Yılan keçeye yaklaşamıyor

Girgiç ailesinin en genç temsilcisi Salih Girgiç, 5 kardeşi arasından keçe sanatına devam eden bir temsilci. Girgiç, çobanların keçeyi kullanmasında etken olan şeyin kurtun keçeyi ısırarak delememesi ve yılanın keçeye yaklaşmaması olduğunu söyledi.

Yılan keçeye yaklaşamıyor
Yayınlanma:

Salih Girgiç, keçe sanatını icra eden bir sanatkâr. Keçe sanatının dedesinden kendilerine kalan bir miras olduğunu söyleyen Girgiç, ilkokul zamanlarında babası Mehmet Girgiç’in keçe atölyesinde keçe sanatına başladığını ifade etti.

AİLECEK KEÇEYLE UĞRAŞIYORUZ

Girgiç, 5 erkek kardeş olduklarını ailecek keçe sanatıyla herkesin uğraştığını söyledi. Fakat diğer kardeşlerinin keçe sanatını ilerletmek istemediklerini belirten Girgiç, kendisinin keçe sanatına bağlı olduğunu severek keçe sanatını icra ettiğini, çağın artık teknoloji dünyası olduğunu, el emeğinin yerini makineler alsa bile keçeye olan değerinin kaybolmadığını belirtti.

KEÇE İLK İNSANLA BAŞLADI

Salih Girgiç, keçenin ilk insanla başladığını hayvancılıkta ve savaş malzemelerin de kullanılan bir eşya olduğu için tarihinin çok eskiye dayandığını söyledi. Keçenin çok eskilerde gömenlerin barınağı, yiyecek ve içeceklerin korunmasında buzdolabı niteliğinde kullanıldığını belirten Girgiç, çobanların sırtına aldığı kepeneklerde ve savaş malzemelerinde de kullanıldığını ifade etti. Girgiç, “Özellikle keçeyi çobanların kullanmasında etken olan şey kurt ne kadar ısırırsa ısırsın keçeyi delemiyor ve yılan da keçenin olduğu yere yaklaşamıyor” dedi. Konya İkonum Sanat Atölyesi’nde keçe sanatının titizlikle işlendiğini söyleyen Girgiç, babası Mehmet Girgiç’in ise İstanbul Sultanahmet meydanında bir keçe atölyesi açtığını ve orada da keçe sanatını icra ettiklerini ve öğrettiklerini belirtti. Girgiç, “Yaptığım sanatı bir marka etiketiyle satsam yaptığım eşyalar daha çok ilgi ve değer görür” dedi. (Aslı Çetin)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.