Dünya Gazetesi TV’de Hande Eğilmez Eniş’in konuğu olan Yatırım Uzmanı Mert Başaran, piyasalardaki son dalgalanmaları değerlendirdi. Altın ve gümüşteki düşüşlerin bazı yatırımcıları zor durumda bıraktığını söyleyen Başaran, portföyünü tek bir yatırım aracında yoğunlaştıranların daha büyük kayıplarla karşılaşabileceğine dikkat çekti.
Başaran, yatırım kararlarında riskin farklı araçlara dağıtılmasının önemini vurguladı. Borsadaki yatırımlar için de tek bir hisseye bağlı kalınmaması gerektiğini belirterek, “Warren Buffett olmadığınız için 20 tane hisseniz olması lazım” ifadelerini kullandı.
Değerli metallerdeki geri çekilmelerin yatırımcılarda ciddi kayıplara yol açabildiğini anlatan Başaran, kendisine ulaşan bir yatırımcının altındaki düşüş nedeniyle birikiminin yüzde 30’unu kaybettiğini söylediğini aktardı.
Gümüşte yaşanan kayba da değinen Başaran, bir yakınının Nişantaşı’ndaki dairesini sattıktan sonra elde ettiği parayla gümüş aldığını ve fiyat düşüşü sonrası yatırımının değer kaybettiğini anlattı. Bu örneklerin, tek bir varlığa yüksek miktarda para yatırmanın oluşturabileceği riski gösterdiğini ifade etti.
Başaran, piyasalardaki kayıpların gayrimenkul sektörüne de yansıyabileceğini belirtti. Sağlık, eğitim, evlilik ve taksit ödemeleri gibi nedenlerle nakit arayan bazı kişilerin konut veya araçlarını satmak zorunda kaldığını söyledi.
Acil satış ihtiyacının arttığı dönemlerde alıcı bulmanın ve istenen fiyata satış yapmanın zorlaşabileceğine dikkat çeken Başaran, bu durumun kısa vadede gayrimenkul ve araç piyasasını etkileyebileceğini kaydetti.
Başaran’a göre yatırımların farklı araçlara ve hisselere dağıtılması, tek bir varlıkta yaşanabilecek sert düşüşün toplam portföy üzerindeki etkisini sınırlayabilir. Ancak çeşitlendirme, yatırım riskini tamamen ortadan kaldırmıyor; yatırım araçlarının değeri piyasa koşullarına bağlı olarak düşebilir.
Not: Haberde aktarılan değerlendirmeler yatırım uzmanı Mert Başaran’ın görüşleridir; yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz.