Konya, savunma ve havacılık sanayisindeki ihracat başarısını 2026 yılının ilk yarısında da sürdürdü. Sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,5 artarak 107 milyon 364 bin dolara ulaştı.
Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen, savunma ve havacılık sanayisinin kentin en güçlü üretim alanlarından biri haline geldiğini belirterek, Konya'nın Türk savunma sanayisinin stratejik üretim ve ihracat üslerinden biri olmayı sürdürdüğünü söyledi.
İHRACAT ARTIŞI GENEL ORTALAMANIN DÖRT KATINI GEÇTİ
2026 yılının Ocak-Haziran döneminde Konya'nın toplam ihracatı yüzde 3,3 artarken, savunma ve havacılık sanayisindeki artış yüzde 13,5 olarak gerçekleşti. Böylece sektör, genel ihracat artışının dört katından fazla büyüme kaydetti.
Geçtiğimiz yıl savunma ve havacılık sanayisinde 206 milyon 805 bin dolarlık ihracata ulaşıldığını hatırlatan Büyükeğen, Konya'nın Ankara, İstanbul ve Eskişehir'in ardından sektörün en fazla ihracat yapan dördüncü ili konumuna yükseldiğini ifade etti.
Büyükeğen, "Bu yılın ilk yarısında 107 milyon 364 bin dolarlık ihracata ulaştık. Kilogram başına 45 dolarlık ihracat değeriyle yüksek katma değer üreten şehirler arasında yerimizi güçlendiriyoruz. Yıl sonunda yeni bir ihracat rekoruna ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.
MSB ONAYLI TEDARİKÇİ SAYISINDA TÜRKİYE ÜÇÜNCÜSÜ
Konya'nın yalnızca ihracatta değil, üretim altyapısında da öne çıktığını belirten Büyükeğen, Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü Onaylı Tedarikçi Listesi'nde yer alan 62 firma ile Konya'nın Ankara ve İstanbul'un ardından üçüncü sırada bulunduğunu söyledi.
Kentte faaliyet gösteren 337 silah ve mühimmat üreticisinin Türkiye'deki üreticilerin yarısından fazlasını oluşturduğunu ifade eden Büyükeğen, askeri silah ve parça imalatının yüzde 53'ünün Konya'da gerçekleştirildiğini vurguladı.
SEKTÖRE YÖNELİK ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Konya Sanayi Odası'nın savunma sanayisinin gelişimi için çeşitli projeler yürüttüğünü belirten Büyükeğen, ana sanayiye yönelik teknik iş gezileri, tedarikçi geliştirme programları, UR-GE projeleri ve BÜSAT Kümelenmesi kapsamında eğitim ile iş birliği faaliyetlerinin devam ettiğini kaydetti.
Büyükeğen ayrıca, savunma sanayisinin önemli organizasyonları arasında yer alan Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları'nın dokuzuncusunun 2027 yılında düzenleneceğini sözlerine ekledi.