Konya
Açık
22°
Aksaray
Açık
16°
Karaman
Açık
18°
Anadolu'da Bugün Güncel O ilde obruk paniği! Uzman: Konya'dakilerle karıştırmayın

O ilde obruk paniği! Uzman: Konya'dakilerle karıştırmayın

Atabey Göleti'nde meydana gelen obruk sonrası başlatılan incelemeler sürerken, uzmanlar yaşanan olayın kuraklık ya da insan kaynaklı değil, doğal bir jeolojik süreçten kaynaklandığını belirtti.

O ilde obruk paniği! Uzman: Konya'dakilerle karıştırmayın
KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk

Isparta'nın Atabey ilçesinde yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olan Atabey Göleti'nde meydana gelen obruk, bölgede endişeye neden oldu. Gölette yaşanan su çekilmesinin ardından oluşan çöküntüyle ilgili Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri inceleme başlatırken, uzmanlardan dikkat çeken değerlendirmeler geldi.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Gürkan Yıldırım, Atabey Göleti'nde oluşan yapının Konya'da sıkça görülen obruklarla aynı özellikleri taşımadığını söyledi.

"KONYA'DAKİ OBRUKLARLA KARIŞTIRILMAMALI"

Yıldırım, kamuoyunda oluşan "Konya'daki obruklar" algısının bu olay için geçerli olmadığını belirterek, Atabey Göleti'ndeki oluşumun baraj göllerinde zaman zaman görülebilen doğal bir jeolojik süreç olduğunu ifade etti.

Yer altındaki su yollarının zaman içinde genişleyerek yüzey tabakasının taşıma gücünü aşması sonucu çökme meydana geldiğini belirten Yıldırım, oluşan yapının daha çok düden benzeri bir özellik gösterdiğini söyledi.

"KURAKLIKLA İLİŞKİLENDİRMEK DOĞRU DEĞİL"

Bu yıl bölgede yağışların yeterli seviyede olduğunu vurgulayan Yıldırım, Atabey Göleti'nde yaşanan su kaybının kuraklıktan değil, jeolojik nedenlerden kaynaklandığını dile getirdi.

Yıldırım, "Bu, jeolojik bir handikaptır. Bu yıl göletlerimiz yağışlarla doldu. Atabey Göleti'nin su kaybetmesinin nedeni kuraklık değil, meydana gelen jeolojik oluşumdur." dedi.

DSİ İNCELEMESİNİ SÜRDÜRÜYOR

Obruğun kesin oluşum nedeni, DSİ'nin bölgede yürüttüğü teknik incelemelerin ardından hazırlanacak raporla netlik kazanacak.

Uzmanlar, ortaya çıkan düden benzeri yapının izole edildiğini ve gerekli önlemlerin alındığını belirterek, çalışmaların tamamlanmasının ardından Atabey Göleti'nin yeniden eski su seviyesine ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız