Konya
Açık
13°
Aksaray
Parçalı az bulutlu
12°
Karaman
Açık
11°

Bakan Kurum’dan belediye başkanlarına müjde

Uluslararası finans kuruluşlarından sağladıkları kredi ve hibe portföyünü 3 milyar avronun üzerine çıkardıklarını söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “İller Bankamızla yerel yönetimlerimiz için Dünya Bankası ve JICA iş birliğiyle 30 milyar liralık finansman paketini 2022 yılının ilk yarısında belediyelerimize sunuyoruz” dedi

Bakan Kurum’dan belediye başkanlarına müjde

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığınca Kızılcahamam'da düzenlenen Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda belediye başkanlarına hitap etti. Toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kurum, Bakanlık olarak her zaman belediyelerin ve belediye başkanlarının yanında durduklarını belirterek bugüne kadar hiçbir belediyeyi çaresiz ve çözümsüz bırakmadıklarını vurguladı.  Milletin, her zaman proje yapanı gördüğünü, yatırımı her zaman takdir ettiğini, eseri her zaman alkışladığını anımsatan Kurum, 2023 seçimlerine kalan sürenin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kurum, “Tüm yatırımlarımızla, dev projelerimizle, 2023 seçimlerine tam odaklanacağız. AK Parti olarak, Cumhur İttifakı olarak, Türkiye'nin büyük yürüyüşünü sürdüreceğiz. Ardından arı gibi çalışarak 2024 seçimleriyle her ilimizde, her ilçemizde, her beldemizde milletimizle birlikte AK Parti'nin liderliğini sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"PROJELERİN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ TAMAMLADIK"

81 il, 972 ilçede yatırım değeri 300 milyar lirayı aşan 12 bin 700 kalem çevre ve şehircilik yatırımını başlattıklarını belirten Kurum, projelerin büyük bölümünü de tamamladıklarını dile getirdi. İller Bankası ile 2002'den bugüne 81 ilde 90 milyar liralık 9 bin 300 projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Kurum, ayrıca 10 milyar lira bedelli 740 projenin devam ettiğini aktardı. Kurum, 2018 yılından bugüne kadar yerel yönetimlerin çevre projelerine 2,6 milyar lira hibe desteği verdiklerini ve 1 milyar lira tutarındaki projelerin çalışmalarının sürdüğüne değindi. Uluslararası finans kuruluşlarından sağladıkları kredi ve hibe portföyünü 3 milyar avronun üzerine çıkardıklarına dikkati çeken Kurum, "İller Bankamızla yerel yönetimlerimiz için Dünya Bankası ve JICA iş birliğiyle 30 milyar liralık finansman paketini 2022 yılının ilk yarısında belediyelerimize sunuyoruz. Siz şehirlerimize değer katacak projelerinizi hazırlayın, biz de tüm imkanlarımızı belediyelerimiz için seferber edelim." şeklinde konuştu.

"3 MİLYAR 157 MİLYON DOLARLIK PAKETİ ÜÇ YIL İÇİNDE KULLANACAĞIZ"

Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Paris İklim Anlaşmasına taraf olduğunu ve TBMM'nin de takdiriyle anlaşmanın yürürlüğe konulduğunu anlatan Kurum, bu kapsamda "2053 Net Sıfır Emisyon" ve "Yeşil Kalkınma Devrimi" hedeflerinin ortaya konulduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde yapılan etkin müzakereler sonucunda uluslararası kuruluşlarla mutabakata varıldığını ve 3 milyar 157 milyon dolarlık iklim destek paketini açıkladıklarını hatırlatan Kurum, bu kaynağı, yeşil kalkınmayı destekleyen tüm sektörlerde, üç yıl içinde kullanacaklarını belirtti. Bakan Kurum, belediye başkanlarına “İklim değişikliği ve yeşil kalkınma projelerinizi hazırlayın, var olan projelerinizi geliştirin ve Bakanlığımıza başvurun.” çağrısında bulundu. Belediyelere, iklim değişikliği ve sıfır atık birimlerini kurma imkanını getirdiklerini anımsatan Kurum, söz konusu birimi, şu ana kadar 159 belediyenin oluşturduğunu anlattı. Kurum, şubat ayında, bu birimlerin kurulmasını zorunlu hale getireceklerini belirterek tüm belediyelerden bir an önce söz konusu birimlerini kurması gerektiğini söyledi.

"SIFIR ATIK DESTEKLERİNDEN İSTİFADE EDİN”

Türkiye'nin en büyük çevre hareketi olan "Sıfır Atık Projesi"ni 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlattıklarını anımsatan Kurum, 122 bin kurum binasında sıfır atık sisteminin uygulandığının altını çizdi. Ayrıca 30'u il belediyesi olmak üzere 103 belediyede atık getirme merkezleri kurduklarını ve bin 909 mobil atık getirme merkezini yerleştirdiklerini anlatan Kurum, toplam 20 milyon nüfusa sahip 47 belediyenin Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi'ni aldığını açıkladı. 9 milyon nüfusa sahip toplam 32 belediyenin başvurusunun değerlendirilme aşamasında olduğunu dile getiren Kurum, Sıfır Atık Belgesi almayan belediyelere çağrı yaparak "Başvurularınızı yapın, 2022 yılı sıfır atık desteklerinden istifade edin” dedi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız