim süresinin uzun olması sebebiyle uzun süre tok kalabilmemizi sağlar. Bu nedenle mutlaka beyaz peynir ve yumurta sahur menünüzde yer almalıdır. Ayrıca sağlıklı yağlar da tok hissetmenizi sağlar. Bir miktar az tuzlu zeytin veya ceviz, badem gibi faydalı yağları da sahur menünüze ekleyebilirsiniz. Ayrıca sahurda tüketeceğiniz 1 bardak süt hem protein hem de kalsiyum ihtiyacınıza destek olacaktır. Tam tahıllı ekmek ve domates-salatalık-yeşillik gibi posa kaynakları da sahur menünüzde yer almalıdır.

Su içmeyi unutmayın! Gün içinde susuz kalınacağı için iftarla sahur arasında sıvı ihtiyacı iyi karşılanmalıdır. Bunun için iftardan sonra her yarım saatte bir  büyük bardak su için. Kişinin enerji ihtiyacına göre su ihtiyacı farklılık gösterir ama iftarla sahur arasında en az 8-10 bardak su tüketilmeli, bununla birlikte ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, çorba, komposto gibi içeceklerle sıvı alımı artırılmalıdır. Ramazan ayı içim alternatif besinimiz karpuzdur. Karpuz içerdiği yüksek su oranı ile yaz aylarının vazgeçilmezidir. Yalnız karpuzun da bir meyve olduğunu içinde meyve şekeri barındırdığını unutmamakta fayda var. Özellikle diyabet hastaları karpuz tüketimine  dikkat etmelidir.

Uzun süren açlıkla beraber, iftarın ilk dakikalarında bir anda hızlı ve gereğinden fazla miktarda beslenerek hem metabolizmanız hem de sindirim sisteminiz olumsuz etkilenir. Bunun için iftardaki öğününüzü 2’ye bölün. Mesela ilk etapta çorba ile başladığın öğününe  15-20 dakika ara verdikten sonra sebze ve et gruplarıyla ikinci bir öğün olarak devam edin. Böylece hem tek seferde sindiriminize yüklenmemiş olup hem de gereğinden fazla kalori almamış olacaksınız.

Meyve tüketin! Ramazan ayında yapılan yanlışlardan biri de meyve tüketiminin az olmasıdır. İftardan 2 saat sonra 1 porsiyon meyve ile birlikte süt, yoğurt ya da kuru yemişlerle mutlaka bir ara öğün yapılmalı. Böylece öğün sayısını da artırmış olacaksınız ve tatlı ihtiyacınızı  da gidermiş olacaksınız. Tatlı tercihlerinizde haftada 1-2 kez sütlü tatlılar olan güllaç, sütlaç ve muhallebi gibi hafif tatlılardan yana olsun.

Ayrıca iftardan sonra 1-1,5 saat sonrasında yapacağın yürüyüşler hem kilo yönetimine hem de sindirim sistemine yardımcı olacaktır. Hayırlı ve sağlıklı ramazanlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR