Konya
Açık
20°
Aksaray
Açık
16°
Karaman
Açık
21°
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Başkan Altay tarih verdi! KONYARAY ne zaman açılıyor?

Başkan Altay tarih verdi! KONYARAY ne zaman açılıyor?

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Adliye-Şehir Hastanesi-Stadyum Raylı Sistem Hattı ile KONYARAY Banliyö Hattı’nda yürütülen çalışmaları basın mensuplarıyla birlikte yerinde inceledi. Altay, KONYARAY’ın 23 kilometrelik ilk etabında inşaat çalışmalarının büyük bölümünün tamamlandığını belirterek, hattın 2027 yılı içerisinde tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Başkan Altay tarih verdi! KONYARAY ne zaman açılıyor?
MUHABİR: Gülbahar Bayanay
MUHABİR: Evren Atcı
Okunma Süresi: 4 dk

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehir içi ulaşımda önemli bir yere sahip olacak KONYARAY Banliyö Hattı’ndaki çalışmaları basın mensuplarıyla birlikte inceledi. 

Kayacık Lojistik Merkezi’nde açıklamalarda bulunan Altay, projenin mevcut demiryolu hattı üzerinden Meram Gar’dan Lojistik Merkez’e kadar uzanan 23 kilometrelik ilk etabında çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü ifade etti.

“İlk etapta çalışmaların büyük bölümü tamamlandı”

KONYARAY’ın ilk etabında inşaat çalışmalarının büyük kısmının tamamlandığını belirten Başkan Altay, durakların yapımının sürdüğünü, elektrifikasyon çalışmalarına da başlandığını söyledi.

Başkan Altay, “Mevcut hattımızın etrafında yapmakta olduğumuz KONYARAY Banliyö Hattı’nın ilk etabını Meram Gar’dan başlayarak Lojistik Merkez’e kadar birlikte yürütüyoruz. 23 kilometrelik ilk etapta inşaat işlerinin büyük bir kısmı tamamlandı. Durakların yapımıyla ilgili çalışmalar devam ediyor, elektrifikasyonla ilgili işlemler başladı. İnşallah 2027 yılı içerisinde şantiyedeki işlerimizi tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

Projenin Konya Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Devlet Demiryolları iş birliğiyle yürütüldüğünü kaydeden Altay, hattın yapım işlerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TCDD tarafından, araç alımının ise Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirileceğini belirtti.

“İlk dört tren seti için çalışmalar 17 Ağustos’ta başlıyor”

KONYARAY’da kullanılacak araçlarla ilgili de bilgi veren Altay, İslam Kalkınma Bankası ile yapılan protokol kapsamında ilk dört tren setinin alımı için çalışmaların 17 Ağustos itibarıyla başlayacağını açıkladı.

Altay, daha sonra üç set daha alınarak test sürüşlerine başlanmasının ve hattın vatandaşların kullanımına sunulmasının hedeflendiğini söyledi.

“Sanayi bölgelerine ulaşım kolaylaşacak”

KONYARAY’ın Konya ulaşımı açısından önemli avantajlar sağlayacağını vurgulayan Altay, mevcut demiryolu hattının kullanılacak olması sayesinde araç trafiğinden kaynaklanan kesintilerin yaşanmayacağını ve yüksek kapasiteli bir ulaşım imkanının oluşacağını ifade etti.

Hattın geçtiği güzergâhta bugüne kadar toplu ulaşım hizmetinin bulunmadığına dikkat çeken Altay, başta Birinci Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere sanayi alanlarının önemli bölümünün KONYARAY güzergâhında bulunduğunu belirtti. Altay, “Özellikle sanayide çalışan vatandaşlarımız ve sanayide işi olan vatandaşlarımız için önemli bir ulaşıma kavuşmuş olacağız” diye konuştu.

“Raylı sistem hatları tek noktada buluşacak”

KONYARAY’ın Konya’nın ulaşım omurgası açısından önemli kesişim noktalarına sahip olduğunu belirten Altay, Selçuklu YHT Garı’nın bulunduğu bölgede transfer istasyonu çalışmalarına başlanacağını söyledi. Transfer istasyonunun tamamlanmasıyla KONYARAY’ın; Ahmet Özcan Caddesi Tramvay Hattı, metro ve Barış Caddesi Tramvay Hattı ile entegre hale geleceğini belirten Altay, yüzeyden ve yer altından farklı raylı sistem hatlarının birbirine bağlanacağını ifade etti.

Altay ayrıca Aksaray Yolu Köprülü Kavşağı’nda KONYARAY ile Şehir Hastanesi Tramvay Hattı arasında da bir kesişim alanı oluşturulacağını kaydetti. Bu bağlantıların tamamlanmasıyla vatandaşların raylı sistem hatları arasında daha kolay ve hızlı şekilde transfer yapabileceğini söyledi.

Havalimanı, otogar ve gar raylı sistemle bağlanacak”

KONYARAY projesinin Konya açısından bir diğer önemli özelliğinin ise havalimanına toplu ulaşım imkanı sağlaması olduğunu belirten Altay, havalimanında yolcu konforunu artırmaya yönelik çalışmaların da sürdüğünü ifade etti. Altay, “Böylece ulaşım ağımızda bulunan otogarımız, garımız ve havalimanımız bir raylı sistemle birbirine bağlanmış olacak” dedi.

“Konya için hedefimiz 2030’a kadar tüm raylı sistem hatlarını tamamlamak”

Konya’da şu anda yoğun bir raylı sistem çalışması yürütüldüğünü belirten Başkan Altay, Türkiye’de bu büyüklükte bir raylı sistem çalışmasını aynı anda yürüten başka bir şehir olmadığını söyledi. Altay, hedeflerinin 2030 yılına kadar planlanan raylı sistem hatlarını tamamlayarak vatandaşların kullanımına sunmak olduğunu ifade etti.Projeye desteklerinden dolayı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt’a teşekkür eden Altay, “Hakikaten zor, zahmetli ve meşakkatli bir işi birlikte yürütüyoruz. Sayın Bakanımızın ve Genel Müdürümüzün desteği Konyalılar için çok önemli. Tekrar KONYARAY hattımızın şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız