Türkiye’nin “tahıl ambarı” olarak bilinen Konya Ovası’nda kış ve ilkbahar döneminde etkili olan yağmur ve kar yağışı, çiftçiyi sevindirdi. Son yıllarda kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan bölgede bu yıl yağışların artması, tarımsal üretim açısından umut verdi.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, geçen yıl Türkiye genelinde son 50-60 yılın en kurak sezonlarından birinin yaşandığını hatırlatarak, bu yıl ise tam tersine uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış görüldüğünü söyledi.

“Geçen yıla göre yüzde 73 daha fazla yağış aldık”
Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Geçen yıl tüm ülke genelinde çok büyük bir kuraklık yaşandı. Bu yıl ise tüm ülke hattında uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış aldık. Mayıs ayının başına kadar Türkiye geçen yıla göre yüzde 73 daha fazla yağış aldı” dedi.
Konya Ovası’nda özellikle ocak ayından itibaren ciddi yağışlar görüldüğünü belirten Soylu, “Geçen yıla göre yüzde 90 daha fazla yağış aldık. Bu durum özellikle buğday ve arpa üreticileri açısından son derece önemli katkılar sağladı” ifadelerini kullandı.

“Kıraç arazilerde bile sulamaya ihtiyaç kalmadı”
Yağışların su kaynaklarını desteklediğini ve kıraç alanlarda üretimi olumlu etkilediğini belirten Soylu, yağışların yeterli miktarda olması halinde yüksek verim ve rekolte açısından ciddi potansiyel oluşturduğunu söyledi.
Ancak aşırı yağışların da bazı riskleri beraberinde getirdiğine dikkat çeken Soylu, “Fazla yağış bitkilerin kök bölgesinde havasızlığa ve çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Özellikle nemli geçen bu dönemde mantar hastalıklarında artış yaşanabiliyor” diye konuştu.

“Şu anda gidişat iyi”
Tarımın üstü açık bir fabrika olduğunu ifade eden Soylu, üretimde risk faktörünün her zaman bulunduğunu belirtti.
Soylu, “Adana Ceyhan’da yaşanan dolu yağışı ciddi zararlar oluşturdu. Bölgemizde de bazı lokal sel olayları yaşandı. Ancak genel tabloya baktığımızda şu anda gidişatın iyi olduğunu söyleyebiliriz. Çok büyük olumsuzluklar görünmüyor” dedi.
Uzun yıllar ortalaması dikkate alındığında tarihi bir üretim potansiyeli oluştuğunu vurgulayan Soylu, “Cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltelerinden birini elde edebileceğimiz bir potansiyeli barındırıyoruz” ifadelerini kullandı.