Konya’nın Ilgın ilçesinde bulunan ve yaklaşık 27 kilometrekarelik alana sahip Çavuşçu Gölü, artan kuraklık ve yanlış sulama nedeniyle tamamen kurudu. Tektonik oluşum sonucu meydana gelen göl, yıllar içinde giderek azalan su seviyesiyle alarm verirken bu yıl tamamen yok oldu.

Bir zamanlar balıkçılık ve avcılıkla bölge halkının geçim kaynağı olan Çavuşçu Gölü, aynı zamanda birçok kuş türüne de ev sahipliği yapıyordu. Ancak suyun çekilmesiyle göçmen kuşlar da bölgeye uğramaz hale geldi, gölün etrafı ise geniş bir boş araziye dönüştü.

Çavuşçu Mahallesi sakinlerinden Bahri Çoban, gölün çocukluk anılarının bir parçası olduğunu belirterek, “Bir zamanlar burada balık tutar, piknik yapar, ekmeğimizi kazanırdık. Şimdi görüyorsunuz, tamamen kurudu. Yağışların azlığı ve vahşi sulama yüzünden gölümüzden olduk. 70-80 çeşit kuş vardı, hepsi göç etti. Avcılık da bitti. Çocukluğumuzun adaları bile boş kaldı. Tekrar dolarsa sahip çıkalım, bir daha kurumasın” dedi.

Bölge halkı, yağışlarla gölün yeniden dolmasını umut ederken, yanlış sulama yöntemlerinin bir daha tekrarlanmaması gerektiğini vurguluyor.