Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, kentsel dönüşüm, fon soruşturması, dış politika, terörle mücadele ve Türkiye'nin yatırım projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Yarısı Bizden” kampanyası 2027 sonuna kadar uzatıldı
İstanbul Maltepe'de çöken binada 5 kişinin hayatını kaybetmesini hatırlatan Erdoğan, kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti. İstanbul'un deprem gerçeğinin ertelenemeyeceğini belirten Erdoğan, kentsel dönüşüm çalışmalarının günlük siyasi tartışmalara kurban edilmemesi gerektiğini söyledi.
Kentsel dönüşüme yönelik eleştirilere tepki gösteren Erdoğan, “Kimsenin ideolojik ezberleri dolayısıyla insanımızın hayatıyla oynamaya hakkı yoktur ve olamaz” ifadelerini kullandı.
Hükümet olarak kentsel dönüşüm seferberliğini hızlandırmakta kararlı olduklarını vurgulayan Erdoğan, İstanbul'a özel başlatılan Yarısı Bizden kampanyası kapsamında bugüne kadar 544 bin 564 bağımsız bölümün dönüşüm kapsamına alındığını açıkladı. Erdoğan, daha fazla vatandaşın kampanyadan yararlanabilmesi için sürenin 31 Aralık 2027'ye kadar uzatıldığını bildirdi.
Mevcut destek programına ilişkin bilgi veren Erdoğan, her bir konut için 875 bin lira hibe, 875 bin lira kredi ve 125 bin lira taşınma desteği sağlandığını belirtti. İş yeri sahiplerine ise 437 bin 500 lira hibe, 437 bin 500 lira kredi ve 125 bin lira taşınma desteği verildiğini kaydetti.
Erdoğan, tüm belediyelere kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verme çağrısında bulundu.
Fon soruşturmasında 84 kişi tutuklandı
Fon meselesinin çözümü için yoğun çalışma yürütüldüğünü ifade eden Erdoğan, Devlet Denetleme Kurulunun görevlendirilmesi, Fon Koordinasyon Kurulunun oluşturulması ve gerekli yasal düzenlemeler için adımlar atıldığını söyledi.
Soruşturma kapsamında 282 kişi hakkında hukuki işlem yapıldığını açıklayan Erdoğan, bunlardan 84'ünün tutuklandığını, 27 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldığını ve 99 kişi hakkında adli kontrol tedbiri uygulandığını belirtti.
Kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçmesiyle birlikte ekim ayı içerisinde bir milyon liraya kadar ana para ödemelerine başlanacağını bildiren Erdoğan, olağan ve olağanüstü tasfiye işlemlerinin tamamlanmasının ardından yatırımcıların önemli bir bölümünün ara ödemelerini alacağını ifade etti.
Sürecin kamu kaynakları kullanılmadan, şeffaf, adil ve hızlı şekilde yürütülmesinin öncelikleri olduğunu vurgulayan Erdoğan, milletin hak ve hukukunun korunmasının kırmızı çizgileri olduğunu dile getirdi.
“Türkiye, güven ve istikrar adası”
Bölgedeki çatışmalara ve artan gerilime değinen Erdoğan, Lübnan'dan Yemen'e ve İran'a uzanan hatta yaşanan gelişmelere dikkat çekti.
Türkiye'nin çevresindeki krizlere rağmen istikrar, güven ve huzur adası konumunu güçlendirdiğini belirten Erdoğan, bölgesel sorunların savaş alanlarında değil, müzakere masasında diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesini savunduklarını söyledi.
Egemenliğe ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygının temel ilkeleri olduğunu kaydeden Erdoğan, bölünme ve parçalanmanın bölgeyi istikrarsızlığa sürüklemek isteyen odakların çıkarlarına hizmet edeceğini ifade etti.
Erdoğan, 10 Ekim'de Husiler tarafından Riyad Kral Halit Uluslararası Havalimanı'nı hedef alan ve 12 kişinin hayatını kaybettiği, 309 kişinin yaralandığı belirtilen saldırıları da kınadı.
2026'nın ilk 9 ayında 294 kişi Türkiye'ye iade edildi
9 Ekim'de İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Adalet Zirvesi'ne katıldıklarını hatırlatan Erdoğan, suçla mücadelenin artık tek bir ülkenin sınırlarıyla sınırlı olmadığını belirtti.
Hukukun dışına çıkan kişilerin dünyanın hiçbir yerinde rahat hareket edememesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, 2026 yılının ilk 9 ayında 294 kişinin Türkiye'ye iadesinin sağlandığını açıkladı.
Şanlıurfa Şehir Hastanesi hizmete açıldı
Erdoğan, 3 Ekim'de Şanlıurfa'da düzenlenen TEKNOFEST Güneydoğu'ya katıldıklarını ve yapımı tamamlanan Şanlıurfa Şehir Hastanesinin açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti.
Toplam 39 milyar lira yatırım değerine sahip hastanenin 500 bin metrekare kapalı alana ve 2 bin yatak kapasitesine sahip olduğunu aktaran Erdoğan, tesiste 451 poliklinik odası ve 6 ameliyathanenin bulunduğunu kaydetti.
Türkiye'nin kendi teknolojisini geliştiren gençlerle geleceğe yürüdüğünü ifade eden Erdoğan, TEKNOFEST'te ödül alan gençleri tebrik etti.
Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı'nın önemli etabı tamamlandı
Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı'nın Çerkezköy-Kapıkule kesiminin açılışını gerçekleştirmek üzere Babaeski'de bulunduklarını belirten Erdoğan, toplam 229 kilometre uzunluğundaki hattın en uzun etabı olan 153 kilometrelik bölümün tamamlandığını açıkladı.
Türkiye'nin uzay ve teknoloji alanındaki çalışmalarına da değinen Erdoğan, 7 Ekim'de Antalya'da düzenlenen 77. Uluslararası Uzay Kongresi'nin açılışına katıldıklarını, 111 ülkeden uzman isimlerin kongrede bir araya geldiğini söyledi.
Erdoğan ayrıca 6 Ekim'de 2026-2027 akademik yılının açılışını gerçekleştirdiklerini ve Yükseköğretim Kurulu 2026 Üstün Başarı Ödülleri'ni sahiplerine takdim ettiklerini belirtti.
10 Ekim'de İlim Yayma Cemiyetinin 75. kuruluş yılı dolayısıyla cemiyet mensuplarıyla bir araya geldiklerini ifade eden Erdoğan, eğitim ve sivil toplum alanındaki çalışmaların önemine dikkat çekti.