Arif AYTÜRK

Arif AYTÜRK

Gençlere Genel Sağlık Sigortasında İki Yıllık Kıyak Geldi

Gençlere Genel Sağlık Sigortasında İki Yıllık Kıyak Geldi

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 60/c-1 maddesine göre,18 yaşından küçük Türk vatandaşları herhangi bir şekilde gelir testi yaptırmaksızın,genel sağlık sigortalısı sayılmakta olup, hiçbir şekilde sağlık sigorta primi de ödememektedir.

 

Ancak 18 yaşını dolduran kişiler,şayet bakmakla yükümlü kişi kapsamında değillerse(yani anne veya babası sosyal güvenlik kapsamında değilse) gelir testi yaptırmak ve asgari ücretin az bir aylık gelire sahip olmak koşulu ile yine prim ödemeden genel sağlık sigortası kapsamında kalmakta idi. Bakmakla yükümlü kişi durumundaki 18 yaşını doldurmuş gençlerin bu kapsamda prim ödemeden sağlık yardımı alabilmelerinin koşulu ile öğrenci statüsünde olmaktır.

 

Orta öğrenime devam eden kişiler 20 yaşını,yükseköğrenime devam eden kişiler de 25 yaşını dolduruncaya kadar ve öğrencilikleri devam etmek koşulu ile anne-babalarından sağlık yardımı almaya devam edebilmektedirler.

 

10.02.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6663 sayılı Kanun ile gençlere genel sağlık sigortalısı olma yönünde bir  takım haklar tanınmıştır.

 

6663 sayılı Kanun'un 26.maddesi ile 5510 sayılı Kanun'un 60.maddesine bir fıkra eklenerek; "ana veya babası üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmayanlardan;lise ve dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlar 25 yaşını geçmemek ve bakmakla yükümlü olunan kişi ya da bu maddenin birinci fıkrasının(g)bendinde sayılanlar hariç genel sağlık sigortalısı olmamak şartıyla mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren iki yıl süreyle gelir testi yapılmaksızın birinci fıkranın (c) bendinin (1)numaralı alt bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır" hükmü getirilmiştir.

 

Getirilen bu düzenlemeye göre, hiçbir işte çalışmayan,ana ve babasından da genel sağlık sigortalısı olarak yararlanmayan gençler lise ve dengi okullardan mezun olduktan sonra 20  yaşı geçmemek üzere 2 yıl, yükseköğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek üzere 2 yıl boyunca genel sağlık sigortasından kayıtsız şartsız faydalanacaklardır.

 

6663 sayılı Kanun'un 27.maddesi ile, 5510 sayılı Kanun'un 67.maddesinin 4.cü fıkrasının üçüncü cümlesi değiştirilmiş ve söz konusu cümle;" ayrıca, lise veya dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek ve bakmakla yükümlü  olunan kişi ya da 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının(g) bendinde sayılanlar hariç genel sağlık sigortalısı olmamak şartıyla mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren iki yıl süreyle,prim borçlarına bakılmaksızın bakmakla yükümlü olunan veya hak sahibi kişi sayılmak suretiyle sağlık hizmetinden faydalandırılır" şeklini almıştır.

 

6663 sayılı Kanun'un yukarıda yer verilen 26 ve 27.maddeleri ile getirilen düzenlemenin pratik anlamı şudur; lise dengi öğrenimini tamamlayan tüm gençler 20 yaşını geçmemek üzere,yükseköğrenimini tamamlayan gençler ise 25 yaşını geçmemek koşuluyla, mezun olduktan itibaren 2 yıl boyunca hiçbir prim ödemeksizin sağlık hizmetlerinden faydalanacaklardır.

 

Örnek olarak; 15.06.2016 günü 17 yaşını dolduran kişi lise öğrenimini tamamlamış ise 15.06.2018 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden koşulsuz faydalanabilecektir. Başka bir genç 15.06.2016 günü 19 yaşını doldurmuş ve lise öğrenimini tamamlamışsa bu genç 15.06.2018 tarihinde 21 yaşında olacağından en fazla 20 yaşını dolduracağı 15.06.2017 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir.

 

Benzer durum yükseköğrenimden mezun olan gençler yönünden 25 yaş esas alınarak hesaplanacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arif AYTÜRK Arşivi
SON YAZILAR