Konya Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Günbaş, düğün sezonunun açılması ve yaz mevsiminin gelmesinin mobilya sektörünü beklenilen kadar etkilemediğini dile getirdi. Gençlerin mobilya almaktan öncelikli ihtiyacının ev alabilmek olduğunu ifade eden Günbaş, "Beklediğimiz düğün sezonu yok maalesef. Konya'da ciddi bir kiralık sıkıntısı var. Dolayısıyla evlenecek çiftleri kara kara düşündüren konu ev konusu. Hem kiralık ev bulamıyorlar hem de ev fiyatları çok yüksek. Dolayısıyla evlenecek çiftler ev bulamadığı için düğün ikinci planda kalıyor" ifadelerine yer verdi.
“MOBİLYA SEKTÖRÜ ZAMLARA DOYDU”
Konya Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Günbaş, gençlerin mobilya almak istediğini fakat bütçelerinin el vermediğini ifade etti. Başkan Günbaş, "Konya, Anadolu şehri olduğu için daha çok ailelerin desteğiyle düğün yapılıyor. Düğün işi sadece mobilyayla bitmiyor. Bunun beyaz eşyaları, altını, çeyizi derken çok ciddi göze görünmeyen masraflar ortaya çıkabiliyor. Benim Konya'daki gençlere ve ailelerine en büyük tavsiyem sade bir düğün yapsınlar. Kullanabilecekleri eşyaları alsınlar. Bazen eve sığmayacak mobilyalar alıyorlar bu da bizi üzüyor. Gençler ihtiyacı kadarını ama iyisini alsınlar" tavsiyesinde bulundu.
Mobilya fiyatlarına ciddi bir zam geldiğini belirten Günbaş, sektör olarak gelen zamlara doyduklarını söyledi. Günbaş, "Bundan sonra çok önemli bir döviz artışı olmadığı sürece mobilyada ciddi zamlar beklemiyoruz. Mobilya piyasasında hem fiyat noktasında hem de iş noktasında bir durağanlık yaşıyoruz. Fiyat noktasındaki durağanlıktan memnunuz; zaman içerisinde fiyatların böyle gitmesini bekliyoruz. Şu anda sektördeki kaos ortamını atlattık. Müşteriler rahatlıkla geçen hafta sorduğu ürünü bu hafta da aynı fiyata bulabiliyor" açıklamasına yer verdi.
"TAKSİT SAYILARINDA İYİLEŞTİRİLMEYE GİDİLMELİ"
Bir düğün paketinin ortalama 75 bin TL'den başladığı bilgisini veren Günbaş, "Yatak odası, oturma odası, koltuk takımı derken fiyatları 1 milyona kadar çıkan takımlar var. Fiyatları 75 bin TL'nin altında olan mobilyalar da bulunuyor. Bunlar biraz harcıalem mallar. Günü savuşturmak için insanların ihtiyaçlarının görülmesi için önerilen mobilyalar. Normal bir aile aldığı mobilyayı en az 10 yıl kullanmak isterse 75 bin TL'yi gözden çıkarmalı" ifadelerine yer verdi.
Günbaş, mobilya sektöründeki taksit sayısının şu anda 9 olduğunu hatırlatarak, "Mobilya fiyatları çok yükseldiği için taksit sayılarının artırılmasına ihtiyacımız var. Taksit sayılarında bir iyileştirmeye gidilmesi gerekiyor. Bunun da bir an önce yapılması gerekiyor. Çünkü insanlar bir çıkmaza girmiş durumda. Yeni ev kuracak insanlarımıza yardımcı olmamız gerekiyor. Bununla ilgili destek verilmeli. Devletimiz mobilyada taksit sayısının artması yönünde bir karar alırsa biz de memnun oluruz. En azından 12 taksit bizim için makul olur " diye konuştu.
"GURBETÇİLER MOBİLYA SEKTÖRÜNÜ AYAKTA TUTUYOR"
Gurbetçilerin şu süreçte mobilya sektörüne ciddi katkılar sağladığını ifade eden Günbaş, şunları dile getirdi: "Şu sıra Konya mobilya piyasasında ciddi bir gurbetçi hareketliliği var. Yurt dışından gelen vatandaşlarımız şu anda mobilya sektörünü ayakta tutuyor. Düğünlerin açığını kapatıyoruz. Gurbetçi vatandaşlarımıza uygun fiyatlar veriyoruz. Konya'dan mobilya almak onlar için de cazip hâle geliyor. Evlerini cüzi miktarlara rahatlıkla döşüyorlar. Biz de onlara gereken indirimi yapıyoruz."
Türkiye'deki mobilya sektörünün en büyük sıkıntısının kalifiyeli eleman sorunu olduğunu ifade eden Günbaş, "Sektörde çalışan kalifiyeli eleman bulmak çok zor. Bizim özellikle yumuşak grup dediğimiz döşeme grubunda çok kaliteli elemanlar bulamıyoruz. Biz oda olarak zaman zaman kurslar açıyoruz. Ara elaman yetiştirip bunları arkadaşların yanına yerleştiriyoruz. Şu an itibariyle mobilya sektörünün en önemli sıkıntısı ara eleman. Geçtiğimiz günlerde sorunumuz fiyat istikrarı ve ham madde sıkıntısıydı, şu an itibariyle bu sorunlar normalleşti. Ara eleman sıkıntısını çözersek çok büyük bir sıkıntımız kalmayacak" şeklinde konuştu.