Prof. Dr. Kenan Peker

Prof. Dr. Kenan Peker

SANAYİ VE TEKNOLOJİNİN KALBİ KONYA

SANAYİ VE TEKNOLOJİNİN KALBİ KONYA

Bir sanayi şehri olarak taşıdığı güçlü potansiyel ile KOBİ Başkenti olan Konya; şehrimizin ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlama konusundaki başarısını aralıksız sürdürüyor.

2017 yılına Tarım Fuarı ile başlayan ve çok başarılı geçiren Konya; 22 ülkeden 459 firma, 1175 marka katılımıyla hazırlanan Endüstri Zirvesi ile sektöre yön vermeye devam ediyor.

Konya Ticareti Odası’nın daveti ile TÜYAP Konya Fuarcılık A.Ş. tarafından “Konya Endüstri Zirvesi” başlığı altında düzenlenen fuara 27-30 Nisan tarihlerinde Türkiye'nin en önemli üreticilerini bir araya getirdi.

Sadece sanayi anlamında katılım ilede kalmıyor, şehrimizi farklı illerden, farklı ülkelerden gelen misafirlerin ziyaret etmesi, turizm anlamındada çok büyük katkısı oluşuyor.

ÜNİKOP Patent Fuarı ile değeri artan Konya Endüstri Zirvesi Fuarına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Faruk Özlü başta olmak üzere, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ve çok sayıda davetli katıldı. Tek tek bütün standları ziyaret etmek nezaketini gösterdiler.

Geçtiğimiz yıl 55 bin ziyaretçiyi ağırladığımız tanıtım ve pazarlamanın devam ettiği fuarımızda bu yıl üretimin yoğun olduğu iller başta olmak üzere türkiyenin dört bir yanından 60 farklı il ve sektörler açısından hedef  pazar niteliği taşıyan 40 farklı ülkeden gelecek toplam 60 bine yakın ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Fuar; sektördeki son teknolojiye ve gelişmelere şahitlik edebilmek için farklı sektörlerden yerli ve yabancı katılımcılarıyla oldukça hareketli geçti. Fuarda tüm hollerimiz ziyaretçilerle dolup taştı.

Endüstri Zirvesi Sektöre Konya’dan yön verecek

KONMAK 2017, İSKON, KONELEX, SAC İŞLEME TEKNOLOJİLERİ  ile dört ayrı fuarı bir araya getirdi. Konyalı firmalar damgasını vurdu.

Birçok sektörün kalbi bu fuarda attı. Konya; tarım, değirmen makineleri imalatı, otomotiv yan sanayi, son teknoloji lazer kesme tezgahları, dişli, kayış zincirleri, fabrika donanımları, presler, elektrik, elektronik test cihazları, kompresörler, ayakkabı, ambalaj sektörü başta olmak üzere birçok alanda üretimde öncüdür. Tabii burada Konya'nın sektördeki gücü de önemli. Fuarda 10 bin dolardan, milyon dolara kadar değişen aralıkta çok farklı Yeni teknoloji Yeni sistem makineler sergilendi.

2023, 2053, 2071 hedeflerine hızla ilerleyen ülkemizde böylesine etkili bir fuarın ilimizde yapılması sektör ve konya için ciddi bir anlam taşımaktadır. Yerli yabancı birçok ziyaretçinin katılımıyla Endüstri Zirvesi’nde Konya, sektörün uluslararası buluşma noktası haline geliyor.

Üretim kapasitesini yükselten ve ihracatın hızla arttığı ilimiz, ülkemizin en büyük tarım ve organize şehri niteliğindedir. Dört büyük organizeye sahip ilimizde beşinci organizeye doğru yol alıyoruz. Üretimi gerçekleştirilen ürünlerin fuarımızda sektör ile güncellenen teknolojileri paylaşmak, yenilikleri duyurmak, sanayiciler arasındaki iş birliği ve alışverişi geliştirmek, sanayicilerimizin rekabet gücünü artırmak ve ürünlerin müşterileri ile buluşmasına imkan sağlayan yerli üretimin öncü firmaları ile ürünler tüm dünyaya tanıtıldı.

Yeni iş fırsatları yakalamak, endüstriyel sektördeki son teknoloji ürünlere göz atmak, farklı sektörlerden bir araya gelen binlerce endüstri profesyonelleri yeni iş birlikleri Konya'nın makinedeki ve sanayideki gücü ile yerli üretim makinelerle Türkiye ekonomisine destek için var gücüyle sahada.

İstikrarlı ve yüksek büyüme oranları yakalama yolunun üretimden geçtiği fikrini destekleyen Konya Ticaret Odası Başkanı'mız sayın Selçuk Öztürk sanayi üretiminin kalitesini artırma ve nitelikli ürünler üretmenin, Türkiye'nin ekonomideki hedefimize ulaşmakta kilit nokta olduğunu savunarak desteğini bu yönde vermektedir.

Yılın ilk aylarında Konya; hem ülke ihracatında payını artırdı, hem de ilerleyen aylarda istenilen ihracat rakamlarına ulaşacağını göstermiştir. 2017 de aylık bazda hızlı ihracat artışı sağlayan Konya, Ocak, Şubat ve Mart, Nisan aylarında artış gösteren milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir. 2016 Aralık ayı ile birlikte, aylık bazda değerlendirdiğimizde son dört aydır artış trendi sürmektedir. Bu artış, 2017'nin geneli için umut verici bir gelişmedir. Hedefimiz 2017'de 1,5 milyar doların üzerinde ihracat rakamı elde etmektir.

2016 yılında alternatif pazar arayışlarımızı yoğunlaştırmamıza rağmen dünyada ve ülkemizde dış ticaretin gerilemesine paralel olarak Konya da ihracatta kayıp yaşamıştır. Geçtiğimiz yıl yaptığımız çalışmaların meyvesini 2017'de aldığımızı görmekteyiz.

Çalışarak ihracatımızı artıran tüm tüccar ve sanayicilerimizi kutluyorum. Müteşebbislerimiz azimli ve inançlı çalışmaları sayesinde ilerleyen aylarda daha yüksek oranlarda ihracat artışı yakalayacaktır. Böylelikle hem şehrimiz hem de ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof. Dr. Kenan Peker Arşivi
SON YAZILAR