Konya’da öğrenciler, görev yeri değişen memurlar ve yeni ev kuracak vatandaşların kiralık daire arayışlarının yoğunlaştığı dönemde emlak sektöründen önemli uyarılar geldi. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Abdullah Çiftçi, kiralama işlemlerinde vatandaşların yetki belgesi ve oda kaydı bulunan emlak işletmelerini tercih etmeleri gerektiğini söyledi.
Konya’da eğitim, görev değişikliği veya yeni bir yaşam kurma amacıyla ev arayan vatandaşların kiralık konut piyasasındaki hareketliliği sürüyor. Kent genelinde farklı büyüklük ve özelliklerde çok sayıda kiralık daire bulunurken, kira fiyatları da konutun bulunduğu bölge, büyüklüğü, eşyalı olup olmaması ve diğer özelliklerine göre değişiklik gösteriyor.

“HER BÜTÇEYE UYGUN KİRALIK DAİREMİZ MEVCUT”
Konya genelinde farklı ihtiyaç ve bütçelere hitap eden kiralık konutların bulunduğunu belirten Konya Emlakçılar Odası Başkanı Abdullah Çiftçi, özellikle şehir dışından Konya’ya gelen vatandaşların kiralama işlemlerinde dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
Çiftçi, “Konya genelinde şu anda her bütçeye uygun kiralık dairemiz mevcut. Öğrencilerimize, nakil gelen devlet memurlarına veya düğün yapacak ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza hitap edecek her kalemde, her bütçeye uygun kiralık dairemiz mevcut” dedi.
Şehir dışından eğitim veya görev nedeniyle Konya’ya gelen vatandaşların kiralık konut ihtiyacının karşılanması noktasında oda üyelerinin tercih edilmesini tavsiye eden Çiftçi, yetkili ve belgeli emlak işletmeleriyle çalışmanın mağduriyetlerin önüne geçebileceğini söyledi.
“KORSAN EMLAKÇILARA İTİBAR ETMEYİN”
Kiralama işlemlerinde vatandaşların emlak işletmesinin gerekli belgelere sahip olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğini vurgulayan Çiftçi, yetki belgesi bulunmayan kişilere karşı uyarıda bulundu.
Çiftçi, “Taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayan veya Ticaret İl Müdürlüğü'ne ya da Esnaf ve Sanatkarlar Birliği'ne vergi mükellefiyeti gibi hususları barındırmayan, dört duvarın içerisinde korsan emlakçılık yapanlara itibar etmesinler, bu konuda mağdur olabilirler” ifadelerini kullandı.

KİRALIK EV TUTARKEN BU BELGELERE DİKKAT
Vatandaşların kiralık daire tutarken işlem yaptıkları emlak işletmesinin bazı şartları taşıdığından emin olması gerektiğini belirten Çiftçi, gerekli belgeleri de sıraladı.
Çiftçi, “Kiralık bir daireyi tutarken ilk önce bu işi takip eden emlakçı arkadaşımızın muhakkak bir oda kaydının olması lazım. Taşınmaz ticareti yetki belgesinin olması lazım. Çalışma ve iş yeri açma ruhsatının olması lazım” diye konuştu.
Kiralama sırasında herhangi bir şüphe veya anlaşılmayan bir durumla karşılaşılması halinde vatandaşların Konya Emlakçılar Odası ile iletişime geçebileceğini belirten Çiftçi, oda olarak vatandaşların mağduriyet yaşamaması için destek olacaklarını ifade etti.

KİRA FİYATLARI BÖLGEYE VE KONUTUN ÖZELLİKLERİNE GÖRE DEĞİŞİYOR
Kira bedellerinin konutun bulunduğu bölgeye, konseptine ve özelliklerine göre değişiklik gösterebildiğini de aktaran Çiftçi, vatandaşların karşılaştıkları fahiş fiyatları odaya bildirebileceğini söyledi.
Çiftçi, “Kira ve kira türevlerinde, bölgesel anlamda veya dairenin konsept ve özelliklerine göre kira miktarı değişebiliyor. Ancak afaki fiyatlarla ilgili de odamıza bilgi verilirse biz bu konu hakkında gerekli değerlendirmeyi yaparız” dedi.
Çiftçi, hem kiralık ev arayan vatandaşların güvenli bir şekilde işlem yapabilmesi hem de sektörde kayıtlı ve yetkili şekilde faaliyet gösteren emlakçıların mağdur olmaması için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.