Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 104’üncü yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.
30 Ağustos Zaferi’nin Türkiye’nin tam bağımsızlığının yolunu açan tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirten Ertuğrul, Büyük Zafer’in yalnızca askeri bir başarı olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti.
“30 AĞUSTOS, BİR ULUSUN ESARET GÖMLEĞİNİ YIRTIP ATTIĞI GÜNDÜR”
Bahattin Ertuğrul, mesajında 30 Ağustos’un milletin kendi geleceğini belirleme iradesini tüm dünyaya ilan ettiği gün olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“30 Ağustos, bir ulusun kendisine biçilen esaret gömleğini yırtıp attığı; geleceğini hiçbir gücün iradesine bırakmayacağını bütün dünyaya ilan ettiği gündür. 104 yıl önce Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında kazanılan Büyük Zafer, yalnızca işgal ordularını Anadolu’dan söküp atan askerî bir başarı değildir.”
30 Ağustos’un Sevr Antlaşması’nı tarihin çöplüğüne gönderdiğini ve tam bağımsızlığın yolunu açtığını kaydeden Ertuğrul, “30 Ağustos; Sevr’i tarihin çöplüğüne gönderen, tam bağımsızlığın yolunu açan, egemenliğin saraydan alınıp millete verilmesini sağlayan ve laik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna uzanan yolu açan tarihsel bir dönüm noktasıdır” dedi.
“EN BÜYÜK MİRAS BAĞIMSIZLIK İRADESİDİR”
26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz’un 30 Ağustos’ta Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile kesin zafere ulaştığını hatırlatan Ertuğrul, bu zaferle Türk milletinin yalnızca topraklarını değil, kendi geleceğini belirleme hakkını da kazandığını ifade etti.
Ertuğrul, “Bu nedenle 30 Ağustos’un bize bıraktığı en büyük miras, kayıtsız ve koşulsuz bağımsızlık iradesidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruz için söylediği gibi bu zafer, ‘Türk Milletinin hürriyet ve istiklâl düşüncesinin ölümsüz bir abidesidir’” ifadelerini kullandı.
30 Ağustos’un tarihsel anlamına bugün daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirten Ertuğrul, Büyük Zafer’in temelinde ortak vatan ve ortak gelecek iradesinde birleşen bir milletin bulunduğunu, Cumhuriyet’in de bu tarihsel birikim üzerine kurulduğunu söyledi.
“BİZİM ORTAK ÇATIMIZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ’DİR”
Türkiye’nin içinde bulunduğu süreçte ortak çatının Türkiye Cumhuriyeti olduğuna dikkat çeken Ertuğrul, ülkenin güvenliği ve geleceğinin herhangi bir küresel ya da bölgesel gücün hesaplarına bağlanamayacağını ifade etti.
Atatürk’ün tam bağımsızlık anlayışının yol gösterici olduğunu belirten Ertuğrul, siyasi, askeri, ekonomik, hukuki ve kültürel bağımsızlığın birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini vurguladı.
Ertuğrul, Cumhuriyet’i savunmanın yalnızca geçmişe sahip çıkmak anlamına gelmediğini belirterek, “Cumhuriyet’i savunmak; ülkemizin bağımsız karar verebilme iradesini, laikliği, hukukun üstünlüğünü, bilimsel eğitimi, ulusal egemenliği ve milletimizin ortak geleceğini savunmaktır” dedi.
“BİZİM YOLUMUZ TAM BAĞIMSIZLIKTIR”
Eğitim-İş olarak çocuklara bırakılacak en değerli mirasın bağımsız bir vatan ve aklın, bilimin ve hukukun egemen olduğu laik Cumhuriyet olduğunu ifade eden Ertuğrul, “Bizim yolumuz tam bağımsızlıktır. Bizim güvencemiz millet egemenliğidir. Bizim ortak çatımız Türkiye Cumhuriyeti’dir” diye konuştu.
Eğitim-İş’in Mustafa Kemal Atatürk’ün devrim ve ilkelerinin, laik ve demokratik Cumhuriyet’in, Türkiye’nin üniter yapısının, ulusal egemenliğin ve tam bağımsızlığın savunucusu olmaya devam edeceğini belirten Ertuğrul, mesajının sonunda başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bağımsızlık uğruna hayatını kaybeden tüm şehitleri saygı, minnet ve özlemle andı.
Ertuğrul, milletin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutladı.