Konya'nın Karapınar ilçesinde hububat hasadı tüm hızıyla devam ederken, Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, Oda Teknik Danışmanı Prof. Dr. Süleyman Soylu ve ziraat mühendisleri sahada incelemelerde bulundu. Hasat çalışmalarını değerlendiren heyet, verimden memnun olduklarını ancak üreticinin alım fiyatları konusunda beklentisinin karşılanmadığını ifade etti.
Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, bu yıl yağışların etkisiyle hasat sezonunun önceki yıllara göre 10-15 gün gecikmeli başladığını belirtti. Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte hasadın hızlandığını söyleyen Üner, bölgede arpa hasadının tamamlandığını, buğday hasadında ise yüzde 80 seviyesine ulaşıldığını açıkladı.
Verimlerin üreticiyi memnun ettiğini belirten Üner, buna rağmen piyasa fiyatlarının beklentilerin altında kaldığını ifade ederek, "Bereketli bir harman sezonu geçiriyoruz. Ancak üreticilerimiz bekledikleri alım fiyatlarını bulamadığı için ürünlerini ağırlıklı olarak Toprak Mahsulleri Ofisi'ne satmak zorunda kalıyor." dedi.

Üretim maliyetlerinin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Üner, hububat üreticilerine ilave destek verilmesi gerektiğini belirterek, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üreticinin desteklenmesinin artık kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.
Yangın Uyarısı: Risk Bu Yıl Daha Yüksek
Karapınar Ziraat Odası Teknik Danışmanı Prof. Dr. Süleyman Soylu ise yağışlı geçen sezon nedeniyle tarım alanlarında ot yoğunluğunun arttığını, bunun da hasat döneminde yangın riskini yükselttiğini dile getirdi.
Üreticilere anız ve tarla yangınlarına karşı dikkatli olmaları çağrısında bulunan Soylu, hasat sırasında gerekli tüm tedbirlerin alınmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.
Soylu ayrıca baharlık ürünlerde bitki gelişiminin genel olarak iyi durumda olduğunu belirterek, çiçeklenme dönemindeki mısır ve ayçiçeği tarlalarında sulamanın kritik öneme sahip olduğunu, üreticilerin sulama programlarını aksatmamaları gerektiğini ifade etti.