Taksitli alışverişlerde sürelerin belirlenme yöntemi değişti. 15 Ekim 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle, konut dışındaki perakende taksitli satışlarda süre belirleme ve ek sınırlamalar getirme konusunda Ticaret Bakanlığına yetki verildi.
Yönetmelikteki genel 12 aylık sınırın ve ürün gruplarına ilişkin süre hükümlerinin çıkarılması, bütün alışverişlerde vadelerin serbest bırakıldığı anlamına gelmiyor. Bakanlık, aynı gün yayımladığı açıklamada uygulanacak koşulları duyurdu.
Bakanlığın açıklamasına göre sıfır cep telefonlarında uzun vadeli taksitlendirmeye esas fiyat sınırı 20 bin liradan 40 bin liraya yükseltildi. Yenilenmiş ürün niteliğindeki cep telefonları için de tutar sınırı olmadan 12 ay vade imkânı getirildi. Ticaret Bakanlığının yetki alanındaki satış yöntemlerinde açıklanan telefon koşulları şöyle:
| Ürün | Azami taksit süresi |
|---|---|
| Fiyatı 40 bin TL ve altında olan sıfır cep telefonu | 12 ay |
| Fiyatı 40 bin TL’nin üzerinde olan sıfır cep telefonu | 3 ay |
| Yenilenmiş ürün niteliğindeki cep telefonu | Tutar sınırı olmadan 12 ay |
Böylece fiyatı 20 bin liranın üzerinde olup 40 bin lirayı aşmayan sıfır telefonlar, bu satış yöntemlerinde 12 aylık vade kapsamına girdi.
Bakanlık; elektronik eşya, tablet, televizyon, elektrikli ev aletleri, mobilya, yurt içi turizm ve seyahat harcamaları, taşıt ve kuyum satışlarında mevcut taksit tutarı ve vade sınırlarının korunduğunu bildirdi.
Bu nedenle yönetmelikteki eski süre hükümlerinin kaldırılmasını, söz konusu ürünlerde daha uzun taksit hakkının otomatik olarak doğduğu şeklinde değerlendirmemek gerekiyor.
Alışverişte kullanılacak ödeme yöntemi, hangi taksit kurallarının uygulanacağını belirliyor. Bakanlığın açıkladığı yetki ayrımı şöyle:
- Kredi kartı, alışveriş kredisi ve tüketici finansmanı: Taksit ve vade koşullarını BDDK belirliyor.
- Bu yöntemlerin dışında kalan senetli satış gibi taksitli işlemler: Düzenlemeleri Ticaret Bakanlığı yapıyor.
Dolayısıyla cep telefonları için açıklanan 12 aylık süre, kredi kartıyla yapılan bütün telefon alışverişlerine uygulanabilecek genel bir taksit izni olarak yorumlanamıyor.