Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın enflasyonla mücadele adımları kapsamında beklenen vergi kararları netleşti. Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ve tütün mamullerindeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulamalarında stratejik değişikliklere gidildi. 2026 yılının ikinci yarısını kapsayan bu karar, piyasalardaki fiyatlandırma dinamiklerini doğrudan etkileyecek.
Alınan kararın en kritik maddesini, 6 ayda bir uygulanan otomatik Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) güncellemesinin durdurulması oluşturdu. Alınan kararla birlikte temmuz ve aralık ayları arasındaki altı aylık dönem boyunca benzin, motorin, otogaz ve sigara ürünlerinde enflasyon farkından doğan bir vergi artışı yaşanmayacak.
Uluslararası piyasalardaki petrol fiyatlarının düşme eğilimine girmesiyle birlikte, pompaya yansıyan zamları frenlemek için kullanılan eşel mobil sisteminin tasfiyesine karar verildi. Geçtiğimiz mart ayında devreye alınan ve enflasyonla mücadeleye katkı sağlayan bu sistem, 1 Ekim itibarıyla tamamen yürürlükten kalkacak.
Düzenlemenin diğer önemli ayağını sigara fiyatlarındaki vergi ağırlığı oluşturdu. Kararla birlikte sigaraya uygulanan oransal ÖTV yüzde 45’ten yüzde 42’ye çekildi. Ancak bu indirimden doğacak kamu vergi kaybını önlemek amacıyla paket başına alınan vergi tutarlarında artışa gidildi. Maktu vergi tutarı 23,7404 lira, asgari maktu vergi ise 2,2953 lira olarak yeniden belirlendi.
Yapılan bu hamleyle sigara üreticilerinin 1 liralık fiyat artışı yapabilmesi için gereken zorunlu artış marjı 3,19 liradan 2,91 liraya geriledi. Bu teknik dokunuş, piyasadaki fiyat değişimlerinin çok daha dengeli ve kontrollü olmasını amaçlıyor.