Konya
Açık
17°
Aksaray
Açık
17°
Karaman
Açık
18°
Anadolu'da Bugün Galeriler Ekonomi Altın yatırımcısına kötü haber 2027 yılında...

Altın yatırımcısına kötü haber 2027 yılında...

Kanada merkezli CIBC Capital Markets, 2027 yılı için ortalama ons altın fiyatı beklentisini 1.300 dolar düşürerek 5.200 dolara çekti. Banka, yüksek faiz ve güçlü doların altını baskıladığını değerlendirirken merkez bankası alımları ve yatırımcı talebinin destekleyici rolünü koruyacağını öngörüyor.

KAYNAK: Haber Merkezi
Altın yatırımcısına kötü haber 2027 yılında... 1

Altın piyasasında faiz beklentileri ve doların seyri tartışılırken CIBC Capital Markets’tan 2027 tahminine ilişkin aşağı yönlü revizyon geldi.

Mynet’in aktardığına göre, Kanada merkezli finans kuruluşu gelecek yıl için beklediği ortalama ons altın fiyatını 6.500 dolardan 5.200 dolara indirdi. Böylece önceki tahmine göre 1.300 dolarlık, başka bir ifadeyle yüzde 20’lik düşüş yapıldı.

 

1 / 4
Altın yatırımcısına kötü haber 2027 yılında... 2

Bankanın açıkladığı rakam, altının 2027 yıl sonu fiyatı veya ulaşacağı en yüksek seviye için verilmiş bir hedef değil. 5.200 dolar, 2027 yılı boyunca beklenen ortalama ons fiyatını ifade ediyor.

Haberde, ons altının 21 Ekim itibarıyla 4.100 doların hemen üzerinde bulunduğu aktarıldı. Yeni tahmin, 4.100 dolar referans alındığında yaklaşık yüzde 27 daha yüksek bir seviyeye karşılık geliyor. Ancak bu karşılaştırma, yatırımcılar için kesin bir getiri beklentisi anlamına gelmiyor.

 

2 / 4
Altın yatırımcısına kötü haber 2027 yılında... 3

CIBC’nin haberde aktarılan değerlendirmesine göre, ABD ile İran arasındaki çatışma ve yüksek enerji fiyatları enflasyon baskısını canlı tutuyor. Bu durumun Fed’in faiz indirimlerini ertelemesi ve sıkı para politikasını sürdürmesi ihtimalini güçlendirdiği belirtiliyor.

Banka analistleri, faiz getirisi sunmayan altının yüksek reel faiz ortamında diğer yatırım araçlarıyla rekabet etmekte zorlandığını değerlendiriyor. Doların güçlenmesi de altındaki yükselişi sınırlayan unsurlar arasında gösteriliyor.

 

3 / 4
Altın yatırımcısına kötü haber 2027 yılında... 4

Tahminin aşağı çekilmesine rağmen yatırımcı talebinin sürdüğüne dikkat çekiliyor. Haberde yer verilen verilere göre, küresel altın destekli borsa yatırım fonları 2026’nın üçüncü çeyreğinde 30,7 milyar dolarlık giriş kaydetti.

Bu tutarın yaklaşık 211 tonluk fiziki altın talebine karşılık geldiği aktarıldı. Yılın ilk yarısındaki küresel külçe ve madeni para alımlarının ise 784 tona ulaştığı belirtildi.

Çin ve Hindistan başta olmak üzere Asya’daki yatırımcıların ekonomik belirsizlikler karşısında altına ilgisini koruduğu ifade ediliyor.

Haberde, merkez bankalarının 2026’nın ilk yarısındaki toplam altın alımının 345 ton olduğu bilgisi paylaşıldı. Bunun 289 tonunun ikinci çeyrekte gerçekleştiği belirtildi.

CIBC, ülkelerin rezervlerini dolar cinsinden varlıkların dışına çeşitlendirme eğiliminin devam edeceğini öngörüyor. Bankaya göre bu eğilim, altına yönelik talebi destekleyebilecek başlıca unsurlardan biri.

Jeopolitik riskler ve kamu borçlarına ilişkin endişeler de kurumun gelecek yıl için izlediği diğer destekleyici başlıklar arasında bulunuyor.

 

4 / 4
Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız