Konya
Açık
21°
Aksaray
Açık
14°
Karaman
Açık
21°
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Konya Ovası'nda hasat başladı! Son 10 yılın en yüksek rekoltesi bekleniyor

Konya Ovası'nda hasat başladı! Son 10 yılın en yüksek rekoltesi bekleniyor

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda arpa hasadı başladı. Düzenli yağışların etkisiyle bu yıl verim ve rekoltede büyük artış beklenirken, uzmanlar ürünlerin nem oranına dikkat edilmesi ve erken hasattan kaçınılması konusunda üreticilere uyarıda bulundu.

Konya Ovası'nda hasat başladı! Son 10 yılın en yüksek rekoltesi bekleniyor
KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda hububat hasat sezonu arpa tarlalarında başladı. Geçmiş yıllarda kuraklık ve doğal afetler nedeniyle verim kayıplarının yaşandığı bölgede, bu yıl düzenli yağışlar sayesinde son 10 yılın en yüksek rekoltesinin elde edilmesi bekleniyor.

Biçerdöverler Tarlalara Girdi

Konya'da yüzölçümünün yaklaşık yüzde 47'si tarım arazilerinden oluşurken, milyonlarca dekarlık alanda ekili bulunan arpa ve buğdayda hasat dönemi başladı. Özellikle arpa tarlalarında biçerdöverlerin çalışmaya başlamasıyla birlikte üreticiler de yoğun mesaiye girdi.

"Son 10 Yılın En Yüksek Verimi Bekleniyor"

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, son yıllarda don ve kuraklık nedeniyle önemli verim kayıpları yaşandığını hatırlatarak, bu yıl ise yağışların ekimden hasada kadar düzenli şekilde gerçekleştiğini söyledi.

Konya genelinde yaklaşık 10 milyon dekarlık alanda arpa ve buğday ekilişi bulunduğunu belirten Seçen, yapılan gözlemler doğrultusunda 31 ilçenin tamamında verim ve rekoltenin yüksek olacağını öngördüklerini ifade etti.

Üreticilere erken hasat konusunda uyarılarda bulunan Seçen, ürünlerin yeterince kurumadan hasat edilmesinin depolama açısından risk oluşturabileceğini belirterek, çiftçilerin acele etmemesi gerektiğini vurguladı.

Dekarda Bin Kiloya Kadar Verim Beklentisi

Selçuklu Ziraat Odası Başkanı İsmail Toklu da bu yıl yağışların üreticiye adeta can suyu olduğunu belirtti. Sonbahar ve ilkbahar yağışlarının başak ve dane gelişimine olumlu katkı sağladığını ifade eden Toklu, kıraç arazilerde dekara 250 ila 450 kilogram, sulu arazilerde ise 500 ila 600 kilogram arasında verim beklendiğini söyledi.

Bazı bölgelerde toprak yapısı ve sulama imkanlarına bağlı olarak dekarda 900 ila bin kilogram arasında ürün alınabileceğini belirten Toklu, üreticilerin ürünlerini değerinde satabilmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıkladığı alım fiyatlarını takip etmeleri gerektiğini kaydetti.

TMO 80'in Üzerinde Noktada Alım Yapacak

Toprak Mahsulleri Ofisi Konya Başmüdürü Mehmet Barlak ise hasadın başladığı bölgelerde 53 noktada alım randevularının aktif hale getirildiğini açıkladı.

Hasadın yaygınlaşmasıyla birlikte alım noktası sayısının artırılacağını belirten Barlak, toplamda 80'in üzerinde noktada hububat alımı gerçekleştirileceğini ifade etti. TMO'nun tüm üreticilerin ürünlerini teslim alabilecek kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan Barlak, hasat sürecinde çiftçilerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

Bereketli Sezon Beklentisi

Uzmanlar ve üreticiler, düzenli yağışların etkisiyle Konya Ovası'nda uzun yılların ardından en verimli sezonlardan birinin yaşanmasını bekliyor. Rekoltedeki artışın hem üreticinin gelirine hem de ülke tarımına önemli katkı sağlaması öngörülüyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız