Yıpranma payından yararlanmak istiyorlar

Konya Demir ve Emsali Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Yüksel Kurt, küçük esnaf olarak yıpranma payı hakkından yararlanmak istediklerini söyledi

Yıpranma payından yararlanmak istiyorlar
Yayınlanma:

 

Demir ve Emsali Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Yüksel Kurt, küçük esnaf olarak en az 5 ile 7 yıl arasında bir yıpranma payı istediklerini belirtti. SGK’dan yapılan açıklamaya göre ise, fabrikalarda çalışan demir işçilerine 360 günde bir 90 günlük fiili hizmet zammı uygulanıyor.

“5 İLE 7 YIL ARASINDA YIPRANMA HAKKI İSTİYORUZ”

Demir ve Emsali Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Yüksel Kurt demirci esnafı olarak 5 ile 7 yıl arasında yıpranma payı istediklerini söyledi. Ağır sanayi sektöründe çalıştıkları için icra ettikleri mesleğin ağır ve riskli olduğunu belirten Başkan Mehmet Kurt, sektörde çalışan işçilerin çeşitli sağlık sorunları yaşadıklarını söyledi. Başkan Kurt, yıpranma payı hakkından yararlanmak istediklerini vurguladı. Başkan Kurt, “Esnaf kardeşlerimizin çalışma şartları ağır. Çünkü çelik çatı yapıyorlar, cephede çalışıyorlar, kaynak ve boya yapıyorlar. Kaynaktan dolayı ne kadar güvenlik önlemi alınsa da hem ciğerlerinde hem de gözlerinde bu dumandan dolayı sağlık problemleri oluşuyor. O yüzden devletimizden, esnaf arkadaşlarımıza için yıpranma payı istiyoruz. Çünkü esnaf arkadaşlarımız şartların ağırlığından dolayı mesleği bırakıyor. Kimi inşaattan düşüyor. Kimi kaynaktan dolayı kör oluyor. Bugün, nasıl bir asker ve polis teşkilatına 15 yıl yıpranma payı veriliyorsa biz de en az beş yıl yıpranma payı istiyoruz.  Arkadaşlarımız şartların ağırlığından mesleği bırakıyor, çırak bulamıyoruz. Bizim sanayimiz bir sanat okulu. Konya’nın da merkez ilçelerine Demircilik mesleği üzerine bir meslek lisesi açılmasını istiyoruz.  Küçük esnafın desteklenmesi lazım. Bizler fabrikaların kollarıyız.” ifadelerini kullandı.

SGK’NIN TANIDIĞI YIPRANMA PAYI HAKKI

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yapılan açıklamaya göre; yıpranma payı hakkına sahip işyerlerinde ve işlerde Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında çalışan sigortalıların prim ödeme gün sayılarına, bu işyerlerinde ve işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için karşılarında gösterilen gün sayıları, fiilî hizmet süresi zammı olarak ekleniyor. SGK’ya göre, demir ve çelik fabrikalarında çalışan işçiler, demir izabe fabrikalarında cevherin demire çevrilmesi işleriyle boru fabrikalarının fırın ve döküm dairelerinde yapılan işlerinde çalışanlar, Çelikhanelerin çelik yapılan fırınlarıyla bunların teferruat ve eklentilerinden olan ikinci derecedeki fırınlarda ve konvertörlerde yapılan işlerinde çalışanlar, Sıvı haldeki demir ve çeliğin tesisat ve teçhizatla veya mekanik olarak taşınmasına ilişkin işlerde çalışanlar, Sıcak veya sıvı haldeki cürufun taşınması ve işlenmesi işlerinde çalışanlar, Haddehanelerde (soğuk demirle çalışılan (haddehaneler hariç), fırınlarda, hadde serilerinde, haddehaneyi kızgın veya sıvı çelik yahut demirle besleyen tesisat ve araçlarla görülen işlerle kızgın halde olan yarı mamul parçaların kesilmesi ve hazırlanması işlerinde çalışanlar, her 360 günde fiili hizmet süresi zammı içerisinde 90 günlük bir yıpranma payı hakkına sahip oluyor. Döküm fabrikalarında çalışan işçiler: Döküm kalıp ve maçalarının yapılması ve döküme hazır duruma getirilmesi işlerinde çalışanlar, Döküm şarjının hazırlanması ve her çeşit eritme (izabe) fırınlarının döküme hazır duruma getirilmesi işlerinde çalışanlar, Maden eritme ve dökme işlerinde çalışanlar, her 360 günde fiili hizmet süresi zammı içerisinde 60 günlük bir yıpranma payı hakkına sahip oluyor.

Anadolu'da Bugün / Veysel Güneş

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.