Hikmet İlim ve Sanat Derneği (HİSDER) tarafından Karatay Belediyesi Şemsi Tebrizi Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen “Pazartesi Toplantıları” kapsamında KTO Karatay Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, 12 Eylül 1980 Darbesi ve Türkiye’deki darbeler tarihi hakkında dernek üyelerine bilgiler verdi.
Prof. Dr. Arabacı, konuşmasında darbelerin millet iradesine karşı gerçekleştirildiğini vurgulayarak, “Dış güçlerin güdümünde olan insanlar olduğu müddetçe darbelere karşı koyamayız. Bu kişiler deşifre edilmeli ve darbeye zemin hazırlayan ihanet şebekeleri ortaya çıkarılmalıdır. Darbe zihniyeti halkın zihninde mahkum edilmelidir” dedi.

Arabacı, 1876’dan 15 Temmuz’a kadar uzanan darbeler tarihini ele alarak, darbelerin ekonomik, kültürel ve siyasi açıdan ülkeyi zayıflattığını, milletin iradesini gasp etmeye yönelik olduğunu belirtti. 12 Eylül darbesinin ABD’nin etkisiyle gerçekleştiğine dikkat çeken Arabacı, darbelerin halkın hazırlığıyla uygulamaya konulduğunu ve toplumsal bilinçle mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.
Konuşmada ayrıca Sultan Abdülhamid dönemindeki darbeler, Jöntürk ve yabancı güçlerin etkisi ve Türkiye’de darbelerle milletin hizaya getirilme çabaları ele alındı. Prof. Dr. Arabacı, darbelerle mücadelede halkın bilinçlenmesinin ve darbecilerin mahkum edilmesinin önemine dikkat çekti.

Toplantı, HİSDER Başkan Yardımcısı Mustafa Dündar ve gazeteci-şair İsmail Detseli’nin Prof. Dr. Caner Arabacı’ya hediyesini takdim etmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.