Mehmet Gündoğdu

Mehmet Gündoğdu

KONYA CD’LERİ

KONYA CD’LERİ

Türküler bizim sözlü kültür geleneklerimizdendir. Halkımız günlük yaşantısını türkülere döker. Türküler; üzerinde binlerce yıldır insanların yaşadığı Anadolu topraklarında doğar, filizleşir ve ilden ile dilden dile, kulaktan kulağa yayılır gider.

Türkülerin içinde halkın kendisi vardır. Halk kendini türkülerde bulur. Anadolu insanı kederi sevinci türkülerle paylaşır. Onun için türküler halkın can damarlarıdır. Türküler zamana karşı direndikçe ve dinlenildikçe yeni türküler doğar, yeni türküler filizlenip yayılır. Bu yüzden en eski otantik türkülerin mekânı Orta Anadolu’dur, özellikle Konya ve çevresi türkü dağarcığı bakımından çok zengindir. Bu zenginlikten dolayı bizim türkülerimizin Türkiye çapında daha fazla yayılıp, genç kuşaklara tanıtılarak yarınlara kalması çok önemlidir.

Yurdumuz da türkü bakımından zengindir ve en eski türküleri; başta Konya olmak üzere Niğde, Aksaray, Yozgat, Çorum, Sivas, Mersin, Anamur, Burdur, kısmen Antalya, Maraş gibi illerimizde bulunur. Bu illerin türküleri genellikle başka yer türküleriyle en az etkilenen türkülerdendir.

Türkülerimize sahip çıkılsın diye yıllardır yazdık durduk. Her toplantıda, her konferansta, her panelde dile getirdik. TRT arşivinde bulunan otantik Konya türküleri aranıp bulunsun, türkülerimiz yeniden can bulsun dedik.

Konya Büyükşehir belediyesi ve TRT işbirliği ile 36 türkümüzden üç CD albüm yapıldı. Bu üç CD yanında bir de tanıtıcı kitapçık bulunuyor. Daha önce hazırlanmış Ahmet Özdemir ve Nuri Cennet CD türkü albümleri türkü severler tarafından ilgiyle karşılanmıştı. Yeni hazırlanan bu üç CD türkü albümünün de ilgi görmesini bekliyorum.

Albümde Akşehir, Bozkır, Karapınar gibi ilçelere ait türküleri; Rıza Konyalı, Ramazan Koyuncu, Nuri Büyükbahçıvan (Cennet Nuri), Zekeriya Civelek icra ettiler. Ayrıca TRT sanatçıları Ali Demirhan, Kemal Koldaş, Bircan Pullukçuoğlu, Selma Geçer, Mustafa Keser, Bekir Ünlüataer, Nazlı Öksüz, Emine Ata, Emine Koç, İsmail Kalkancı, Nilgün Kızılcı, Ali Çakar, Erol Köker, Tülay Ağagil, Osman Kalay tarafından icra edilen türküler de var.

Bu çalışmalar bir başlangıç olmakla birlikte devamının gelmesini bekliyoruz ki türkülerimiz can bulsun, yaşasın ve gelecek kuşaklara kalsın.

TRT arşivleri karıştırıldıkça Konya’dan derlenen pek çok türkü unutulmaktan kurtulup yeniden can bulacaktır. Konya çoğu türkülerin ana kaynağıdır. Bu yüzden Muzaffer Sarısözen, Bedia Akartürk, Can Etili, Mehmet Erenler gibi pek çok değerli sanatçıların çeşitli tarihlerde Konya’dan türkü derlemeleri yaptıklarını biliyoruz. Bu derlemelerin küçük bir kısmı TRT yayınlarında çok seyrek olsa da icra edilmektedir. Günümüzün yaşayan en usta yerel icracılarımızdan Nuri Cennet ve Ahmet Özdemir bu konuda oldukça başarılar. Ahmet Özdemir’in bir zamanlar baş tacı olan plakları elden ele, dilden dile dolaşıp durmuştu. Nuri Cennet TRT radyo ve televizyon programlarında kaç kez türkü icra etti ben sayısını unuttum. Bunların yaptıkları çalışmalar Konya için hayırlı işlerdir. Bu üç türkü albümünün hazırlanması da hayırlı bir iştir. Dilerim böyle çalışmalar sürekli ve kalıcı olurlar.

Yani, Konya halk kültürü bakımından çok önemli bir yer. Onun için Konya unutulmasın, gizli saklı kalıp unutulan sözlü halk ürünlerimiz ortaya çıkarılarak yarınlara da kalsın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Gündoğdu Arşivi
SON YAZILAR