Konya
Açık
23°
Aksaray
Açık
24°
Karaman
Açık
23°
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Şef Vurgun GastroFest'te anlattı! Konya mutfağının yüzyıllara uzanan lezzet mirası

Şef Vurgun GastroFest'te anlattı! Konya mutfağının yüzyıllara uzanan lezzet mirası

Konya’nın köklü gastronomi kültürü, 4. Konya GastroFest’te ziyaretçilerle buluşuyor. Festivalde yer alan Konbeltaş Mutfaklar Şefi Gökhan Vurgun, Konya mutfağının yalnızca etliekmekten ibaret olmadığını belirterek, kentin birbirinden zengin yöresel lezzetlerinin hem Türkiye’ye hem de dünyaya tanıtılması gerektiğini söyledi.

Şef Vurgun GastroFest'te anlattı! Konya mutfağının yüzyıllara uzanan lezzet mirası
MUHABİR: Evren Atcı
Okunma Süresi: 3 dk

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Konya GastroFest’te Konbeltaş Mutfaklar da yerini aldı. Festival kapsamında Konya’nın geleneksel mutfak kültürünü ziyaretçilere tanıtan Konbeltaş Mutfaklar Şefi Gökhan Vurgun, Konya mutfağının tarihsel zenginliğine dikkat çekti. Konya’nın gastronomi açısından oldukça köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirten Vurgun, bu zenginliğin oluşmasında Selçuklu mutfağının önemli bir etkisinin bulunduğunu ifade etti.

Vurgun, “Konya, Selçuklu’ya yüzyıllar boyunca başkentlik yapmış bir şehir. Bu nedenle mutfak kültürü de oldukça gelişmiş durumda. Konya denildiğinde dışarıdan bakıldığında ilk akla etliekmek geliyor. Ancak Konya sadece etliekmekten ibaret değil. Yağ somunundan fırın kebabına, bamya çorbasından karamık otu çorbasına kadar çok zengin bir gastronomi kültürümüz var” dedi.

“Tescilli ürünlerimiz Konya mutfağının zenginliğini gösteriyor”

Konya’nın yöresel ürünlerinin tescillenmesinin gastronomi kültürünün korunması açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Vurgun, son dönemde karamık otu çorbası ve Sille kurabiyesinin de tescillenmesiyle kentin tescilli ürün sayısının 91’e ulaştığını söyledi. Vurgun, “Tescillenen her ürün, Konya mutfağının ne kadar köklü ve zengin bir kültüre sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu ürünlerin korunması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması büyük önem taşıyor” diye konuştu.

“Konya mutfağını dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz”

GastroFest’in Konya’nın yöresel lezzetlerinin tanıtılması açısından önemli bir organizasyon olduğunu belirten Vurgun, festival aracılığıyla hem şehir dışından gelen misafirlere hem de yabancı ziyaretçilere Konya mutfağını tanıtma fırsatı bulduklarını söyledi. Konya mutfağının restoranlarda da aynı anlayışla yaşatıldığını ifade eden Vurgun, yemek kültürünün şehirlerin kimliğinin önemli bir parçası olduğunu vurguladı.

Festivalde Konyalıların da yoğun ilgi gösterdiğini belirten Vurgun, “Konyalılar kendi yöresel lezzetlerinin büyük bölümünü biliyor. Ancak burada farklı ürünleri bir arada deneyimleme fırsatı buluyorlar. Su böreği, yaprak sarma, yağ somunu, fırın kebabı, tirit, vişneli ekmek, kadayıf, saç arası ve hoşmerim gibi birçok lezzet başlangıçtan tatlıya kadar ziyaretçilere sunuluyor” ifadelerini kullandı.

Avrupa’nın gastronomi kültürlerini yerinde inceledi

Gastronomi alanında Almanya, Avusturya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesini ziyaret ettiğini aktaran Vurgun, farklı ülkelerin mutfak kültürlerini yerinde inceleme fırsatı bulduğunu söyledi. Bu deneyimlerin kendisine gastronomiye farklı bir bakış açısı kazandırdığını belirten Vurgun, farklı ülkelerdeki şeflerle birebir tanışarak özel tarifler ve pişirme teknikleri öğrenme fırsatı yakaladığını dile getirdi. Vurgun, yurt dışında edindiği bilgi ve deneyimleri Konya’daki işletmelerinde Konyalılarla buluşturduğunu belirterek, “Tüm bu birikimimi Konya’da marka haline gelen Kırkikindi Restoran başta olmak üzere Palize Kafe ve Kırkikindi Pastaneleri’nde Konyalılarla buluşturuyorum” dedi.

“Amacımız yöresel lezzetleri gelecek nesillere aktarmak”

Kırkikindi ve diğer markalarıyla hem Konyalılara hem de Mevlana’yı ziyaret etmek amacıyla kente gelen yerli ve yabancı misafirlere hizmet verdiklerini kaydeden Vurgun, Konya’nın gastronomi değerlerini yaşatmayı hedeflediklerini söyledi. Vurgun,  “Amacımız markalarımızla birlikte Konya’nın gastronomi kültürüne katkı sağlamak, yöresel lezzetlerimizi korumak ve gelecek nesillere aktarmak. Konya’nın sahip olduğu bu büyük mutfak mirasının hem Türkiye’de hem de yurt dışında daha fazla tanınmasını istiyoruz.” şeklinde tamamladı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız